Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η κυβέρνηση δίνει «γη και νερό» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Χειρότερο όλων χαρακτήρισε το 4ο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, καθώς, όπως είπε, χωρίς να αρθεί κανένα από τα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιβάλλονται και καινούργια, βάρβαρα και δυσβάσταχτα. Αντικρούοντας τα περί πιέσεων και εκβιασμών από τους «εταίρους», σημείωσε ότι και η κυβέρνηση και οι «εταίροι» της υπερασπίζονται τον ίδιο, τον καπιταλιστικό, δρόμο ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ζηλεύει» γιατί η συγκυβέρνηση, φορώντας «αριστερή προβιά», της πήρε τη δουλειά.

Χαρακτήρισε απάτη τα «αντίμετρα», που έχουν ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση απ' το 22% στο 20% της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, που θα επιφέρει φόρο 600 ευρώ, σε κάποιον με εισόδημα 8.500! Αντίθετα, ένα νομικό πρόσωπο με κέρδη 100.000 ευρώ, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή απ' το 29% στο 26%, θα έχει ελάφρυνση 3.000 ευρώ, ίση δηλαδή με την επιβάρυνση πέντε χαμηλόμισθων!

Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στηλιτεύοντας την απερίφραστη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τους γενικότερους στόχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, που είναι πάνω από το 2% του ΑΕΠ, την παραχώρηση νέας βάσης στην Κάρπαθο, την ανανέωση και την επέκταση της βάσης της Σούδας, την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και την υπογραφή της επικίνδυνης και απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, συνεργάζεται και ανταγωνίζεται με αστικές τάξεις άλλων χωρών (...) δίνει "γη και νερό" στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές (...) Με τον τρόπο αυτό εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό και άλλους λαούς. Εμείς λέμε ότι ο μόνος τρόπος να ζήσουν οι λαοί χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, με ειρήνη και συνεργασία, είναι να ανατρέψει καθένας στον τόπο του το καπιταλιστικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org