Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εντονη δυσφορία για τα νέα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού

Με αντίποινα προειδοποίησε χτες η ΛΔ Κορέας απέναντι στις νέες οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισε το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΑΝΙΛΑ.--

«Εάν οι εχθροί μας πιστεύουν ότι η ΛΔ Κορέας μπορεί να "ταρακουνηθεί" με κυρώσεις, πρόκειται για ψευδαίσθηση», διεμήνυσε χτες η βορειοκορεατική κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν αντιδρώντας στις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν το περασμένο Σάββατο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζοντας την απόφαση 2371 με αφορμή τις πρόσφατες δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων.

Οι νέες κυρώσεις επιδιώκουν σοβαρές οικονομικές ζημιές στη βορειοκορεατική οικονομία θέλοντας να πλήξουν τα ετήσια έσοδα περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που αποφέρουν οι εξαγωγές άνθρακα, μολύβδου και αλιευμάτων αλλά και τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους χιλιάδες Βορειοκορεάτες εργάτες και εργάτριες σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, αφού εμποδίζει την πρόσληψη νέων εργαζομένων στο εξωτερικό.

Το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο KCNA σε ανακοίνωση καταδίκασε τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας καταγγέλλοντας πως πρόκειται για «βίαιη παραβίαση της κυριαρχίας της» και κατηγορώντας ειδικά τις ΗΠΑ ότι συνωμοτούν για να την θέσουν στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας. Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί το πυρηνικό πρόγραμμα ή να εγκαταλείψει την προσπάθεια για ενίσχυση των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων. Προειδοποίησε με «αντίποινα» και «μακράν μεγαλύτερες ενέργειες ώστε να υποχρεώσουμε τις ΗΠΑ να πληρώσουν το τίμημα για το βίαιο έγκλημα εναντίον της χώρας μας και του λαού».

Πιέσεις και στο περιθώριο της ASEAN

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, συνεχίζοντας και χτες τις επαφές στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, αύξησε τις πιέσεις σε ομολόγους του από χώρες της περιοχής σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι το νέο οικονομικό εμπάργκο θα εφαρμοστεί και δεν θα μείνει στα χαρτιά ή δεν θα χαλαρώσει μετά από λίγο καιρό από χώρες - συμμάχους της ΛΔ Κορέας, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Αφορμή έδωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του νέου πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, που τόνισε μετά την ψήφιση των κυρώσεων ότι αυτές «δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός» και ότι «δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΔ Κορέας».

Παράλληλα, Κίνα και Ρωσία διακήρυξαν ότι θα διατηρήσουν «στενό πλαίσιο επικοινωνίας» σχετικά με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, τονίζοντας ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της ASEAN, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αντάλλαξαν εκτενώς απόψεις για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο μετά την απόφαση για νέες κυρώσεις. Μάλιστα, ο Κινέζος υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Από την άλλη, κινεζικά ΜΜΕ έδωσαν χτες έμφαση στα όρια των νέων κυρώσεων που επέβαλε ο ΟΗΕ επικρίνοντας τις ΗΠΑ για την «αλαζονεία» που επιδεικνύουν, καλώντας τες να καταλάβουν πως «επίσης έχουν ρόλο» στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Σε πρωτοσέλιδο σχόλιο της σινικής εφημερίδας «Global Times» υπογραμμίζεται αφενός πως η συμπεριφορά της ΛΔ Κορέας έναντι των αποφάσεων του ΟΗΕ και οι παραβιάσεις που έγιναν με τις πυραυλικές εκτοξεύσεις, κατέστησαν αναγκαστική την επιβολή κυρώσεων. Από την άλλη, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις «θα έπρεπε να είναι στοχευμένες», προσθέτοντας: «Οι κυρώσεις που έχουν ευρεία εφαρμογή θα πρέπει να εφαρμόζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή του πληθυσμού στη χώρα (...) Η στοχευμένη εφαρμογή κυρώσεων αποτελεί ουσιαστικό μέρος τους».

Παρ' όλα αυτά, ο Τίλερσον αναφέρθηκε υποκριτικά στη «δυνατότητα μικρής πιθανής διεξόδου» για τη ΛΔ Κορέας δηλώνοντας χτες πως η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να επιστρέψει σε διεθνείς διαπραγματεύσεις ώστε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της «εάν σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές για παρατεταμένη περίοδο». «Δεν πρόκειται για τελεσίγραφο του είδους "δώστε μας 30 μέρες και μετά είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε". Δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να δούμε τη στάση τους ενώ θα επιχειρούν διάλογο μαζί μας...», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρωτύτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος , Ντόναλντ Τραμπ, είχε απαιτήσει «πλήρη και ταχύτατη εφαρμογή των νέων κυρώσεων».

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΛΔ και Νότιας Κορέας

Στη Μανίλα πάντως η υπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας, Κανγκ Κιουνγκ Χα, είχε (όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες») μία σύντομη συνάντηση, στο περιθώριο της ASEAN, με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό της, Ρι Γιονγκ Χο, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Κανγκ κάλεσε τον ομόλογό της να αποδεχθεί «την πρόταση» για συνομιλίες στρατιωτικών αξιωματούχων αμφοτέρων των χωρών με στόχο τη μείωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο και την επανέναρξη συζητήσεων για νέο γύρο επανένωσης οικογενειών που χωρίστηκαν μετά το τέλος του Κορεατικού Πολέμου, το 1953.

Ο Ρι ωστόσο (σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν σε ΜΜΕ υπό τον όρο ανωνυμίας) απέρριψε την πρόταση της ομολόγου του της Νότιας Κορέας ως υποκριτική με βάση «την σημερινή κατάσταση κατά την οποία η Νότια Κορέα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για αύξηση της πίεσης στο βορρά».

Διμερείς συνομιλίες στη Μανίλα είχαν την Κυριακή «σε καλό κλίμα» και οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΛΔ Κορέας. Μετά τη συνάντηση ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, έκανε έκκληση στον ομόλογό του η Πιονγιάνγκ να συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και παράλληλα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να μην προχωρούν σε προκλητικές κινήσεις. Και αυτός υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητες» οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας «αλλά σίγουρα δεν είναι ο τελικός σκοπός, ο οποίος παραμένει η επίλυση του ζητήματος μέσα από το διάλογο».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Κιμ Τζάε Ιν, δήλωσε ότι με πρωτοβουλία του τελευταίου έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και ότι συμφώνησαν «να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις αποφάσεις για τη ΛΔ Κορέας και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα να το πράξει επίσης». Παράλληλα, ο Κιμ Τζάε Ιν φέρεται να τόνισε την ανάγκη να παραμείνει «ανοιχτό» ένα «παράθυρο διαλόγου» με τη ΛΔ Κορέας σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινέζος απεσταλμένος στην Πιονγιάνγκ(2017-11-16 00:00:00.0)
Επιστρατεύονται «μαστίγιο» και «καρότο»(2017-08-03 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον Ειρηνικό(2016-01-27 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί και αντιθέσεις(2013-07-03 00:00:00.0)
Κορέα και Κίνα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον(2011-07-23 00:00:00.0)
Τροφοδότηση της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες(2010-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ