ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Νέα «εύσημα» για το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

...και διαβεβαιώσεις στελεχών της ότι η επίθεση θα κλιμακωθεί

Την ικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προωθεί αντιλαϊκά μέτρα πιο αποτελεσματικά έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων εξαίρει με χτεσινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μια «αριστερή» κυβέρνηση είναι πιο χρήσιμη από μια «συντηρητική» κυβέρνηση. Τα νέα «εύσημα» έρχονται να προστεθούν στα ατελείωτα συγχαρητήρια ιμπεριαλιστικών θεσμών και κέντρων, αλλά και του εγχώριου κεφαλαίου για τη βρώμικη δουλειά που κάνει για λογαριασμό του, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή επίθεση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, αλλά και με το «έργο» που επιτελεί στον εγκλωβισμό του λαού.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινό της άρθρο για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σημειώνει πως «ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα». Σημειώνει πως «το γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να φτιάξει γέφυρα πάνω από τον Ρουβίκωνα, ανοίγοντας το δρόμο για πλειστηριασμούς, είναι ίσως για κάποιους ειρωνικό, δεν παύει ωστόσο να είναι και λογικό και συνεπές».

Η ικανοποίηση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αφορά, όπως λέει, το γεγονός ότι «αυτό το καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εισπράττουν χρέη πολιτών, με κινητή και ακίνητη περιουσία, φτάνοντας ακόμα και μέχρι τους πλειστηριασμούς», ενώ η DW σχολιάζει πως «κάτι που έμοιαζε αδύνατο είναι τελικά εφικτό», φυσικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πρωταγωνιστεί.

Οπως εξηγεί το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, οι δανειστές επέμειναν σε πλειστηριασμούς ακινήτων μέσω διαδικτύου, για να αποφευχθούν φαινόμενα βίας σε βάρος συμβολαιογράφων. Ο σχετικός νόμος πέρασε από την ελληνική Βουλή, ισχύει από το Μάη και τερμάτισε τον Ιούνη την απεργία των συμβολαιογράφων. Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τώρα δειλά να κινούνται κατά των κακοπληρωτών». Καταγράφει επίσης τον ενθουσιασμό των ελληνικών τραπεζών, διότι «περάσαμε τον Ρουβίκωνα, λέει ένας τραπεζικός στην Αθήνα».

Σπεύδει να επιβεβαιώσει τη «φήμη» της

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βέβαια δεν «επαναπαύεται στις δάφνες της», προωθώντας χωρίς διακοπές το αντιλαϊκό της έργο και ταυτόχρονα «φιλοτεχνώντας» τα νέα σχήματα εγκλωβισμού και στράτευσης του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, στην «επόμενη μέρα» του.

Χαρακτηριστικές ως προς τα παραπάνω είναι και οι χτεσινές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, που προβλέπει επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου και «συνέπεια» στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η 3η «αξιολόγηση», με διάφορες διαρροές να κάνουν λόγο για εισηγήσεις αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μέτρων και αναδιαρθρώσεων που απαιτεί το κεφάλαιο.

Ενδεικτικά, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε χτες (ρ/σ «Αθήνα 9,84») πως «μέσα στο χρόνο που έχουμε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 πρέπει να επιταχύνουμε το βηματισμό μας στα πάντα, με προτεραιότητα στην οικονομία και τη διοίκηση, έτσι ώστε να τελειώνουμε με την επιτροπεία και τα μνημόνια, και να βάλουμε τη χώρα σε ένα μονοπάτι μιας βιώσιμης ανάπτυξης, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις που έχουν και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. Μπορούμε να το κάνουμε, δε θα γίνει με τον αυτόματο πιλότο».

Ταυτόχρονα αναπαρήγαγε το ψευτοδίλημμα που θέτει η κυβέρνηση για τον εγκλωβισμό του λαού, σημειώνοντας πως «οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν μια ισχυρή και πολωτική κόντρα ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο μια δίκαιη ανάπτυξη για την οριστική και σίγουρη έξοδο από τα μνημόνια, ή την παλινόρθωση μιας δημοκρατίας με έντονα νεοφιλελεύθερα αλλά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά», ενώ για μια ακόμα φορά έκανε «επίθεση φιλίας» στο ΠΑΣΟΚ, μέσω της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, και σημειώνοντας πως «ιστορικά ο χώρος αυτός ήταν ισχυρός μόνο όταν ήταν μια παράταξη με ισχυρή αντιδεξιά και δημοκρατική ταυτότητα. Οσο οι δυνάμεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ επιχειρούν την ένωσή τους με αντι-ΣΥΡΙΖΑ, θα στέλνουν κόσμο στην κάλπη της ΝΔ».

Ερχεται και η λυπητερή των τελών κυκλοφορίας

Με δεδομένο τον στόχο είσπραξης και φέτος συνολικά 1,2 δισ. ευρώ από την είσπραξη τελών κυκλοφορίας σε δύο μήνες, τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα ξεκινήσει ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας του 2018 που, σύμφωνα με όσα διαρρέονται μέχρι σήμερα, αναμένεται να φέρουν μικρές ελαφρύνσεις για κατόχους ΙΧ ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών, αλλά επιβαρύνσεις σε νέου τύπου «υβριδικά» πετρελαιοκίνητα και καινούργια αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Τα τέλη κυκλοφορίας, όπως κάθε χρονιά, θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και το τέλος Δεκέμβρη.

Το υπουργείο Οικονομικών αν και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πλήρως τον νέο τρόπο υπολογισμού, ωστόσο από πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου έχει διαφανεί ότι το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι εκτός από τον κυβισμό του κινητήρα να λαμβάνονται υπόψη και οι εκπομπές CO2, σύμφωνα και με τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, όπως επίσης και η παλαιότητα του οχήματος. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξουν ελαφρύνσεις και για κατόχους οχημάτων με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. ως «δέλεαρ» καθώς πολλοί από αυτούς έχουν παραδώσει πινακίδες για να αποφύγουν τις πολύ υψηλές σήμερα χρεώσεις.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών βάσει εκπομπών CO2 μπορεί να επιφέρει αυξήσεις σε περίπου 800.000 ιδιοκτήτες «υβριδικών» αυτοκινήτων που υπολογίζονται από 15% έως και 235%.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου:

-- Στις 8.30 μ.μ. η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει ποντιακό γλέντι στο Δροσάτο του Κιλκίς, στην ταβέρνα του «Μουστάκα». Η ορχήστρα θα αποτελείται από τους αδερφούς Ιακωβίδη, τον Δημήτρη Δαμιανίδη στη λύρα και το τραγούδι και τον Γιώργο Ιακωβίδη στο κλαρίνο.

-- Η ΚΟ Αλιβερίου διοργανώνει εκδήλωση στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο «Πουλάκου» στις Αιγιές Γυθείου στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στις 9 το βράδυ στην πλατεία Αγοράς Αγιάσου.

-- Οι ΚΟΒ Κάπης, Αργένου, Κλειούς και Σκαμιάς Λέσβου διοργανώνουν στις 9 το βράδυ λαϊκό γλέντι στην πλατεία της Αργένου.

-- Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού, στα Χώστια (Πρόδρομος) Βοιωτίας, στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ, παρουσίαση ανέκδοτων και άλλων αντάρτικων τραγουδιών από τη Βοιωτία και την υπόλοιπη Ρούμελη και θα κλείσει με γλέντι από λαϊκή ορχήστρα στην ταβέρνα του Γκανά.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου:

-- Στην κεντρική πλατεία Ερέτριας θα γίνει εκδήλωση στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις Γορτυνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Η αγροτική οικονομία στο σοσιαλισμό και οι θέσεις του ΚΚΕ στο σήμερα», στην κεντρική πλατεία της Δόξας, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θ. Κολιζέρας, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Περιλαμβάνει ακόμη: Προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

Την Κυριακή 13 Αυγούστου:

-- Η ΚΟΒ Ερεσσού Λέσβου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στις 9 μ.μ. σε ταβέρνα στην πλατεία του χωριού.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στην περιοχή «Ανω Νίκονας» (στη θέση «Μύρμηγκας») Ασωμάτου. Τόπος συνάντησης είναι η Καρύνη και η εκκίνηση θα γίνει στις 10.30 το πρωί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πεζοπορία 1 (ενός) χιλιομέτρου έως το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Πούλμαν για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ

Λεωφορεία για τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος στον Γράμμο, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογούν μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

-- Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 19/8, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.

-- Η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.254.174 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Λάρισα το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 6 π.μ., από την πλατεία Λαού (Ωδείο).

- Η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ από τα Γιάννενα. Για συμμετοχές στις Οργανώσεις και στα τηλέφωνα 2651.033.501 και 2651.034.994.

- Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, από Κοζάνη (η αναχώρηση θα γίνει στις 8 το πρωί του Σαββάτου από την κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ και στα τηλέφωνα: Κοζάνη 6943969145, Πτολεμαΐδα 6988772489, Φλώρινα 6978773444, Καστοριά 6936189983, Γρεβενά 6947423402.

Εγκύκλιος για τις εισφορές στο εφάπαξ

Μηνιαία εισφορά 4% για το εφάπαξ βοήθημα θα πρέπει να καταβάλλουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, εκτός από τους παλιούς ασφαλισμένους μισθωτούς για τους οποίους διατηρούνται και οι εργοδοτικές εισφορές. Τα παραπάνω αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που καθορίζει την υποχρέωση καταβολής μηνιαίας εισφοράς, από 1η Γενάρη 2017 και μετά, για παροχές εφάπαξ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πώς θα γίνει η αναδρομική καταβολή τους.

Στους μισθωτούς που έχουν ασφαλιστεί από το 1993 και μετά η εισφορά 4% υπολογίζεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και στους αυτοαπασχολούμενους υπολογίζεται επί του εισοδήματος. Για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι μέχρι 31 Δεκέμβρη 1992, οι εισφορές διατηρούνται στο παλαιό ύψος, εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των Ταμείων που εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ