Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαμορφώνονται τα δεδομένα του διχοτομικού σχεδίου

Κινήσεις και δηλώσεις τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο ότι το κλείσιμο του τελευταίου κύκλου των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία, που δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αποτέλεσε ένα παραπέρα βήμα στην προώθηση του διχοτομικού σχεδίου, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου, του Φλεβάρη του 2014. Σχέδιο που, θυμίζουμε, προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη» και συγκαλύπτεται με τη λεγόμενη «διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία», επί της ουσίας χαλαρή συνομοσπονδία και όχι ενιαίο κράτος.

Η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται τόσο ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο πλευρών αλλά και ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις τείνει να εξαλείψει το γεγονός της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, και μπαίνει σε μια συζήτηση για τους όρους της μοιρασιάς. Το δεδομένο είναι ότι το Κυπριακό και η όποια «λύση» του είναι ενταγμένη στο σύνθετο «κουβάρι» ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε αστικές τάξεις και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Γι' αυτό οι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν σπεύσει στην περιοχή, «σφάζονται» για το ποιες ενεργειακές διαδρομές θα χαραχτούν και έχουν και τα πολεμικά πλοία από δίπλα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται «ως νύφη που δεν θέλει να χορέψει» και τόνισε με έμφαση πως «ή θα ιδρύσουμε ομόσπονδη λύση και θα μετατρέψουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε μια ομόσπονδη, ίση συνιστώσα πολιτεία, ή, αν δεν γίνεται, θα συνεχίσουν να ριζώνουν αυτές οι δύο διαφορετικές οντότητες κρατών. Μπορούν αυτές οι δύο οντότητες να συναντηθούν κάτω από τη στέγη της ΕΕ; Αυτό θα το ορίσει η συγκυρία. Εμείς θέλουμε να γίνουμε μέλος της διεθνούς κοινότητας». Και σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο φιλέτο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είπε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι σημαντικό να γίνει στο πλαίσιο της προσαρμογής με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών». Και μπήκε στο «ψητό»: «Πριν την εκλογή μου ζήτησα τα Βαρώσια να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους και όχι τα φίδια. Είπα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν εδώ υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά ζήτησα να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζάν σε διεθνείς πτήσεις. Μετά την εκλογή μου δεν είδα να υπάρχει προσέγγιση στο θέμα αυτό, ειδικά στο θέμα του Ερτζάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησίασε».

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη διαμηνύει ότι η απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις (πρόταση για επιστροφή Μαρωνιτών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και άνοιγμα Βαρωσίων) θα δοθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 16 Σεπτέμβρη.

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ Αντρου Κυπριανού και άλλων στελεχών, με κύριο ζήτημα που προβάλλει τη «λειψή προετοιμασία» στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και το γεγονός ότι έγιναν «λάθος χειρισμοί», ενώ στο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες θα μπορούσε να συζητηθεί συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, σε κάποια χρόνια, απομάκρυνσης των Τούρκων στρατιωτών. Επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Τόσο ο Πρόεδρος, όσο και τα μέλη της κυβέρνησης που χειρίζονται το Κυπριακό, πρέπει να απευθύνουν σαφή μηνύματα ετοιμότητας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση. Με αυτόν τον τρόπο θα απευθύνουμε μηνύματα και θα προλάβουμε νέα τετελεσμένα, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας εξόρυξης και εμπορίας υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ορθά δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα επιφέρει έσοδα, μέρος των οποίων θα διατεθούν υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που δεν είναι καινούριο, είναι συμφωνημένο και εμπεριέχεται σε συγκλίσεις. Οι όποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πρέπει να είναι ελεύθερες σκοπιμοτήτων και να πείθουν ότι πρώτοι εμείς επιθυμούμε και διαπνεόμαστε από καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού, αλλιώς είμαστε άξιοι της τύχης μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ