Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Από αύριο η μεγάλη εξόρμηση με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ

Θα κυκλοφορήσει με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Από αύριο θα φτάσει σε πολλές Οργανώσεις ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, για να ξεκινήσει η μεγάλη πανεξόρμηση σε όλη την Ελλάδα.

Η ΚΕ του Κόμματος δίνει στη δημοσιότητα το σημαντικό αυτό ντοκουμέντο πέντε μήνες πριν τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων, εγκαινιάζοντας έτσι μια πολύμορφη πολιτική δράση των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Γι' αυτό, η επιτυχημένη εξόρμηση θα αποτελέσει το καλύτερο ξεκίνημα για τον εορτασμό αυτόν της πρώτης νίκης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της και της οικοδόμησης του πρώτου εργατικού κράτους. Αυτή η πολύμορφη δράση του Κόμματος μπροστά στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση θα περιλαμβάνει εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη».

Η δημοσίευση του ντοκουμέντου αυτού αποτελεί επίσης μέρος της προσπάθειας που κάνει το ΚΚΕ εδώ και πάνω από 20 χρόνια για τη μελέτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των αιτίων της αντεπανάστασης. Κορυφαία στιγμή αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτέλεσε το 18ο Συνέδριο του Κόμματος (2009), που κατέληξε σε απόφαση εκτιμήσεων και συμπερασμάτων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Μάλιστα, το Κόμμα είχε επισημάνει ότι η μελέτη θα συνεχιστεί για το πώς εκφράστηκε σε άλλα κράτη η μορφή της εργατικής εξουσίας, για πλευρές της σοσιαλιστικής εξουσίας κ.λπ. Στην Απόφαση του 18ου Συνεδρίου αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε και δεχόμαστε ότι η μελλοντική ιστορική μελέτη, από το Kόμμα μας και διεθνώς από το κομμουνιστικό κίνημα, σίγουρα θα φωτίσει περισσότερο τα ζητήματα της πείρας της EΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών. Aναμφίβολα, θα προκύψουν και ζητήματα συμπλήρωσης, βελτίωσης και εμβάθυνσης κάποιων εκτιμήσεών μας. Aλλωστε, η ανάπτυξη της θεωρίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού είναι αναγκαιότητα, ζωντανή διαδικασία, πρόκληση για το Kόμμα μας και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, σήμερα και στο μέλλον».

Β. Ι. Λένιν: «Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων». Μία από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης
Β. Ι. Λένιν: «Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων». Μία από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης
Η προσπάθεια αυτή που κάνει το ΚΚΕ αποτελεί πρωτοπόρα συμβολή ιστορικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση ισχυροποιούν τόσο το ίδιο το Κόμμα μας, όσο και άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, γιατί φωτίζουν καλύτερα την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.

Είναι διαπιστωμένο ότι αποτελεί όρο για να υλοποιηθούν και όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα του Κόμματος, η ένταση αυτής της συζήτησης, πλατιά μέσα στην εργατική τάξη: Οτι ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται, αλλά ανατρέπεται, ότι ο σοσιαλισμός, παρά το προσωρινό ιστορικό πισωγύρισμα, αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αποφασιστικά για τη διακίνηση της Διακήρυξης

Για την επιτυχία της μεγάλης εξόρμησης του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», που για πολλές περιοχές θα ξεκινήσει από αύριο, παίρνουμε από σήμερα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Με τη συμμετοχή φίλων και οπαδών, με καλό σχεδιασμό και διάταξη δυνάμεων σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, με φιλόδοξα πλάνα να φτάσουμε σε χιλιάδες εργάτες και λαϊκά σπίτια. Γι' αυτή ακριβώς την προετοιμασία ο «Ρ» συνομίλησε με στελέχη του Κόμματος.

Για τη σημασία της εξόρμησης, όπως και για τον ενθουσιασμό της Οργάνωσης για τη μάχη της διακίνησης, ο Βασίλης Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», σημειώνει ότι η Οργάνωση, αξιοποιώντας και την πείρα από την επιτυχημένη εξόρμηση με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, φιλοδοξεί να την ξεπεράσει. «Θέλουμε η εφημερίδα να φτάσει σε εκατοντάδες βιομηχανικούς εργάτες», αναφέρει και συμπληρώνει: «Ηδη από την αρχή της βδομάδας, παράλληλα με την οργάνωση της απεργιακής μάχης, οι ΚΟΒ σχεδίασαν και την πανεξόρμηση, παίρνοντας μέτρα για την επιτυχία της. Θέλουμε να πάει καλά αυτή η εξόρμηση ώστε να είναι μια πρώτη καλή παρέμβαση, κρίκος για την πλούσια δράση που θα αναπτύξουμε, με συγκεντρώσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις. Με αφορμή τη Διακήρυξη της ΚΕ, συζητάμε με τους εργάτες στα εργοστάσια για την ιστορική πείρα του κομμουνιστικού κινήματος, για την ανάγκη η πάλη της εργατικής τάξης να έχει προοπτική την κατάκτηση της εξουσίας. Αλλά αυτή η συζήτηση αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνουμε και για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, να ισχυροποιείται το ΚΚΕ στα εργοστάσια».


Για την εξόρμηση στον Νότιο Τομέα της Αττικής, η Ελένη Λυκούρη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της Οργάνωσης προβλέπει να φτάσει η εφημερίδα τόσο στις εργατογειτονιές της περιοχής, όσο και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους: «Ηδη έχει δημιουργηθεί κλίμα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας της Διακήρυξης. Οι Κομματικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης με χαρτί και με μολύβι ώστε να φτάσει έγκαιρα στις δυνάμεις μας, να συζητήσουμε με τον περίγυρό μας. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί εξορμήσεις σε εργοστάσια, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, χώρους επισιτισμού, χώρους κατάρτισης καθώς και σε ΕΒΕ της περιοχής. Είναι στοίχημα για εμάς, σε αυτή τη μάχη να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, τόσο για τη διακίνηση του κυριακάτικου φύλλου όσο και για την αξιοποίησή του στη συνέχεια και στην πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσουμε, μπροστά στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης».

Ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέσω του «Ριζοσπάστη», ανακοινώνει την απόφαση της ΤΟ Βιομηχανίας να καλέσει σε άμιλλα την ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης. Μιλώντας για το πώς σχεδιάστηκε η πανεξόρμηση, σημειώνει: «Εχουμε βάλει στόχο, το Σάββατο, να φτάσει ο "Ριζοσπάστης" στα χέρια όλων των συντρόφων και των οπαδών που είναι ενταγμένοι στη δράση της Οργάνωσης. Ηδη έχει δημιουργηθεί κλίμα άμιλλας μεταξύ των ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης. Εχουμε σχεδιάσει συναντήσεις με κόσμο, αξιοποιώντας όλες τις επαφές από τους μεγάλους χώρους εργασίας και τη Δευτέρα έχουμε προγραμματίσει εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Στόχος είναι το μεσημέρι της Κυριακής να έχουμε εξαντλήσει το πλάνο διακίνησης και να παλέψουμε την υπερκάλυψη».

Ο Γιάννης Καραμπίνος, Γραμματέας ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας για την προετοιμασία της εξόρμησης σημειώνει πως «από τώρα έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε με τον κόσμο για να πάρει τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη", και προσπαθούμε να εντάξουμε σ' αυτή τη μάχη και τον περίγυρο της Οργάνωσης. Παράλληλα έχουμε σχεδιάσει μαζικές εξορμήσεις την Κυριακή σε χώρους του επισιτισμού και τη Δευτέρα στα εμπορικά καταστήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικό ξεκίνημα σε όλη τη χώρα(10/3/2020)
Πανεξόρμηση στις 7 - 8 Μάρτη με το ντοκιμαντέρ για τα 100χρονα του ΚΚΕ(5/3/2020)
Πανεξόρμηση την Κυριακή με τον «Ριζοσπάστη»(7/4/2017)
Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» η Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ(6/4/2017)
Αισιόδοξα μηνύματα απ' τη μάχη της Πανεξόρμησης(11/12/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org