Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 - αριθ. φύλλου: 12796

43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 16/9, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα


ΣΕΛ.  9
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Η κυβέρνηση γνώριζε τις ελλείψεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες από το Μάη!

Αποκαλυπτικά έγγραφα και ανακοινώσεις της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών»


ΣΕΛ.  13

Κατασχέσεις και χαράτσια στο λαό, απαλλαγές και ενισχύσεις στο κεφάλαιο

ΚΚΕ: Πραγματική ανακούφιση στο λαό μπορούν να δώσουν μόνο η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το «κούρεμα» χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του Κόμματος

  • Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για φόρους και χαράτσια κατά 5,5 δισ. ευρώ μόνο το α' εξάμηνο του 2017 και οι κατασχέσεις λογαριασμών από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, που πλέον αγγίζουν καθημερινά τις 850, αποδεικνύουν ότι η «επόμενη μέρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση στο κεφάλαιο προϋποθέτει την άγρια φορολόγηση του λαού.
  • Η θηλιά στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών θα σφίξει κι άλλο τους επόμενους μήνες, καθώς δίπλα στα ληξιπρόθεσμα χρέη έρχονται να προστεθούν οι δόσεις που «τρέχουν» για τη φορολογία εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.
  • Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και νέες ενισχύσεις, μέσω του «αναπτυξιακού νόμου» και άλλων «εργαλείων» που τους προσφέρει η κυβέρνηση, στο όνομα της βελτίωσης του «επιχειρηματικού κλίματος» για την ανάκαμψη των κερδών τους.

ΣΕΛ.  3,    4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η καθημερινότητα...

«Σταθερή υποχώρηση της ανεργίας», «Υγεία για όλους», «Φιλοσοφία της ομάδας καθημερινότητας παραμένει η προώθηση λύσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για ομάδες πολιτών».

Εάν αναρωτιέται κάποιος διαβάζοντας τα παραπάνω, πού συμβαίνουν όλα αυτά, δεν έχει παρά να δει δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, να διαβάσει τον κυβερνητικό Τύπο, να ακούσει συνεντεύξεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τέτοιους ρυθμούς κινείται η κυβερνητική προπαγάνδα, για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι «κάτι καλό γίνεται», «κάτι κινείται», ότι «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ» για το λαό που στενάζει.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει στις λαϊκές συνειδήσεις ότι αυτή, με την πολιτική της, πετυχαίνει όσα δεν μπόρεσε καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν: Να στηρίξει μια «δίκαιη» ανάπτυξη, όπου η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου συμβαδίζουν τάχα με τη λαϊκή ευημερία.

Αυτό το στόχο υπηρετεί και η προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού σε λογικές του τύπου «και πάλι καλά», «υπάρχουν και χειρότερα», συκοφαντώντας ταυτόχρονα και λοιδορώντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την ικανοποίηση των οποίων υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις.

Ποια είναι όμως η καθημερινότητα που ζει ο λαός; Αναγκαστικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για τα χρέη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία, αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα τέλη κυκλοφορίας, μισθοί 200 και 300 ευρώ για μερικές ώρες δουλειάς, μειώσεις στις συντάξεις, πλειστηριασμοί, αδυναμία κάλυψης αναγκών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και «κόφτες» παροχών, φαρμάκων, θεραπειών, περικοπές σε επιδόματα, νέοι φόροι, διατήρηση όλων όσα ισχύουν τα τελευταία 8 χρόνια.

Στον αντίποδα, πώς διαμορφώνεται η «καθημερινότητα» για το κεφάλαιο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με βάση τους νόμους αυτής της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων; Χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων, φοροαπαλλαγές μεγάλων εταιρειών, κίνητρα για επενδύσεις (αυτές που δημιουργούν θέσεις εργασίας των 200 και 300 ευρώ) και για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», αναπτυξιακοί νόμοι που περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τον ΣΕΒ μέχρι τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, αποθεώνουν το ΣΥΡΙΖΑ και την προσφορά του σε όλο αυτό το «περιβάλλον». Τον αποθεώνουν γιατί βλέπουν πως είναι αποτελεσματικός στα να τσακίζει το λαό για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό «εν υπνώσει» τις αντιδράσεις από τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στο ερώτημα αν αυτή η κατάσταση, αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι αναστρέψιμη προς τα συμφέροντα του λαού, η απάντηση είναι δεδομένη: Ναι, μπορούν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να ζήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, που είναι όμως ασύμπτωτες με όσα επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με την οργάνωση της παραγωγής που έχει για κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία.

Γι' αυτό χρειάζεται να γίνουν βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, σε κατεύθυνση αμφισβήτησης και σύγκρουσης με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του. Για μια εξουσία και οικονομία που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον εργατικό έλεγχο, στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και της ελληνικής εμπλοκής

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, ανέδειξε η μαζική κινητοποίηση που οργάνωσε χτες η ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων του κινήματος, για τη συμπλήρωση 72 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.


ΣΕΛ.  5


ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Πέτυχαν ανάκληση απολύσεων και καταβολή δεδουλευμένων

ΣΕΛ.  7
ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τους δύο νεκρούς εργάτες

ΣΕΛ.  7
ΚΩΣ
Ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε το νησί

ΣΕΛ.  13
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Εύσημα στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

ΣΕΛ.  4


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org