Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ακαρπος και ο νέος γύρος συνομιλιών

ΜΟΣΧΑ.-

Οι αμερικανορωσικές συνομιλίες σχετικά με τη συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ΑΒΜ) συνεχίζονταν έως χτες το μεσημέρι, με τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας, Ντάγκλας Φέιθ, να έχει πολύωρη συζήτηση με τον επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγο Γιούρι Μπαλιουσέφσκι - κατόπιν διεκόπησαν λόγω των γεγονότων στις ΗΠΑ.

Σκοπός της αποστολής του Ντ. Φέιθ στη Ρωσία είναι να πείσει την ηγεσία της να «προχωρήσει πέρα από την ΑΒΜ, ώστε να αναπτυχθούν από ΗΠΑ και Ρωσία νέες, πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στις νέες απειλές ασφάλειας», όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

«Εχουμε μια σχέση που είναι μεγαλύτερη και σημαντικότερη από αυτήν τη Συνθήκη του στιλ του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Ντ. Φέιθ μετά τη συνάντηση. «Αυτή η σχέση μάς δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ασφαλείας στον κόσμο σήμερα με έναν τρόπο που είναι πολύ πιο φιλόδοξος και πολλά περισσότερα υποσχόμενος από την ισορροπία του πυρηνικού τρόμου».

Από την πλευρά του, ο Γ. Μπαλιουσέφσκι χαιρέτισε την «φιλική ατμόσφαιρα των συνομιλιών», ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως η ΑΒΜ πρέπει να παραμένει εν ισχύι. «Η αμερικανική πλευρά προτείνει να εγκαταλείψουμε τη Συνθήκη ΑΒΜ και να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές σχέσεις», δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος. «Προτείνουμε πρώτα να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές σχέσεις, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα νέων συνθηκών και συμφωνιών, και μόνο τότε να αποφασίσουμε αν η ΑΒΜ μάς εμποδίζει».

Οι πολλαπλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν έχουν αποφέρει ορατά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Το αμερικανικό σχέδιο εθνικής πυραυλικής άμυνας (NMD), που θέλουν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ, των οποίων η ηγεσία επικαλείται απειλές όπως η Β. Κορέα, το Ιράν και άλλα «κράτη-ταραξίες», τις οποίες η Ρωσία θεωρεί υποθετικές, συναντά τη ρωσική αντίδραση, απαντώντας πως η υλοποίηση της NMD θα ανατρέψει τις παγκόσμιες ισορροπίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ