Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στις προκλήσεις και τον αντικομμουνισμό της ουκρανικής κυβέρνησης

Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα
Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα
Αποφασιστική απάντηση στην προκλητική στάση και τον αντικομμουνισμό της ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε παρέμβασή της ενάντια στην απαράδεκτη στοχοποίηση της πολιτικής δράσης στελεχών του ΚΚΕ. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 17/5, με προσκαλεσμένο ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Π. Κλίμκιν, παρενέβη ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ένας εκ των τριών στελεχών του ΚΚΕ που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ουκρανικής κυβέρνησης, σε βάρος πάνω από 1.000 φυσικών προσώπων, από δεκάδες χώρες του κόσμου. Χάνοντας την ψυχραιμία τους, οι συντονιστές της συζήτησης επιχείρησαν να στερήσουν το λόγο από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και άλλους ευρωβουλευτές που είναι στη σχετική λίστα, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε το απαράδεκτο καθεστώς κυρώσεων σε βάρος των 3 στελεχών του ΚΚΕ, ενώ καταδίκασε και τη μεθόδευση απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας.

Ο υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης αναγκάστηκε να τοποθετηθεί προκαλώντας και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ότι «δεν ανεχόμαστε όσους υποστηρίζουν Ρώσους εγκληματίες».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του Προέδρου της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, στο Στρασβούργο, με αφορμή την απελευθέρωση της διαδικασίας έκδοσης VISA μεταξύ της Ουκρανίας και των κρατών - μελών της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ο Ποροσένκο κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ταγιάνι, να αποτρέψει ευρωβουλευτές από το να επισκέπτονται «την Κριμαία και υπό κατοχή εδάφη».

Η ουκρανική κυβέρνηση αποθρασύνεται, την ώρα που απαγορεύει την είσοδο σε 3 στελέχη του ΚΚΕ και χιλιάδες άλλα άτομα. Η ΕΕ επιβραβεύει την ουκρανική κυβέρνηση, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της μαζί της, μεταξύ άλλων απελευθερώνοντας και τη διαδικασία έκδοσης VISA. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για τη στήριξη που παρέχει στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την παρέμβασή του για να αποσυρθούν η λίστα και οι απαράδεκτες κυρώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, θα συνεχίσει αποφασιστικά τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο ΚΚ Ουκρανίας.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χτες (18 Μάη), σχετικά με το ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημείωσε τα εξής:

«Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ευρωβουλευτές, και σε εμένα, λόγω επίσκεψής μου στο Ντονμπάς το 2014. Απαγορεύει τη λειτουργία πολιτικών κομμάτων και επιδιώκει να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας.

Η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Ποροσένκο, στη χτεσινή συνάντησή σας, ζήτησε να δώσετε απάντηση στους ευρωβουλευτές αυτούς και να πάρετε μέτρα για την πρόληψη επισκέψεων ευρωβουλευτών στις περιοχές Ντονμπάς και Κριμαίας.

Δεν είναι προσωπικό, αλλά σοβαρό πολιτικό θέμα. Αφορά τους ευρωβουλευτές και το Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει άμεσα να καταδικαστεί τόσο η απαγόρευση εισόδου όσο και το απαράδεκτο αίτημα Ποροσένκο να ελέγχεται το πού επιτρέπεται να πάνε και πού όχι οι ευρωβουλευτές. Μήπως το επόμενο στάδιο είναι και για το τι θα λένε;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org