Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε από τον λαό να δει το 4ο μνημόνιο ως θετική εξέλιξη και ελπίδα!

Eurokinissi

Ενα άθλιο κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν, να συμβιβαστούν αλλά και να θεωρήσουν ως «θετική εξέλιξη» και ...«ελπίδα» τη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 4ο μνημόνιο, απηύθυνε ξεδιάντροπα, για άλλη μια φορά, χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. «Πρόκειται - είπε - για μια ισορροπημένη συνολική συμφωνία που κλείνει την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος και ανοίγει προοπτικές επίλυσης του ζητήματος του χρέους. Οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία».

Αποκαλύπτοντας ότι στην πραγματικότητα, η θετική ατζέντα για την οποία μίλησε αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αφού το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησής του, εξυπηρετεί τη στρατηγική της ανάκαμψης των κερδών του και της θωράκισης της ανταγωνιστικότητάς του, που έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση τα αντιλαϊκά μέτρα ο πρωθυπουργός είπε: «Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για να εξασφαλιστεί η δόση, να παρθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Ενα προς ένα, όλα όσα ταυτίζονται με τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για «ζεστό χρήμα», στην προσπάθεια να ανακάμψει η κερδοφορία του.

«Κοινωνικό κράτος» τα «αντίμετρα» της κοροϊδίας

Το θράσος, βέβαια, του πρωθυπουργού έφτασε στο αποκορύφωμά του όταν επιχείρησε να παρουσιάσει τα περίφημα «αντίμετρα» που περιλαμβάνει το 4ο μνημόνιο, που προβλέπεται υπό προϋποθέσεις να εφαρμοστούν πιθανά από το 2019, και αφορούν κατά βάση μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου ως «στρατηγική επιλογή για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας, κάτι που είναι σημαντικό για χιλιάδες συμπολίτες που θα έχουν σημαντική ενίσχυση και ανακούφιση».

Είπε, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα ελάχιστα ψίχουλα - εάν και εφόσον - επιστραφούν αφού θα έχει προηγηθεί μία τεράστια επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα, αποτελούν τον πυρήνα ενός νέου κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Και είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκεί οδηγεί την κατάσταση. Στο να θεωρούνται στις συγκεκριμένες συνθήκες, τα συσσίτια, η πενιχρή επιδότηση ενοικίου, τα μικρά γεύματα στα σχολεία, ως βασικός πυλώνας κοινωνικής πολιτικής! Σε αυτό δηλαδή που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πως «το 2019 προχωράμε με ακόμα πιο φιλόδοξες ενεργητικές πολιτικές γι' αυτά τα στρώματα».

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες στον λαό, συνοδεύτηκε και από κορόνες και σπόντες προς τα άλλα αστικά κόμματα όπως ότι «ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες, τις θυσίες, κατά βάθος ξέρει ποιοι είμαστε, τι σκοπό έχουμε. Ξέρει ότι δεν είμαστε παιδιά της διαπλοκής, ούτε της SIEMENS, της NOVARTIS». Και τα λέει αυτά όταν η κυβέρνησή του έχει φτάσει στο σημείο να διαγράφει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με τροπολογία σε νομοσχέδιο ακόμα και τα πρόστιμα των λαθρεμπόρων ή όταν το 4ο μνημόνιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που τους μόνους που ανακουφίζουν είναι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο πρωθυπουργός, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και στην πρόθεση μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Με αυτήν τη συμφωνία εισερχόμαστε σε μια περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης. Αυτές είναι οι προβλέψεις. Μπαίνουμε σε ένα νέο πεδίο που περιλαμβάνει νέες επενδύσεις, καινοτομία, έρευνα, στήριξη κοινωνικής οικονομίας, αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, κρύβοντας βέβαια το ταξικό περιεχόμενο της ανάπτυξης που επαγγέλλεται προς όφελος του κεφαλαίου και που αποτυπώνεται ήδη στα εργασιακά γκέτο που στήνουν οι «επενδυτές».

Αντιπαράθεση που δεν κρύβει τη στρατηγική σύμπλευση

Σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, κάνοντας βεβαίως αναφορές και σε υπαρκτές υποθέσεις σκανδάλων. «Ερχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», είπε.

Τη στρατηγική σύμπλευσή τους, την ανέδειξε με την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, αφού απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, είπε: «Κατανοώ γιατί είναι πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη που κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια, σε μια συνολική συμφωνία. Και εσείς που καταψηφίσατε γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές φέρνετε τροπολογία και μας λέτε, άλλο τόσο τώρα, χωρίς συνεννόηση και ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Και την ίδια στιγμή καταθέτετε τροπολογία με άλλα αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί» (...) «τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τη χώρα; Το 95% το αφιερώνετε σε καταστροφική κριτική. (...) Αναπαράγετε την ίδια επιχειρηματολογία ξανά και ξανά. Δεν καταφέρνετε να πείσετε γιατί έχετε στρατηγική αυτοεγκλωβισμού».

Η ουσία είναι πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ προσπάθησαν, για άλλη μια φορά, να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές στη συζήτηση στη Βουλή, για να κρύψουν την ταξική ουσία των αντιλαϊκών μέτρων. Και κυρίως, για να συγκαλύψουν την επί της ουσίας συμφωνία τους στην πολιτική θωράκισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, που επέβαλε τα προηγούμενα μνημόνια, όπως επιβάλλει και τα μέτρα που τώρα συζητιούνται και ψηφίζονται στην Ολομέλεια της Βουλής. Το 4ο μνημόνιο, και τα προηγούμενα που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, αποτελούν κομμάτια ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες. Σ' αυτό το στόχο συγκλίνουν όλα τα κόμματα και οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org