Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παζάρια και πιέσεις Τραμπ για «ειρηνευτική» συμφωνία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πιέσεις στην ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων για «δύσκολες αποφάσεις» και συμβιβασμούς, προκειμένου να πετύχουν μία συμφωνία ειρήνης, που μπορεί να παίξει «ρόλο - κλειδί» στην έναρξη διαδικασίας «ειρήνευσης» σε όλη τη Μέση Ανατολή, άσκησε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ, ολοκληρώνοντας την 27ωρη παραμονή του σε Ισραήλ και κατεχόμενα, συναντώντας, πέρα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, στην πόλη της Βηθλεέμ.

Συναντώντας το πρωί τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Τραμπ εξήρε το συντονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με τις ισραηλινές και τη συμβολή τους «στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες», τονίζοντας ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να ριζώσει σε μία κατάσταση κατά την οποία η βία γίνεται ανεκτή». Εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι «είναι έτοιμοι για ειρήνη», μόνο που αυτή «δεν θα είναι εύκολη», αφού οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν «δύσκολες αποφάσεις». Επανέλαβε σε αρκετές περιπτώσεις πως προϋπόθεση για ειρήνη «είναι η μηδενική ανοχή στη βία, στην υποκίνηση της βίας και στην τρομοκρατία». Επισήμανε ότι μία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία θα είναι «κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, τόνισε ότι υποστηρίζει τη λύση δύο βιώσιμων, ανεξάρτητων κρατών, ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Επισήμανε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόβλημα με το εβραϊκό θρήσκευμα αλλά με την κατοχή και τους εποικισμούς. Κάλεσε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τα δίκαια, ανθρώπινα αιτήματα των εκατοντάδων Παλαιστινίων απεργών πείνας που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα για 38η μέρα τον αγώνα τους. Τόνισε ότι «κλειδί για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι η ανεξαρτησία και η ελευθερία του Παλαιστινιακού λαού» και ότι είναι σημαντικό «στη γη μας να οικοδομούνται γέφυρες και όχι τείχη»...

Ωρες πριν τη μετάβαση του Προέδρου Αμπάς στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης, που φρουρούνταν από περίπου 2.000 Παλαιστίνιους αστυνομικούς, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτα στο Ισραήλ, δίχως ωστόσο να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αμπάς, ο Αμερικανός ηγέτης μετέβη ξανά στην Ιερουσαλήμ, όπου συμμετείχε σε τελετή τιμής των θυμάτων του εβραϊκού ολοκαυτώματος στο μνημείο Γιαντ Βάσεμ. Επανέλαβε αργότερα ότι «με αποφασιστικότητα, συμβιβασμό και την πεποίθηση η ειρήνη είναι δυνατή» και πως «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να κάνουν μια συμφωνία».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτε από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όσο και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, γεγονός που φούντωσε τις φήμες για έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες, με στόχο πιθανώς «ευρύτερη» αραβο-ισραηλινή συμφωνία, όπως ανέφεραν προ ημερών και οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ»...

Αργότερα χτες βράδυ, ο Πρόεδρος Τραμπ έφτασε στο Βατικανό, όπου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ακολούθως, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να παραβρεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μετά θα πάει στη Σικελία για τη Σύνοδο Κορυφής του G-7.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ