Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ για «συνέχιση διαλόγου»

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τα ρωσικά αντίποινα μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, τη διμερή συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, τις δυνατότητες για επίλυση διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων, όπως της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και των αντιδράσεων που προκαλεί η ανάπτυξη του βαλλιστικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας, συζήτησαν εκτενώς το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου του ASEAN στη Μανίλα των Φιλιππίνων, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οπως δήλωσε ο Τίλερσον, ζήτησε και πήρε από τον Ρώσο ομόλογό του «λεπτομερείς εξηγήσεις» για τα ρωσικά αντίποινα στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσουν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί έως την 1η Σεπτέμβρη. «Οι δύο χώρες μας είναι αρκετά μεγάλες», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «έπρεπε να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας παρά τις βαθιές διαφωνίες σε διάφορα θέματα». Πρόσθεσε έτσι ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να βρουν «χώρους συνεργασίας», συγκαταλέγοντας σε αυτούς την έναρξη συζητήσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Ουκρανία, με την αποστολή του Αμερικανού νέου ειδικού απεσταλμένου για το Ουκρανικό, Κερτ Φόλκερ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για ομαλοποίηση του αμερικανορωσικού διαλόγου, εφόσον, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ σταματήσουν τη συγκρουσιακή προσέγγιση σε θέματα όπως η ΛΔ Κορέας, η Συρία και η Ουκρανία. Είπε μάλιστα πως αισθάνθηκε και την ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς για συνέχιση του διμερούς διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ