Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνδυασμένο κάλεσμα για την απεργία και την ενίσχυση του Συνδικάτου

Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, να δυναμώσουν το κλαδικό τους σωματείο. Οι αρχαιρεσίες θα ξεκινήσουν την Κυριακή 21/5 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 30/5. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν κάθε απόγευμα στο ΕΚΑ, ενώ κάλπη θα στηθεί και σε μια σειρά χώρους δουλειάς, με βάση πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Στην εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση, που έγινε την περασμένη Κυριακή, το Συνδικάτο πήρε απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17/5. Το πρόγραμμα δράσης που σχεδιάζει και υλοποιεί, συνδυάζει το απεργιακό κάλεσμα με το κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές.

«Για να μετράμε αποτελέσματα στην πάλη μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οργάνωσή μας στο κλαδικό Συνδικάτο. Να δυναμώσει το Συνδικάτο μας, αυτό είναι το δικό μας όπλο, η συμμετοχή όλων των συναδέλφων και η αλληλεγγύη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Επισημαίνει πως απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους «να ζούμε με ψίχουλα, με χαρτζιλίκι, με ωράριο - λάστιχο, με ελαστικές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης», απάντηση είναι η οργάνωση και ο αγώνας μέσα από τις γραμμές του.

Το Συνδικάτο ξεχωρίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν Εργοστασιακές Επιτροπές, ιδιαίτερα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, Επιτροπές που θα αποτελούν τα «μάτια» και τα «αυτιά» του Συνδικάτου, θα οργανώνουν την πάλη και τη διεκδίκηση των εργαζομένων.

Εμφαση στην οργάνωση όσων δουλεύουν με «ευέλικτες» μορφές

Μεγάλο βάρος πέφτει στην οργάνωση των «ελαστικά» εργαζομένων. Στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια του κλάδου διευρύνονται οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας: Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι». Η «on call» εργασία, με τους εργαζόμενους να περιμένουν ανά πάσα στιγμή να ειδοποιηθούν ακόμα και με μήνυμα στο κινητό τους για το πότε θα πάνε για δουλειά. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις.

Η ανάγκη οι εργαζόμενοι αυτοί να πάρουν μέρος στην απεργία, να οργανωθούν στο σωματείο, να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, εκφράστηκε και στη Γενική Συνέλευση, όπου πήραν το λόγο άνεργοι και εργολαβικοί.

Οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ετσι κι αλλιώς, η πίεση για να βγει η παραγωγή, οι συνθήκες εντατικοποίησης, τα ωράρια - «λάστιχο» πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για «ατυχήματα» για κάθε εργαζόμενο. Ειδικά όμως για τους «ελαστικά» εργαζόμενους, η πίεση μεγεθύνεται κάτω από το φόβο της ανεργίας, την προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ανανέωση της Σύμβασης ή απλά λίγα μεροκάματα ακόμα. Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να δουλέψουν σε μηχανήματα και πόστα στην παραγωγή χωρίς να έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει το Συνδικάτο, ότι πολλά από τα «ατυχήματα» που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και σοβαροί τραυματισμοί όπως ακρωτηριασμοί δαχτύλων, έχουν θύματα τέτοιους ακριβώς εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ