Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δικαιώνει τους μεγαλοκαταπατητές κρατικής γης

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το «παρών» της Ελ. Λύσης, υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου», με το οποίο η κυβέρνηση στην πράξη έρχεται να διευκολύνει την ...αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού, των βιομηχάνων και μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση με το ένα χέρι δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλοκαταπατητές κρατικής έκτασης να γίνουν κάτοχοι με τη διαδικασία της εξαγοράς και εξασφαλισμένο τίτλο από το ίδιο το κράτος, δηλαδή δικαιώνει τον μεγαλοκαταπατητή. Με το άλλο χέρι προσπαθεί να αρπάξει το μικρό κομμάτι γης που βρήκαν μικροϊδιοκτήτες, που μετά από 30 και 40 χρόνια θα κληθούν τώρα, αν θέλουν να κρατήσουν «το κεραμίδι» τους ή τον κόπο τους, να πληρώσουν με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες!

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε το σοβαρό πλήγμα που θα δεχτούν οι λαϊκές οικογένειες και βέβαια οι φτωχοί αγρότες με τις ρυθμίσεις αυτές.

Εκτός από τα παραπάνω, επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιδιώκει να τακτοποιήσει και εκκρεμότητες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα funds. Οπως εξήγησε, το 2018 μεταβιβάστηκαν 10.000 ακίνητα στο υπερταμείο, με μόνο στοιχείο τους κωδικούς τους. Δηλαδή είναι άγνωστο αν υπάρχει αίτημα εξαγοράς ή οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον εκκρεμότητες όπως καταπατήσεις, αγωγές εκτιμάται ότι έχουν κοντά 70 με 90 χιλιάδες ακίνητα. «Η όξυνση αυτού του προβλήματος έφερε εμπλοκή σε μεταβιβάσεις και κυρίως στα funds».

Η Δ. Μανωλάκου σχολίασε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για τη μικρή ιδιοκτησία, πρόταση που δεν έγινε δεκτή, γιατί όπως τόνισε «το δικό σας κριτήριο είναι η συνολική αναμόρφωση για τον χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο την ικανοποίηση στις επενδυτικές ανάγκες του κεφαλαίου. Εξάλλου, στην ίδια ρότα και όλες οι αλλαγές στον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και στην προώθηση μιας σειράς αστικών αναπλάσεων. Τις λαϊκές ανάγκες τις πετάτε στα σκουπίδια». Ενώ πρόσθεσε ότι ουσιαστικά η μικρή ιδιοκτησία συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας και στον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Βέβαια ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια, προσπάθησε να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», λέγοντας πως «η αντιφατική και άδικη κατάσταση τελειώνει σήμερα, καθώς οι δικαιούχοι θα μπορούν στο εξής να εξαγοράσουν, νόμιμα πλέον, τους χώρους που κατοικούν ή που ασκούν το επάγγελμά τους». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «επιτέλους αποτυπώνεται και η πραγματική εικόνα σε δεκάδες αγροτικές, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες της χώρας» δείχνοντας και ποιους ευνοεί τελικά.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές του στις όποιες λιγοστές αναφορές έκαναν κριτική για αποσπασματικότητα και έλλειψη διαβούλευσης.

Χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού

Στη συνέχεια της τοποθέτησής της η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει μερικά άρθρα, όπως για παράδειγμα αυτά που απαλλάσσουν από τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτησίες πληγέντων από πυρκαγιές, πολεοδομικά ανενεργά και άλλες περιπτώσεις, με τον όρο ότι ισχύει για όλους τους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επισήμανε ότι για το ΚΚΕ υπάρχει λύση και αυτή είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός και πολιτική χρήση γης, να σχεδιαστεί σε όφελος του λαού που να ικανοποιεί ανάγκες σε λαϊκή σύγχρονη κατοικία και να είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι η γη δεν θα είναι εμπόρευμα και μαζί με τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία. Βέβαια αυτά προϋποθέτουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που μπορεί να διεκδικήσει ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ και βάζοντας μπροστά τις δικές του ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ