Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δεν σηκώνει μύγα»

Στα «κάγκελα» βγήκε χτες η «Αυγή» για τον αρχηγό της ΝΔ, που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχει "αδειάσει" δυο φορές τον Αμερικανό πρέσβη και μάλιστα για θέματα που δεν αφορούν στενά την κυβέρνηση ή την αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά τον ρόλο και την προοπτική της χώρας». Φυσικά, κανένα «άδειασμα» δεν έχει κάνει η ΝΔ στο στόχο της εγχώριας αστικής τάξης, που υπηρετεί και η κυβέρνηση, για «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της και «χώσιμο» ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που βάζουν φωτιά στην περιοχή, παρά την κριτική για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της παίρνει και εδώ «την μπουκιά απ' το στόμα». Απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με δηλώσεις σαν αυτές του Αμερικανού πρέσβη παίρνει «αέρα στα πανιά» της, πραγματικά «δεν σηκώνει μύγα» στο σπαθί της... εμπλοκής.

Η βάση της Σούδας...

Ενα ενδιαφέρον παρασκήνιο για τη βάση της Σούδας περιγράφει η «Καθημερινή», η οποία είναι συνήθως καλά ενημερωμένη σε τέτοια θέματα. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, «η βάση της Σούδας είναι ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό χαρτί για την Ελλάδα. Ευτυχώς, μάλιστα, που το πολιτικό μας προσωπικό έχει ωριμάσει και συμφωνεί στη συντριπτική του πλειονότητα με την παραχώρησή της στις ΗΠΑ (...) Ο υπουργός Αμυνας έχει δημοσίως δηλώσει αρκετές φορές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία, διάρκειας πέντε έως επτά ετών, για τη χρήση της βάσης από τους Αμερικανούς (...) Οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Αθήνα, επιμένουν όμως ότι πρέπει να βρεθούν κάποιου είδους ανταλλάγματα που θα δικαιολογούν την επέκταση της συμφωνίας. Στην Ουάσιγκτον πάλι, έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι η επέκταση θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως (...) Είναι προφανές ότι ανάμεσα στις προσδοκίες για σημαντικά ανταλλάγματα και τη σιγουριά της Ουάσιγκτον για την επέκταση της συμφωνίας, θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Εγκυρες πηγές άλλωστε εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα. Και πως βασική προτεραιότητα για τον ίδιο δεν είναι τόσο η παροχή κάποιων εξοπλισμών, όσο η καθαρή γεωπολιτική στήριξη της κυβέρνησης και στο μπρα ντε φερ για το χρέος και στη χαλιναγώγηση της Τουρκίας».

... και το «πάρε - δώσε»

Τι προκύπτει; Οτι η βάση της Σούδας, και κατ' επέκταση η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι το «δυνατό χαρτί» της αστικής τάξης για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση στην περιοχή. Πάνω εκεί στήνεται ένα «πάρε - δώσε» με τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα είτε την αύξηση της αμερικανικής συνδρομής σε στρατιωτικό υλικό, είτε την «ντε φάκτο» στήριξη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι σημαίνει πραγματική αφοσίωση στα στρατηγικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης. Και αντίστροφα, τι σημαίνει και τι κινδύνους εγκυμονεί για τους λαούς να τους ανακατεύουν με τα ...πίτουρα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των διενέξεων στην περιοχή.

Να θάψουμε πέντε - έξι

Απ' όταν αποκαλύφθηκαν ο εγκλεισμός και ο βασανισμός της νεαρής κοπέλας στη Δάφνη από τον - κατά δήλωση - τυφλό αυτουργό, έχει ξεκινήσει ένα «πανηγύρι» στον Τύπο για το κατά πόσο ο συγκεκριμένος διαθέτει πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν την τυφλότητά του. Μάλιστα, ορισμένοι το πήγαν και πιο πέρα, γράφοντας χτες ότι επ' αφορμή το περιστατικο και το γεγονός ότι ο θύτης ενδέχεται να είναι τυφλός - «μαϊμού», περνούν ξανά από «κόσκινο» όλες οι σχετικές γνωματεύσεις των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα ΚΕΠΑ, που πιστοποιούν τις αναπηρίες. Βέβαια, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι και συνδέουν τα πιστοποιητικά των ΚΕΠΑ (άρα και τα πενιχρά επιδόματα αναπηρίας) με ανάπηρους - «μαϊμού» και, γιατί όχι, με μια γενικότερη «έφεση» στην «παραβατικότητα», με προκάλυμμα την αναπηρία, που μπορεί να φτάσει και στα όρια των άρρωστων πράξεων του 52χρονου στη Δάφνη. Ετσι, ένα φρικαλέο έγκλημα, που από σπόντα και μόνο συνδέεται με μιας μορφής αναπηρία, αξιοποιείται για να δημιουργηθούν εντυπώσεις γύρω από την εγκυρότητα και την αναθεώρηση των πιστοποιητικών αναπηρίας, με βάση τα οποία μερικές χιλιάδες ανήμποροι παίρνουν ένα επίδομα για να επιβιώσουν. Και μάλιστα, όταν έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το πετσόκομμα των κονδυλίων για τα αναπηρικά επιδόματα, με εργαλείο τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ. Εδώ είναι που κολλάει η λαϊκή ρήση «βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε - έξι...».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1867 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πρωσία, Ρωσία και Μ. Βρετανία) εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

1894 Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της «Πούλμαν» στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η Αμερικανική Ενωση Σιδηροδρόμων, της οποίας ηγείτο ο σοσιαλιστής συνδικαλιστής Ευγένιος Ντεμπς, σε αλληλεγγύη με τους απεργούς της «Πούλμαν», σταμάτησε κάθε βαγόνι της εταιρείας που κινούνταν στους σιδηροδρόμους. Ετσι η κινητοποίηση της εργατιάς επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή άνω των 250.000 εργατών. Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. Ως αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής της απεργίας, 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν. Πολλοί από τους συνδικαλιστές ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Ντεμπς καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση.

1904 Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.

1939 Ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Μογγολίας. Σε τήρηση της συμφωνίας της με τη Μογγολία για αμοιβαία βοήθεια (Μάρτης 1936), η Σοβιετική Ενωση στέλνει τμήματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, κύκλωσαν και τελικά συνέτριψαν τους εισβολείς (16 Σεπτέμβρη 1939).

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα.

1949 Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1958 Βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 41,17%. Η ΕΔΑ συγκεντρώνει το 24,42% των ψήφων, εκλέγει 78 βουλευτές και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση.

1964 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5. Η ΕΦΕΕ συζήτησε και χάραξε πρόγραμμα δράσης και πάλης της φοιτητικής νεολαίας και αποφάσισε την ένταξή της στις δύο μεγάλες φοιτητικές οργανώσεις (COSEC και IUS). Ενέκρινε χαιρετιστήρια ψηφίσματα προς τους φοιτητές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πάλευαν ενάντια στο φασισμό, στους φοιτητές διαφόρων χωρών που ζούσαν σε απολυταρχικό ή αποικιοκρατικό καθεστώς, όπως και στην Εθνική Φοιτητική Ενωση των ΗΠΑ για τον αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1973 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής, ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν το κτίριο, συγκρούονται με τους φοιτητές και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.

1981 Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org