Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία

Αύριο Τετάρτη αναμένεται η υπογραφή της πράξης μεταβίβασης του ΔΟΛ στην εταιρεία «Αλτερ Εγκο» του Β. Μαρινάκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταγγέλλονται όλες οι συμβάσεις των σημερινών εργαζομένων και είναι πλέον στην ευχέρεια του νέου ιδιοκτήτη να επαναπροσλάβει όποιους θέλει, χωρίς καμιά από τις υποχρεώσεις που είχε ο προηγούμενος εργοδότης. Ακόμα όμως κι αυτοί που δεν θα επαναπροσληφθούν, δεν δικαιούνται αποζημίωσης, ενώ για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, ούτε κουβέντα. Ετσι, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ άλλαξε χέρια μέσα σε μια νύχτα και οι μόνοι που μετρούν συντριπτικές απώλειες είναι οι εργαζόμενοι. Οι εξελίξεις αυτές, μάλιστα, δίνουν άλλη οπτική, αν τις δει κανείς μέσα από το πρίσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας σχετικά με τον νόμο για τα κανάλια. Ο αρμόδιος υπουργός εμφανίζεται σε συνέντευξή του να λεονταρίζει απέναντι στους σημερινούς ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, καλώντας τους «να ακυρώσουν τα πλάνα απολύσεων, καθώς πολύ σύντομα θα κληθούν να αλλάξουν ρότα και να περάσουν σε νέες προσλήψεις», μιας και ο νόμος υποτίθεται ότι προβλέπει 400 εργαζόμενους για κάθε αδειοδοτούμενο κανάλι. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η εργοδοσία, παλιά και νέα, έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, με νόμους που διατηρεί στο ακέραιο και αυτή η κυβέρνηση. Και ότι απολύουν τώρα, για να προσλάβουν μετά με πολύ χειρότερους όρους το νέο τους προσωπικό. Οπως αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση των εφημερίδων και των άλλων Μέσων (ΔΟΛ, «Πήγασος») που βγήκαν σε πλειστηριασμό, αποδεικνύοντας ότι η ...ευαισθησία της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ (και αντίστροφα οι προειδοποιήσεις στην εργοδοσία) συνιστά ωμή κοροϊδία.

Μασκαρέματα

Ελάχιστος χρόνος έχει περάσει από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, όπου ο Μακρόν και το νεοσύστατο κόμμα του αναδείχτηκαν κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό. Ολοι θυμόμαστε το κύμα ενθουσιασμού που σάρωσε τη Γαλλία, την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα για την υποψηφιότητα Μακρόν, για το «νέο» που γεννιέται στο πολιτικό σύστημα της χώρας, τις προσδοκίες που δημιούργησε στα λαϊκά στρώματα της Γαλλίας και ευρύτερα. Ολοι θυμόμαστε τους ύμνους των κυρίαρχων αστικών πολιτικών δυνάμεων όλων των αποχρώσεων στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα, για τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας που θα «αναθερμάνει» τον γαλλογερμανικό άξονα και θα επαναφέρει τις «ισορροπίες» στην ΕΕ. Τώρα, όλοι αυτοί διαπιστώνουν με ανησυχία ότι η δημοτικότητα του Μακρόν κατακρημνίζεται ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα της Γαλλίας, όπως είχε γίνει και μετά την εκλογή Ολάντ. Ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με την εφαρμογή των υποσχέσεων που είχε δώσει ο Μακρόν στο γαλλικό κεφάλαιο, για σταθεροποίηση και παραπέρα ανάπτυξη της οικονομίας, μοιράζοντας κάλπικες υποσχέσεις στο λαό ότι οι στόχοι αυτοί είναι συμβατοί με την ευημερία του. Από Σεπτέμβρη μάλιστα, με το επόμενο κύμα της αντεργατικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία, η δυσαρέσκεια για τη νέα κυβέρνηση αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο. Αν κάτι επαληθεύεται επομένως και από το παράδειγμα αυτό, είναι ότι καμιά αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, κανένα μασκάρεμα της εξουσίας του κεφαλαίου, καμιά κυβερνητική εναλλαγή στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Διέξοδο μπορεί να δώσει μόνο η οργάνωση της πάλης που θα κατευθύνεται στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Βαθύτεροι στόχοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν στις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», διεκδικώντας για το κόμμα τους ρόλο πρωταγωνιστή στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας. Τελευταίο παράδειγμα ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος, σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα»: «Ο χρόνος που διανύουμε είναι σημαντικός για να ξεκινήσουν διεργασίες για την αναζήτηση κοινών τόπων σε ολόκληρο το μέτωπο του ευρύτατου προοδευτικού χώρου, σε όλους όσους δεν θεωρούν ως λύση για την χώρα την παλινόρθωση μιας ακραίας συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης και δέσμιας ποικιλώνυμων συμφερόντων Νέας Δημοκρατίας και διαφόρων δορυφόρων της (...) Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει περάσει (...) Από τις μεθεπόμενες εκλογές η χώρα θα κυβερνιέται και θα "λειτουργεί" με απλή αναλογική (...) Πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως νέες συμμαχίες, ξεκινώντας από το κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο και στον χώρο της αυτοδιοίκησης και στους συνδικαλιστικούς φορείς και στις διοικήσεις των μεγάλων επιστημονικών σωματείων. Οι προσεχείς εκλογικές μάχες είναι μια ευκαιρία για "από τα κάτω" ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, για νέες διαχωριστικές γραμμές στον άξονα πρόοδος - συντήρηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τραβήξει το ΠΑΣΟΚ στον δικό του πόλο διακυβέρνησης, με πρόπλασμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τη συμμαχία στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ακόμα δυνάμεις με αποδεδειγμένη την ικανότητα να χειραγωγούν και να ενσωματώνουν λαϊκές αντιδράσεις. Μ' αυτά και με τα άλλα, ομολογούν τους βαθύτερους στόχους της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, μέρος της οποίας είναι και οι διεργασίες στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο...

Το ... αποτσίγαρο

Για άλλη μια φορά, μετά από μια μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά, όπως αυτή στα Κύθηρα, κυριαρχεί στην προβολή και στη συζήτηση στα αστικά Μέσα Ενημέρωσης το πώς ξεκίνησε η φωτιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μεγάλο μέρος των αναλύσεων αφορούσε διάφορες πληροφορίες που έκαναν λόγο για αποτσίγαρο ή για εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορα σημεία. Είναι αλήθεια πως αυτή η συζήτηση είναι άκρως βολική (ανεξάρτητα εάν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει βάση) για τις κυβερνήσεις, αφού τις βγάζει «λάδι». Γιατί βάζει σε δεύτερο πλάνο τις τεράστιες έως εγκληματικές τους ευθύνες για τις δραστικές περικοπές και την υποχρηματοδότηση στον τομέα της πρόληψης, όπως και για τα μεγάλα κενά σε προσωπικό και μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης» σε ρεπορτάζ προχτές, Κυριακή. Επιπλέον, αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης που οπλίζει το χέρι εκείνων που μεθοδεύουν επενδυτικά ή άλλα σχέδια σε εκτάσεις σε όλη τη χώρα και που μπορεί να εμφανιστούν αύριο - μεθαύριο ως «υγιής επιχειρηματικότητα», που λέει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικυρώνει την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα στο βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.

1879 Γεννιέται ο Μεξικανός επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της ένοπλης εξέγερσης των αγροτών που ξέσπασε το 1910.

1898 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής.

1917 Συνέρχεται στην Πετρούπολη το 6ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ). Στις εργασίες του τίθεται ως στόχος του κόμματος η προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης, της σοσιαλιστικής επανάστασης. Τονίζεται η αναγκαιότητα της συμμαχίας του προλεταριάτου με τη φτωχή αγροτιά, για την πραγμάτωση του στόχου αυτού. Τέλος, ορίζεται ως αρχή συγκρότησης των κομματικών οργανώσεων και λειτουργίας του κόμματος ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.

1925 Στις 8 Αυγούστου προστίθεται άλλη μια σελίδα στην πολυσέλιδη Μαύρη Βίβλο των διώξεων του «Ριζοσπάστη» και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει τον «Ριζοσπάστη», ενώ την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο υπεύθυνος της εφημερίδας Τάκης Φίτσιος.

1938 Τίθεται σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού το Μαουτχάουζεν υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για τους 122.797 από αυτούς, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, η απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 5 Μάη 1945 από τα συμμαχικά στρατεύματα ήρθε πολύ αργά, αφού είχαν ήδη αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν.

1941 Ο Ι. Β. Στάλιν ορίζεται Ανώτατος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.

1944 Τμήματα του 1/16 Τάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Βέροια και απελευθερώνουν τους αγωνιστές κρατούμενους των φυλακών.

1945 Εκπρόσωποι της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για τη συγκρότηση διεθνούς στρατοδικείου για την εκδίκαση των πράξεων των βασικότερων εγκληματιών πολέμου των ευρωπαϊκών χωρών του Αξονα.

1946 Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν επιδρομή στα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι νόμιμες διοικήσεις τους, όπου πλειοψηφούσε ο «Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός» (ΕΡΓΑΣ), καθαιρούνται.

1964 Στις 8 - 10 Αυγούστου η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει κωμοπόλεις και χωριά στην Τηλλυρία της Κύπρου. Μόνο από τους βομβαρδισμούς στις 9 Αυγούστου κοντά στην Παχύαμμο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.

1967 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χούντας, Π. Τοτόμης, ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές, οι οποίοι θα απελευθερώνονταν μόνον εφόσον υπέγραφαν δήλωση νομιμοφροσύνης.

1976 Αγνωστα έργα του Μιχαήλ Αγγελου ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης της Βασιλικής του Σαν Λορέντσο στη Φλωρεντία. Τα έργα χρονολογούνταν από το 1531.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ