Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου

Ενοπλοι της «Χεζμπολάχ» στα λιβανοσυριακά σύνορα

Copyright 2017 The Associated

Ενοπλοι της «Χεζμπολάχ» στα λιβανοσυριακά σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την άμεση διάλυση του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» επειδή, μεταξύ άλλων, κάνει χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως οι βόμβες λευκού φωσφόρου, που προκαλούν νέες σφαγές σε βάρος του συριακού λαού, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Ράκα και το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, απαίτησε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας για πολλοστή φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Καταγγελίες για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από τους Αμερικανούς είχαν γίνει προσφάτως και για επιχειρήσεις στη Μοσούλη του Ιράκ. Προκαλούν φρικτά εγκαύματα και ανείπωτο μαρτύριο στα θύματά τους.

Ο «διεθνής συνασπισμός» των ΗΠΑ «έχει δημιουργηθεί στο περιθώριο του ΟΗΕ, δίχως να του ζητηθεί να δράσει στη Συρία από την κυβέρνηση της χώρας», σημείωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες σφαγές αμάχων από τις βόμβες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Ράκα, Ντέιρ Εζόρ, Χάσακα κ.α.

Αυτά ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε σημαντικά εδάφη στη στρατηγική (για τα ενεργειακά της κοιτάσματα) κεντρική επαρχία Χομς, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακατάληψη και της πόλης Ντέιρ Εζόρ το επόμενο διάστημα. Το ίδιο έπραξε και ο λιβανέζικος στρατός, που εκτόπισε τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» από στρατηγικές λοφώδεις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των μεθοριακών πόλεων Ρας Μπαλμπέκ και Αρσάλ.

Παράλληλα, η Τουρκία ενίσχυσε, για πολλοστή φορά, τις δυνάμεις του στρατού και του πυροβολικού κατά μήκος της περιοχής Κιλίς απέναντι από το συριακό, κουρδικό καντόνι Αφρίν, απειλώντας με νέες επιχειρήσεις χερσαίας επέμβασης. Μάλιστα, το Σάββατο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε πως επίκεινται νέες τουρκικές «επιχειρήσεις στη μεθόριο» με τη Συρία λέγοντας πως «η κατάσταση στην περιοχή είναι κάτι περισσότερο πέρα από πόλεμος κατά μίας τρομοκρατικής οργάνωσης», λέγοντας πως θα προχωρήσει σύντομα σε «νέα, σημαντικά βήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ