Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νοτιοκορεατικά προειδοποιητικά πυρά προς «άγνωστο αντικείμενο»

ΣΕΟΥΛ.--

Η Νότια Κορέα έριξε χτες προειδοποιητικά πυρά προς «όχημα αγνώστου ταυτότητας» που εντοπίστηκε να διασχίζει τα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας, χτες το απόγευμα (τοπική ώρα). Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, το «αντικείμενο» - ίσως ήταν «drone» («ντρόουν»), δηλαδή μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο όχημα που χρησιμοποιείται και για κατασκοπευτικές αποστολές - εντοπίστηκε νοτίως της περιοχής Τσοργουόν, στην ανατολική περιοχή Γκανγκγουόν.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται δυο μέρες μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή που έκανε η ΛΔ Κορέας, προκαλώντας νέες έντονες αντιδράσεις σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν σε Ασία - Ειρηνικό και αξιοποιούν την κατάσταση στη Χερσόνησο για να υπερασπιστούν τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Χτες, αναμενόταν νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά από αίτημα ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας. Πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Δευτέρα, το ΣΑ «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμή και εξέφρασε έντονη «ανησυχία» για την «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της ΛΔ Κορέας, ενώ επιφυλάχτηκε και για νέες κυρώσεις.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, επανέλαβε σχετικά ότι «η κατάσταση στη Χερσόνησο παραμένει ευαίσθητη και σύνθετη», ενώ συνέστησε «διατήρηση ηρεμίας και αυτοσυγκράτησης, αποφυγή ενεργειών που μπορεί να κλιμακώσουν τις εντάσεις και να προκαλέσουν την κάθε πλευρά, αποκλιμάκωση της κατάστασης και επιστροφή στον ορθό δρόμο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

Την ίδια στιγμή, παζάρια μαίνονται και στα νοτιότερα της ίδιας περιφέρειας, όπου η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) παραμένει πεδίο έντονων «τριβών». Οπως εξήγησε η Τσουνουίνγκ, την περασμένη βδομάδα έγινε η πρώτη συνάντηση του μηχανισμού διμερών διαβουλεύσεων που δημιούργησαν Κίνα - Φιλιππίνες για το «θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας». Η ίδια έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα μπροστά» και για «σημαντική πλατφόρμα» για την «αντιμετώπιση των διαφορών και τη συνεργασία». Να σημειωθεί, πάντως, ως ενδεικτικό των τεταμένων ισορροπιών, ότι στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Φιλιππίνων, αναδείχτηκαν με σαφήνεια διμερείς αντιθέσεις ειδικά σε σχέση με την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της ΝΚΘ. Μάλιστα, το Πεκίνο φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί εξελίξεις που θα προσπερνούν τις δικές του προτεραιότητες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ