Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επεμβάσεων συνέχεια

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως σε συνεργασία με τους «Ευρωπαίους συμμάχους τους» θα πάρουν μέτρα για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη Λευκορωσία

Οπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Λευκορωσία, με το οποίο επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία στη θέση του Προέδρου της χώρας ο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ «Νόβοστι», σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία «δεν ήταν δημοκρατικές» και πως τα αποτελέσματά τους «δεν μπορούν να αναγνωριστούν» από τον κόσμο. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι στις εκλογές δεν υπήρχε «διαφάνεια ή τιμιότητα» και πως ο Λουκασένκο εξασφάλισε για τον εαυτό του μια «άσκοπη» νίκη. Οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε «διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους», ώστε «να ληφθούν μέτρα», που θα στοχεύουν στην «αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Λευκορωσία». Σε αντίθετη κατεύθυνση από τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ, κινήθηκαν η Ρωσία, οι χώρες της ΚΑΚ, καθώς και η Κίνα, ο Λίβανος και η Συρία, αφού οι επικεφαλής των κρατών αυτών, ήδη, έστειλαν τα συγχαρητήριά τους στον Α. Λουκασένκο για την εκλογική νίκη του.

Στο κενό οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης

Χτες συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να πραγματοποιήσει μαζικές συγκεντρώσεις, με στόχο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Στη χθεσινή πάντως συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Μινσκ, συμμετείχαν μόλις μερικές δεκάδες άτομα, κυρίως από το χώρο των ακροδεξιών εθνικιστών. Δε φαίνεται να έχει και κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα η προσπάθεια μεταφοράς οπαδών από πόλεις της επαρχίας. Αντίστοιχη προσπάθεια, να θυμίσουμε, είχε γίνει και κατά την υλοποίηση του σχεδίου ανατροπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία.

Τέλος, «νερό στο μύλο» των ΗΠΑ και στην πολιτική των ξένων επεμβάσεων προσπαθεί να ρίξει ο ηττημένος κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Γκοντσάρικ, ο οποίος δηλώνει τώρα ότι θα προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να δικαιωθεί.


Ελ. ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ