Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ποιος είχε το συμφέρον, το κίνητρο να πράξει κάτι τέτοιο;

«Σημασία έχει να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είχε το συμφέρον, το κίνητρο να πράξει κάτι τέτοιο. Αν απαντήσουμε σ' αυτό, θα μπορέσουμε να δούμε την προέλευση της ενέργειας». Με αυτή τη φράση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπέδειξε τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει η σκέψη του κάθε ένα για να φωτιστούν τελικά οι πολύπλευρες διαστάσεις των δραματικών γεγονότων που σημειώθηκαν χτες στις ΗΠΑ.

Από το βήμα της μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, την πλημμυρισμένη πλατεία Αριστοτέλους, απάντησε πως σε τέτοιες ακριβώς συνθήκες, με τέτοια γεγονότα, χρειάζεται παλλαϊκή ενεργοποίηση, κινητοποίηση και συσπείρωση. Αλίμονο - είπε - αν σε τέτοιες στιγμές περιοριστούμε ξαφνιασμένοι και παθητικοί να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την τηλεόραση. Και σημείωσε πως «η απάντηση του λαού από εδώ και εμπρός και εξαιτίας των γεγονότων, πρέπει να είναι κοινή δράση, αγώνας ακόμη πιο αποφασιστικός».

Αναλυτικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα γεγονότα που σημειώνονται στις ΗΠΑ, ανέφερε:

«Θα ήταν παράτολμο από την πλευρά του ΚΚΕ, από αυτό το βήμα, να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες εκτιμήσεις και θέσεις, βεβαιότητες για γεγονότα που έγιναν πριν λίγες ώρες και που οπωσδήποτε η πείρα δείχνει ότι μπορεί να περάσουν και αρκετά χρόνια για να βγουν οι αλήθειες στην επιφάνεια. Αλλωστε δεν είναι πρώτη φορά που μεγάλα γεγονότα, ιδιαίτερα αυτά που συνέβησαν στις ΗΠΑ, που συντάραξαν τον κόσμο, που είχαν οπωσδήποτε σχέσεις και με εσωτερικούς παράγοντες, αλλά και με τις διεθνείς σχέσεις, τέτοια γεγονότα έκλεισαν. Και πρέπει να περάσουν 30 και 40 χρόνια για να βγει καθαρή, επίσημα ομολογημένη, η αλήθεια για τους λαούς.

Στο όνομα όμως του ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, στο ότι πραγματικά υπάρχει μια σύγχυση, ή αν θέλετε και εμείς δεν έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας, στο ότι δεν μπορούμε να μείνουμε σ' αυτά που λέει το CNN, δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε σήμερα το στόμα μας, να μην πούμε τίποτα. Θα πάρουμε το ρίσκο, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες, κνίτες και κνίτισσες, που ζείτε πραγματικά πρωτόγνωρα γεγονότα αυτή την περίοδο. Θα πάρουμε το ρίσκο να πούμε μερικές σκέψεις, με την επιφύλαξη βεβαίως να τις ολοκληρώσουμε, αλλά και να τις διορθώσουμε στην πορεία. Αλλωστε, έχουμε να κάνουμε με τον ιμπεριαλισμό. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια ουδέτερη χώρα στις διεθνείς εξελίξεις. Και για ένα λόγο περισσότερο θα πάρουμε το ρίσκο να πούμε ορισμένες σκέψεις.

Ηδη μέσα σε αυτή τη θολούρα και τη σύγχυση που επικρατεί, υπάρχουν ορισμένες σαφείς οδηγίες που εκπορεύονται από τον παγκόσμιο χωροφύλακα, τις ΗΠΑ, που εκπορεύονται από το συνάδελφό του περιφερειακό χωροφύλακα την ΕΕ, αλλά και σαφείς τοποθετήσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης. Τι λένε όλοι αυτοί; Εμπρός τώρα να συντονιστούμε πιο αποφασιστικά στο πολιτικό, στο κατασταλτικό και σε όποιο άλλο πεδίο, για να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία. Επομένως, πρέπει να έχουμε όχι μόνο τα μάτια μας ανοιχτά, όχι μόνο επαγρύπνηση, αλλά όλος ο ελληνικός λαός να είναι στο πόδι γι' αυτό που ετοιμάζουν με αφορμή και εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που ζήσαμε σήμερα. Θολώνουν τα νερά, αλλά και ταυτόχρονα αρχίζουν να προσδιορίζουν ποιος φταίει γι' αυτή την επίθεση. Και, ακριβώς, αύριο π.χ. που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα πάρουν αποφάσεις.

Οι αποφάσεις είτε εκπορεύονται από την Ουάσιγκτον, είτε εκπορεύονται από την ΕΕ, τις Βρυξέλλες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, θα έχουν ένα στόχο: Να τσακίσουν τη λαϊκή αφύπνιση που σημειώνεται σήμερα σε πολλά σημεία του πλανήτη. Να τσακίσουν τα λαϊκά κινήματα. Θα προσπαθήσουν κυριολεκτικά να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι από αυτό το γεγονός. Θα μας επιτεθούν και ένας λόγος παραπάνω είναι να αντεπιτεθούμε ακόμη πιο μαζικά και αποφασισμένα.

Και όσοι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ιμπεριαλισμός, αλλά και εκείνοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, που πιστεύουν ότι τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι μόνο οικονομικά. Σαφώς η βάση, η πηγή όλων των προβλημάτων είναι η οικονομία. Είναι το εισόδημα, είναι οι κοινωνικές παροχές, είναι όλοι εκείνοι οι οικονομικοί και άλλοι βέβαια παράγοντες που καθορίζουν το βιοτικό επίπεδο, την καθημερινή μας ζωή. Ομως εμείς απευθυνόμαστε και σε εκείνους που ακόμα έχουν κάποιες αντοχές οικονομικές, ανήκουν στα μεσαία στρώματα, σε ανώτερα στρώματα της εργατικής τάξης, σε κάποιους τομείς εργασίας και τους λέμε: Μπορεί σήμερα να μην αισθανόσαστε ασφυκτική πίεση, αλλά υπάρχει και το αύριο, που είναι το σήμερα ουσιαστικά. Αν θέλετε, αυτά τα γεγονότα που ζούμε και βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν ένα τίτλο: Προσεχώς. Ζούμε, δηλαδή, σήμερα κάποια αποσπάσματα από έργο που θα παιχτεί προσεχώς, άμεσα: Η ακόμη πιο ολομέτωπη επίθεση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Σε τελευταία ανάλυση ας κάνουμε και το ερώτημα: Ηταν αναμενόμενο αυτό το χτύπημα; Πριν δώσω αυτή την απάντηση, πρέπει να πούμε ότι οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι, οι δημοκράτες, όλος ο ελληνικός λαός αναμφισβήτητα αισθάνεται θλίψη, γιατί υπάρχουν χιλιάδες θύματα αθώοι Αμερικανοί. Αλλά εμείς δεν κλαίμε μόνο σήμερα για τα θύματα, τους Αμερικανούς. Εμείς πάντα βλέπαμε τον αμερικανικό λαό σαν ένα λαό αδελφό που υποφέρει κι αυτός και δέχεται συνέπειες, λιγότερες ίσως από άλλους λαούς, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο και αυτοί υποφέρουν. Και είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε που η αμερικάνικη ηγεσία, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έστειλαν τα παιδιά του λαού τους στο Βιετνάμ, στο Ιράκ πρόσφατα και τώρα στα Βαλκάνια. Και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και ο αμερικανικός λαός. Υπάρχουν λοιπόν πολλές πλευρές στο ίδιο νόμισμα. Δε φτάνει λοιπόν να εκφράσουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας στα θύματα, τους Αμερικανούς. Γιατί υπάρχουν θύματα, δολοφονημένοι και καταπιεσμένοι και στην Παλαιστίνη και στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες της Γης.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι: Αυτό που ζήσαμε σήμερα ήταν κάτι το απροσδόκητο και το απρόσμενο; Οπωσδήποτε, και να πω την αλήθεια, δεν μπορούσαμε κι εμείς ως Κόμμα, αλλά νομίζω και κανένας να προβλέψει αυτή τη μορφή που πήρε η σημερινή επίθεση και μάλιστα μέσα στην καρδιά των ΗΠΑ, της χώρας η οποία καλεί κυβερνήσεις να χτυπήσουν την «τρομοκρατία» και αποδείχτηκε ότι η ίδια δεν είχε καμία δυνατότητα να προλάβει αυτό το χτύπημα. Οι περίφημες μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών δεν πήραν χαμπάρι. Είναι ένα ερώτημα αυτό και θέλει ακόμη περισσότερο ψάξιμο η απάντηση. Μπορεί λοιπόν με αυτή τη μορφή μέσα στις ΗΠΑ να μην περιμέναμε ένα τέτοιο χτύπημα. Ομως για το ΚΚΕ δεν ήταν τίποτα απροσδόκητο και απρόσμενο, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, αφότου έγινε αυτό που αντίπαλοι και κάποιοι κομπάρσοι τους, λένε, πτώση του διπολισμού, ανατροπή του διπολισμού. Τίποτε δεν πρέπει να είναι απροσδόκητο και απρόσμενο, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης.

Αυτός είναι ο νέος κόσμος, που τον βλέπουμε σήμερα και στις ΗΠΑ, που θέλησαν κάποιοι να δημιουργήσουν, στη συνέχεια βεβαίως του καπιταλιστικού κόσμου που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα. Αυτός είναι ο νέος κόσμος και επιτέλους ας απαντήσουν κάποιοι που έλεγαν ότι η ανατροπή του λεγόμενου διπολισμού, δηλαδή η ανατροπή του πόλου της ελπίδας, της αντίστασης, της ειρήνης, η ανατροπή του πόλου του σοσιαλισμού θα άνοιγε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική ευημερία και ανανέωση στους λαούς. Τίποτε από αυτά δεν επαληθεύτηκε. Η ανατροπή, η νίκη της αντεπανάστασης, όπως λέμε εμείς, άνοιξε διάπλατα τις λεωφόρους στον πόλεμο, στη βία, στην αλλαγή των συνόρων. Και δεν άνοιξε το δρόμο μόνο σ' αυτό. Ανοιξε και το δρόμο οι λαοί να νιώθουν την ανάγκη της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Τι περιμένουν δηλαδή; Να τους βομβαρδίσουν, να τους πολεμούν, να τους βυθίζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια, στην κοινωνική εγκληματικότητα και στη ναρκομανία και οι λαοί να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και να ευχαριστούν τις ΗΠΑ και την ΕΕ που δεν έχουν κάνει ακόμη χειρότερα;

Εμείς, λοιπόν, περιμένουμε τα επόμενα χρόνια και πιο βάρβαρη επίθεση, αλλά και πιο ισχυρή, δυναμική, λαϊκή αντεπίθεση και στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org