Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Τιμούν» τους εργάτες που θυσιάστηκαν στο βωμό των κερδών τους...

Εργάτες συγκεντρωμένοι τη μέρα του «ατυχήματος» στα ΕΛΠΕ το 2015
Εργάτες συγκεντρωμένοι τη μέρα του «ατυχήματος» στα ΕΛΠΕ το 2015
«Στη μνήμη των συναδέλφων που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος»: Αυτή την επιγραφή έχει το «μνημείο» που στήθηκε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο από τη διοίκηση του Σωματείου, με λεφτά της εργοδοσίας. Μάλιστα, το «μνημείο» αποκαλύφθηκε δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων εργατών. Η ειδική τελετή που οργανώθηκε για να αποκαλυφθεί το «μνημείο» και να «καλυφθεί» το εργοδοτικό έγκλημα, περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία στελεχών της επιχείρησης, παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης και εργοδοτικών συνδικαλιστών. Και προφανώς, όσοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τους νεκρούς εργαζόμενους, τα 'βαλαν με την «κακιά στιγμή» και με το ανθρώπινο λάθος και μετά κατέθεσαν στεφάνια στο «μνημείο».

Ομως, το έγκλημα δεν παραγράφεται στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Ηταν 8 Μάη του 2015, όταν 4 εργαζόμενοι δεν γύρισαν από το μεροκάματο στην οικογένειά τους. Οπως αποκάλυπτε και τότε ο «Ριζοσπάστης», επρόκειτο για φυσικό επακόλουθο των ευθυνών της εργοδοσίας, που σήμερα τους «τιμά», αφού η κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο δουλειάς ήταν η υποστελέχωση τμημάτων, η περικοπή θέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση με αλλεπάλληλα 12ωρα, η μείωση των ημερών εργασίας για συντήρηση του εξοπλισμού κ.λπ. Και όλα αυτά, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη του ομίλου.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ» σημειώνει για άλλη μια φορά ότι για το εργοδοτικό έγκλημα συνυπεύθυνη ήταν και παραμένει η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, που όλα αυτά τα χρόνια βάζει πλάτη στην προώθηση της στρατηγικής της εταιρείας και παλεύει να πνίξει την οποιαδήποτε αντίδραση των εργαζομένων. «Η υποκρισία στο μεγαλείο της» είναι το σχόλιο του «Αγωνιστικού Μετώπου», το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο στόχος της εταιρείας για κέρδη επετεύχθη. Το 2016 παρουσίασε ρεκόρ καθαρών κερδών με 265 εκατ. ευρώ, στα οποία όπως είπε η εταιρεία, βοήθησε και η εξασφάλιση της "εργασιακής ειρήνης". Τώρα χρηματοδοτεί μνημεία, μέσω του ΠΣΕΕΠ, για τους συναδέλφους μας που θυσιάστηκαν στο βωμό των κερδών τους...».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org