Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
8ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
«Πρωταγωνιστές» μονοπώλια από Τουρκία και μοναρχίες του Κόλπου

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Με τον πρωταγωνιστικό ρόλο μονοπωλίων, κυρίως από την Τουρκία και τις μοναρχίες του Κόλπου που δραστηριοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τις Μεταφορές και τις Κατασκευές, ολοκληρώθηκε χτες στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το 8ο «Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ».

Στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετείχαν εκατοντάδες πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από βαλκανικές χώρες, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κυρίως την Τουρκία, που επιδιώκει την προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Διοργανώθηκε από τη βοσνιακή τράπεζα «Βosna Bank International», σε συνεργασία με τον όμιλο «Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης», την τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Μεταξύ των μεγάλων χορηγών του φόρουμ είναι η τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat, ο τουρκικός χρηματοπιστωτικός ασφαλιστικός οργανισμός Al Baraka, οι τουρκικές αερογραμμές Τurkish Airlines, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού» και ο τουρκικός οργανισμός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης TRT. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δραστήριο ρόλο στις εργασίες του φόρουμ έπαιξαν στελέχη από την «Ισλαμική Τράπεζα Ντουμπάι» και από τη σαουδαραβική «Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης».

Στην ατζέντα εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ ξεχωρίζουν θέματα που αναδεικνύουν την περιοχή των Βαλκανίων σε «γέφυρα Ανατολής - Δύσης», το επενδυτικό ενδιαφέρον μονοπωλίων από την Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ασία, την Τουρκία, τις μοναρχίες του Κόλπου, αλλά και την ΕΕ. Συζητήθηκε, επίσης, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, «τόνωση» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και «αύξηση των θέσεων εργασίας σε χώρες της περιοχής» (με εξαίρεση το Μαυροβούνιο), όχι όμως και αύξησης του βιοτικού επιπέδου ή της κατανάλωσης, αφού βεβαίως η ανάπτυξη «πατάει» στα διαλυμένα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς εξαθλίωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συνέχεια» του σχεδιασμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ οι «κολιγιές» της κυβέρνησης στη Μ. Ανατολή(20/11/2020)
Απειλές Ερντογάν και για χώρες του Κόλπου(9/10/2020)
Επικίνδυνη η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης(16/2/2016)
Στήνει στρατιωτική βάση στο Κατάρ(17/12/2015)
Αντιδράσεις για ένωση Μπαχρέιν - Σ. Αραβίας(17/5/2012)
Βαρύ κλίμα πριν τις εκλογές(18/6/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org