Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πιο «αποφασισμένος» για το κεφάλαιο...

Eurokinissi

Το προφίλ του πιο «αποτελεσματικού» και «αποφασισμένου» για το κεφάλαιο, σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κατά τα άλλα υλοποιεί κι αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου, «κλέβοντας την μπουκιά απ' το στόμα» της ΝΔ, επιχείρησε να φιλοτεχνήσει, μιλώντας χτες βράδυ στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ η χώρα επέστρεφε στην «κανονικότητα» και έβγαινε στις «αγορές», ενώ σήμερα ζει ένα «εφιάλτη», μετατρεπόμενη σε μια «αποικία λιτότητας», καθότι «εξαπατήθηκε» από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε ότι αν δεν είχε ανακοπεί η κυβερνητική πορεία της ΝΔ, η χώρα θα είχε επιστρέψει στην καπιταλιστική ανάπτυξη, «ενώ σήμερα έχουν χαθεί 3 χρόνια με 14 δισ. επιπλέον βάρη για την εγχώρια οικονομία», όσο ο «λογαριασμός των Τσίπρα - Καμμένου».

Στο ίδιο φόντο, υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μετριοπάθεια», «αλήθεια» και «ελπίδα», που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο ίδιος και το κόμμα του, παρουσιάζοντας εαυτόν ως ικανότερο να στοιχίσει το λαό στα προτάγματα του κεφαλαίου για διεύρυνση της κερδοφορίας και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προς τούτο.

Ταυτόχρονα, έχοντας πάντα κατά νου την απαίτηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας έναντι των δανειστών και εταίρων τους στο εξωτερικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεσμεύει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία για πολλά χρόνια μπροστά σε προγράμματα λιτότητας και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που όπως είπε θα εξοντώσουν την πραγματική οικονομία. Στο ίδιο πλαίσιο, και πιάνοντας σημεία του 4ου μνημονίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει γίνει «η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη», ότι το νέο μνημόνιο «δεν προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση», αλλά έχει «σκληρά μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα».

Παραπέρα, γνωμάτευσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει. «Πρώτον, γιατί έχει στρεβλό μείγμα πολιτικής. Με περισσότερους φόρους από ό,τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία μας. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασής του στην οικονομία. Και δεύτερον, γιατί δεν είστε εσείς ικανοί να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, την οποία διαρκώς αναπαράγετε».

«Οσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ετσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις, ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται», επέμεινε, με έγνοια πάντα να παρουσιαστεί καλύτερος διαχειριστής της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ζήτησε, τέλος, ξανά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές, για να «προχωρήσουν οι φιλελεύθερες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», από τις οποίες, όπως είπε ο Μητοστάκης, ο Τσίπρας δεν ξέρει, ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε ξανά να φέρει «επενδύσεις», με λιγότερους φόρους και μικρότερες εισφορές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, όλα για να εξασφαλιστεί «ζεστό» χρήμα για το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org