Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Απειλές για εμπορικό «πόλεμο»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αξιωματούχοι σε Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο απείλησαν χτες την Κροατία με αντίποινα εάν δεν ανακαλέσει την απόφασή της να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές δικών τους φρούτων και λαχανικών. Το «τελεσίγραφο» των τεσσάρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εκδόθηκε με αφορμή την απόφαση της Κροατίας στο τέλος της περασμένης βδομάδας να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από 168 χώρες (εξαιρούνται εκείνες της ΕΕ) με πρόσχημα τη βελτίωση των εξαγωγών.

Οπως επισημαίνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νέοι δασμοί που επιβλήθηκαν με τη μορφή «νέων υγειονομικών πιστοποιητικών» σε εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά έχουν πλέον κόστος ανά φορτίο φορτηγού 270 ευρώ αντί των 12 που ήταν έως πρότινος.

Ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, Ρασίμ Λιάλτζιτς, τόνισε πως οι γειτονικές με την Κροατία χώρες δεν επιθυμούν εμπορικό πόλεμο αλλά ότι θα πρέπει να αναμένονται αντίποινα σε περίπτωση που οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών δεν αρθούν έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας.

Ο Κροάτης υπουργός Γεωργίας, Τόμισλαβ Τόλουσιτς, συνέστησε «υπομονή για μία ή δύο βδομάδες ώσπου να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα»...

Ο Γιούνκερ για τα Δ. Βαλκάνια

«Δεν είμαι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων σύντομα στην ΕΕ, αλλά είμαι και αντίθετος με το να τους παρθεί η ευρωπαϊκή προοπτική», φέρεται πως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Politico». Πρόσθεσε πως εάν η ΕΕ «καταρρεύσει και διαλυθεί σε κομμάτια», τότε «τα Δυτικά Βαλκάνια θα χάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική» και εάν τους αφαιρεθεί αυτή η προοπτική «τότε θα έχουμε ξανά την εμπειρία της δεκαετίας του '90», αναφερόμενος προφανώς στους καταστροφικούς πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε άλλο σημείο είπε πως η σταθερότητα στη σύνθεση της ΕΕ είναι «προαπαιτούμενο για να μην ξαναμπούν σε εμπόλεμη κατάσταση τα Βαλκάνια», διαβεβαιώνοντας πως οι Βρυξέλλες «έχουν διάθεση να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα εμφανιστούν», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά το Βrexit και τον... Ντόναλντ Τραμπ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org