Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχία και έκτακτα μέτρα σε ολόκληρο τον κόσμο

Ενας «τυχερός» που έχασε τη μοιραία πτήση...

Associated Press

Ενας «τυχερός» που έχασε τη μοιραία πτήση...
Κύματα σοκ και ανησυχίας προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά πλήγματα στην καρδιά των ΗΠΑ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, ηγέτες κρατών και εκπρόσωποι οργανώσεων έσπευσαν να εκφράσουν τον βαθύ αποτροπιασμό τους, την καταδίκη τους για τέτοιου είδους ενέργειες, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη τους προς τον αμερικανικό λαό και την κυβέρνηση Μπους. Τα αμερικανικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί στον υψηλότατο βαθμό συναγερμού, ενώ έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει όλες οι κυβερνήσεις έξω από τις αμερικανικές πρεσβείες, τα προξενεία, ακόμη και από τις εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων, όπου και αν βρίσκονται. Κοινός τόπος, επίσης, στις δηλώσεις όλων ήταν η ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως.

Το πρώτο μήνυμα συλλυπητηρίων και καταδίκης ήρθε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Μόσχα, εκτός από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις. Ακολούθησαν όλες, σχεδόν, οι υπόλοιπες χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Τουρκία, Ινδία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Καναδάς, Μαλαισία, Κίνα, Κούβα και πολλές άλλες, όπως επίσης και από τη βελγική προεδρία της ΕΕ, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Το Πεντάγωνο στις φλόγες

Associated Press

Το Πεντάγωνο στις φλόγες
Σε όλες τις ανακοινώσεις οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται «πλήγμα κατά του πολιτισμένου κόσμου και της ανθρωπότητας ολόκληρης», «τραγωδία άνευ προηγουμένου», «βαρβαρότητα». Ειδικά διασωστικά συνεργεία είναι έτοιμα να μεταβούν στις ΗΠΑ τόσο από τη Ρωσία όσο και από το Ισραήλ. Σχεδόν ταυτόχρονα, επίσης, σε μια σειρά από χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γερμανία, διεκόπησαν οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλίων και συγκλήθηκαν, εκτάκτως, συσκέψεις των Εθνικών Συμβουλίων Ασφαλείας, προκειμένου να εξετάσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικότερες, πιθανώς, είναι οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζέρο, ο οποίος εκτιμούσε ότι «αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει τις τύχες του κόσμου που ζούμε σήμερα». Από τη Ρώμη, επίσης, ανακοινώθηκε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να πραγματοποιηθεί στη Νάπολη η προγραμματισμένη για τις 26-27 Σεπτεμβρίου σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ». Για «κήρυξη πολέμου στον πολιτισμένο κόσμο» έκανε λόγο ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες και με μια μαύρη κορδέλα ως ένδειξη πένθους όλες οι γερμανικές σημαίες.

Ξεχωρίζουν, σίγουρα, τα μηνύματα συμπαράστασης και καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων από τον πρεσβευτή των Αφγανών Ταλεμπάν, στην πακιστανική πρωτεύουσα, Αμντούλ Σαλάμ Ζάεφ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράφρονα» τον δράστη. Ο Ζάεφ διέψευσε, επίσης, ότι πίσω από τα τρομοκρατικά πλήγματα κρύβεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο Αφγανιστάν. Επίσης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, δήλωνε «σοκαρισμένος» και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αμερικανικό λαό. Οι δηλώσεις Αραφάτ έγιναν, λίγο μετά, την έναρξη μετάδοσης από τα ΜΜΕ σκηνών από τους δρόμους των αυτόνομων εδαφών αλλά και των παλαιστινιακών προσφυγικών στρατοπέδων στο Λίβανο, όπου Παλαιστίνιοι πανηγύριζαν. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι παλαιστινιακών οργανώσεων διέψευδαν ότι σχετίζονται με τα πλήγματα και ο εκπρόσωπος της ισλαμικής Τζιχάντ αρκούνταν να δηλώσει ότι «οι επιθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή».

Από την ΕΕ ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσουν σήμερα, εκτάκτως, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών. Σχεδόν, ταυτόχρονα, ανακοινωνόταν από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης των κτιρίων της από το φόβο κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης. Οπως έγινε γνωστό, αργά χτες το βράδυ, επρόκειτο να λάβει χώρα έκτακτη σύνοδος των μονίμων πρεσβευτών των χωρών - μελών της Συμμαχίας.

Παράλληλα, παρέλυσε κάθε αεροπορική συγκοινωνία από και προς τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την είδηση των τρομοκρατικών πληγμάτων. Οπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό επίβλεψης της εναέριας κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο - Eurocontrol - ανεστάλησαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα το βράδυ, όλες οι πτήσεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως ανακοίνωναν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, όσες πτήσεις τους προς τις ΗΠΑ βρίσκονταν καθ' οδόν πήραν εντολή είτε να κάνουν αναστροφή είτε να προσεγγίσουν το πλησιέστερο αεροδρόμιο και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας. Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι κλείνει επ' αόριστον τα αεροδρόμιά του, ενώ κλειστός θα παραμείνει, τουλάχιστον για 24 ώρες, και ο εναέριος χώρος του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org