Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στη μάχη για να δοθεί ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση με την απεργία στις 17 Μάη

Συλλαλητήρια, απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς και την Πέμπτη 18 Μάη

Με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός ενάντια στη νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ», οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 17 Μάη. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία αξιοποιούν κάθε μέρα και ώρα, προκειμένου να δοθεί δυνατή εργατική - λαϊκή απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ικαρία (12 μ., Εύδηλος), Κέρκυρα (10 π.μ., Σαρόκο), Λήμνο (10 π.μ., λιμάνι Μύρινας), Μυτιλήνη (11 π.μ., πλατεία Σαπφούς), Πάτρα (10 π.μ., πλατεία Γεωργίου), Πρέβεζα (10 π.μ., Φόρος), Σάμο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς), Χίο (10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις στις 18 Μάη

Παράλληλα, αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται και για την Πέμπτη 18 Μάη, οπότε και αναμένεται να συνεχίζεται η συζήτηση - και ενδεχομένως να γίνεται και η ψηφοφορία - για τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε απογευματινά συλλαλητήρια στις 18 Μάη σε όλες τις πόλεις.«Να μην πάρει ανάσα η κυβέρνηση. Να αισθάνεται την αναπνοή χιλιάδων εργαζομένων», αναφέρει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει πως μια σειρά κλάδοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν πρωτοβουλίες, με στάσεις εργασίας και απεργία και αυτή τη μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, εκτός από την 24ωρη απεργία στις 17 Μάη, έχει προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία και την Πέμπτη 18/5 σε μια σειρά μεγάλα εργοτάξια. Συγκεκριμένα σε «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, Τραμ στον Πειραιά, Μουσείου «Γουλανδρή» στο Παγκράτι και στο ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Το Συνδικάτο καλεί παράλληλα τους οικοδόμους να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις 17/5, και στα απογευματινά συλλαλητήρια που οργανώνονται την Πέμπτη 18/5.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι ναυτεργάτες έχουν ήδη αποφασίσει 48ωρη απεργία, στις 16 και 17 Μάη.

Το δε Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, εκτός από την απεργιακή συγκέντρωση στις 17/5, οργανώνει συλλαλητήριο και την Πέμπτη 18/5, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στους δρόμους και τις δύο μέρες οι συνταξιούχοι

Στο δρόμο βγαίνουν και οι συνταξιούχοι ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που τους στοχεύουν πολλαπλά και ιδιαίτερα μέσα από τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Νομικών ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 17/5, ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18/5, την ώρα που η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπαίνει στην τελική ευθεία, οργανώνουν παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, θα κλιμακώσουν την πάλη τους με τρεις περιφερειακές πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις στα μέσα Ιούνη: Στη Θεσσαλονίκη στις 13/6 (από Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα), στην Αθήνα στις 15/6 (από την υπόλοιπη Ελλάδα) και στις 21/6 στην Κρήτη.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ πραγματοποιούν σύσκεψη για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας του κλάδου στις 16 και 17 Μάη.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο Μετρό, η Επιτροπή Αγώνα εκτάκτων σε αρχαιολογικές ανασκαφές και η Επιτροπή Αγώνα στην ανακατασκευή εργοστασίου της «Ελληνικός Χρυσός» οργανώνουν σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με στόχο την οργάνωση της πάλης ενιαία στον κλάδο των κατασκευών και την προετοιμασία της απεργίας.

-- Το σχέδιο δράσης για την οργάνωση της απεργίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα συζητηθεί σε σύσκεψη των ΔΣ όλων των σωματείων, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους αντιπροσώπους και τα ΔΣ των σωματείων της δύναμής του σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., για την οργάνωση της απεργίας στις 17/5 και του συλλαλητηρίου στις 18/5.

Αύριο Παρασκευή:

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τα σωματεία του πραγματοποιούν σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org