Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κατάσταση πανικού

Πανικός στους δρόμους μετά τις εκρήξεις

Associated Press

Πανικός στους δρόμους μετά τις εκρήξεις
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, (ανταπόκριση Χριστίνα Μαυροπούλου).-

Μια εκπληρούμενη «προφητεία», ο χολιγουντιανός Αρμαγεδδών, έγινε πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Αυτό που όλοι φοβόντουσαν, δηλαδή μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση, έλαβε χώρα, χτες το πρωί, και μάλιστα με τον πιο τραγικό και απίστευτο τρόπο. Οι εικόνες αλλά και η συνεχής ροή των ειδήσεων είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές καθιστούν δύσκολο στον οποιονδήποτε να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.

Ισως η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Νέας Υόρκης, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση των επιθέσεων, ήταν αυτή των εκατομμυρίων κατοίκων της, που περπατούσαν στο δρόμο, χαμένοι, αποπροσανατολισμένοι και τρομοκρατημένοι. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δε λειτουργούν. Τα σχολεία του Μανχάταν έχουν γίνει χώρος υποδοχής τραυματιών. Μετά τις πρώτες αυτές ώρες, όλη η πόλη είναι έρημη, τα μαγαζιά είναι κλειστά. Οι μετακινήσεις είναι σχεδόν απαγορευτικές. Οι σειρήνες περιπολικών, ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων δίνουν το ρυθμό. Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για αίμα. Τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης είναι κλειστά, όπως και τα αεροδρόμια ολόκληρης της χώρας. Οπως μετέδιδαν τα τοπικά ΜΜΕ, από ώρα σε ώρα αναμενόταν να ελλιμενιστούν στη Νέα Υόρκη δύο αμερικανικά καταδρομικά πλοία.

Στη θέση των δύο δίδυμων πύργων που κάποτε αποτελούσαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το οικονομικό σύμβολο των ΗΠΑ, βρίσκεται τώρα μια μεγάλη τρύπα, ενώ η σκόνη από την κατάρρευση έχει καλύψει τα πάντα σαν χιόνι. Πιθανώς, η εικόνα αυτή είναι φυσιολογικό επακόλουθο της επίθεσης που έλαβε χώρα στις 9.05, το πρωί, τοπική ώρα, πρώτα στον νότιο πύργο και 18 λεπτά αργότερα στο βόρειο πύργο. Το σύμβολο της Νέας Υόρκης δεν υπάρχει πια όπως δεν υπάρχει τμήμα ενός άλλου συμβόλου της αμερικανικής, στρατιωτικής αυτή τη φορά, εξουσίας, του Πενταγώνου, καθώς κατέρρευσε μετά την επίθεση που δέχτηκε περίπου στις 10 το πρωί και πάλι από αεροσκάφος, επιβατηγό και αυτό, όπως και τα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στους διδύμους πύργους υπό καθεστώς αεροπειρατείας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.


Associated Press

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι «η Αμερική δέχεται επίθεση, η Νέα Υόρκη δέχεται επίθεση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τη χώρα και θα το κάνουμε». Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα με τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

Ολη η χώρα παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, καθώς από τα 8 αεροπλάνα στα οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, σύμφωνα με τις συγχεόμενες πληροφορίες, τα 4 εξακολουθούν να μην έχουν εντοπιστεί και οι φόβοι είναι μεγάλοι ότι οι επιθέσεις ίσως συνεχιστούν. Τα σύνορα με τον Καναδά και το Μεξικό έχουν κλείσει και παραμένει ανοιχτό μόνο ένα τμήμα των συνόρων με τον Καναδά, τη φρούρηση του οποίου έχει αναλάβει, πλέον, η εθνοφρουρά. Η εθνοφρουρά έχει κληθεί, επίσης, και στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι μεγάλες πόλεις καθώς πιθανολογούνται νέες επιθέσεις στο Σικάγο, στο Σιάτλ, στη Βοστόνη, στη Μινεσσότα, στο Κλίβελαντ, στο Λος Αντζελες και άλλες πόλεις, ενώ η χρηματαγορά σε όλες τις ΗΠΑ είναι κλειστή. Οπως φαίνεται θα περάσουν πολλές μέρες μέχρι να ξανανοίξει η Γουόλ στριτ, καθώς το κτίριό της έχει καταστραφεί, σχεδόν ολοσχερώς, από την κατάρρευση των δύο διδύμων πύργων.

Τα πλήγματα ήταν καίρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νότιος πύργος επλήγη ανάμεσα στον 60ό και 70ό όροφο, όπου φέρεται να στεγάζονται τα γραφεία της CIA και ο βόρειος πύργος ανάμεσα στον 70ο και 80ο όροφο που φέρονται να στεγάζονται τα γραφεία του FBI.

Ενας από τους δίδυμους πύργους στις φλόγες

Associated Press

Ενας από τους δίδυμους πύργους στις φλόγες
Λίγη, μόλις, ώρα αργότερα, οι δύο πύργοι κατέρρευσαν ο ένας μετά τον άλλο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια εκκένωσής τους από τους 3.000 εργαζομένους, που φαίνεται ότι βρίσκονταν σε αυτούς την ώρα της επίθεσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάρρευσή τους προκλήθηκε από εκρήξεις στις βάσεις τους, που εικάζεται ότι ήταν παγιδευμένες με εκρηκτικά. Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης πάρα πολλά άλλα κτίρια συμπαρασύρθηκαν και κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος κάτω από το βάρος της τεράστιας μάζας μπετόν, σιδήρου και γυαλιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις 12 το πρωί, 3 ώρες μετά την εκδήλωση των επιθέσεων, 38 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο Belleview ανάμεσα σε αυτούς 8 μικρά παιδιά, μία έγκυος, τρεις πυροσβέστες και 4 αστυνομικοί, ενώ δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται στα νοσοκομεία της πόλης. Οι προσπάθειες για μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος για τους βαριά τραυματίες που κατέφθαναν σε τεράστιους αριθμούς. Ανώνυμες πληροφορίες από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, υποστήριζαν ότι οι νεκροί μόνο από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου πιθανόν ανέρχονται σε χιλιάδες. Κανείς, όμως, προς το παρόν, δεν μπορούσε να γνωρίζει τον τελικό αριθμό.

Το ερώτημα όλων των Αμερικανών, πλέον, φαίνεται ότι είναι το πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να δέχονται επίθεση και να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν, ενώ πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτήν. Ειδικά τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη Μέση Ανατολή και μεταδίδουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη φημολογία περί Αράβων τρομοκρατών. Προφανώς, διόλου τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι, ανάμεσα στον καταιγισμό εικόνων από τις επιθέσεις, αρκετός τηλεοπτικός χρόνος αφιερώθηκε στις εικόνες των Παλαιστινίων να πανηγυρίζουν. Πιθανώς η επόμενη μέρα, όταν κάτσει η σκόνη και αν έχουν, όντως, τελειώσει οι επιθέσεις, θα είναι πιο εύκολο να διακρίνει κανείς το τι ακριβώς συμβαίνει, συνέβη ή πρόκειται να συμβεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ