Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβληματισμός για τις επιπτώσεις

Στάση αναμονής από το οικονομικό επιτελείο στη χώρα μας

Εντονος προβληματισμός και έκδηλη ανησυχία κυριαρχούσε χτες το απόγευμα στις διεθνείς αγορές του καπιταλισμού, καθώς το φονικό χτύπημα - σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης - μπορεί να έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Πολύ περισσότερο που οι έστω και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ υπάρχει ενδεχόμενο να περιπλεχτούν με τα σημάδια της ύφεσης που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις οικονομίες των καπιταλιστικών χωρών. Μια ύφεση που πρώτα και κύρια φαίνεται να αφορά την αμερικανική οικονομία και την οικονομία της Ιαπωνίας, αλλά «χτυπά» έντονα την πόρτα και των οικονομιών στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι άμεσες, και ενώ τα γεγονότα βρίσκονταν σε εξέλιξη, πάντως εξελίξεις ήταν θεαματικές σε όλες τις χρηματαγορές και τις αγορές εμπορευμάτων που λειτουργούσαν χτες, κατά τις απογευματινές ώρες Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό επιτελείο στη χώρα μας, οι οικονομικοί παράγοντες και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης κρατούσαν μέχρι χτες το βράδυ στάση αναμονής, σε ό,τι αφορά τη διατύπωση εκτιμήσεων για ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στη διεθνή οικονομία και εδώ.

Από την πλευρά τους παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο θεωρητικό ερώτημα τι μπορεί να σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα δραματικά γεγονότα στις ΗΠΑ, απάντησαν με ένα στερεότυπο «ουδέν σχόλιο», ενδεικτικό στοιχείο, ότι στην ελληνική κυβέρνηση - κάτι απόλυτα φυσιολογικό υπό τις παρούσες συνθήκες - βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της συλλογής στοιχείων...

Στην Τράπεζα της Ελλάδας το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ, αν και είναι εμφανές ότι πολύ λίγα έως ελάχιστα μπορούν να κάνουν οι ελληνικές οικονομικές αρχές, μπροστά στο τεραστίων διαστάσεων, πολιτικό και οικονομικό αυτό γεγονός. Σε ό,τι αφορά το ΧΑΑ, σήμερα το πρωί αναμένεται να αποφασιστεί αν θα λειτουργήσει ή όχι.

Από την πλευρά του εξάλλου διοικητής μεγάλης τράπεζας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο «Ρ», αν και γενικώς επιφυλάχτηκε να προβεί σε δηλώσεις για τις τυχόν άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στη διεθνή οικονομία, παραδέχτηκε όμως ότι ο συνδυασμός διεθνούς οικονομικής ύφεσης που πλήττει σήμερα τις καπιταλιστικές οικονομίες και επιπτώσεων από... απρόβλεπτες αμερικανικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απροσδιόριστες καταστάσεις... Οπως χαρακτηριστικά είπε «αν οι Αμερικανοί αρχίσουν να βομβαρδίζουν όλο τον κόσμο, τότε ασφαλώς θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία».

Οι ξένες αγορές

Ακαριαίες και αλυσιδωτές ήταν οι παρενέργειες, που εκδηλώθηκαν στις διεθνείς αγορές αμέσως μετά τα φονικά χτυπήματα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ. Οι παρενέργειες εκδηλώθηκαν κυρίως με την πτώση που κατέγραψαν τα χρηματιστήρια αξιών, την άνοδο του χρυσού, του ευρώ, του πετρελαίου και άλλων τιμών βασικών εμπορευμάτων.

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και το ΑΠΕ, συνέπεια των τραγικών γεγονότων, που σημειώθηκαν χτες στις ΗΠΑ, ήταν:

  • Να αναβληθεί η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Wall Street (το κτίριο βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά από τους δίδυμους πύργους), ενώ εκκενώθηκε το χρηματιστήριο εμπορευμάτων και η επαναλειτουργία τους εκτιμάται ότι θα γίνει την επόμενη βδομάδα.
  • Κατρακύλησαν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λίγη ώρα πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο δείκτης DAX-30 είχε απώλειες -8,83%, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC-40 είχε απώλειες της τάξης του -7,4%, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 είχε απώλειες -5,5%. Επίσης, απώλειες -7,8% είχε ο δείκτης MIB30 στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ στη Ζυρίχη, οι απώλειες ήταν -7,1%.
  • Εκδηλώθηκε στροφή στο χρυσό - το ασφαλέστερο καταφύγιο σε στιγμές κρίσης - και στα κρατικά ομόλογα. Ο χρυσός κέρδισε 6%.
  • Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο, ανέβηκε κατά 3,20 δολάρια το βαρέλι (στα 31,05 δολάρια για μελλοντικές παραδόσεις) σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από το Δεκέμβρη του 2000.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονιά ανατιμήσεων και μεγάλης ακρίβειας!(2009-01-13 00:00:00.0)
«Κλαυθμοί και οδυρμοί»(2001-02-23 00:00:00.0)
Φτήνυναν και το Σεπτέμβρη 2,66% οι μετοχές(1998-10-02 00:00:00.0)
"ΚΡΑΧ" ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ η Νέα Τάξη Πραγμάτων(1998-08-28 00:00:00.0)
Επίσημο γεύμα σε επώνυμους ...νεκροθάφτες(1998-01-13 00:00:00.0)
Τα υψηλά επιτόκια σταμάτησαν τις εκροές(1997-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ