Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017 - αριθ. φύλλου: 12721

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Διαφημίζει στους ΝΑΤΟικούς την πραμάτεια και τις «διευκολύνσεις» της Σούδας

Αποκαλυπτικός χάρτης με τον τίτλο «Βάση της Σούδας - Αγορά μιας στάσης»


ΣΕΛ.  3
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
«Αναβάθμιση» με υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και ευέλικτη εργασία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  7

Μακρύς κατάλογος αντιλαϊκών μέτρων διαρκείας...

ΚΚΕ: Να απορρίψει ο λαός τη νέα συμφωνία, παίρνοντας μαζικά μέρος στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας

Το προσχέδιο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει μέτρα που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ανάμεσα σε άλλα, μειώνονται οι ήδη πετσοκομμένες δαπάνες για το επίδομα ανεργίας, προβλέπονται περικοπές στα οικογενειακά και άλλα επιδόματα, καθώς και νέες αιματηρές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών.

Επιβεβαιώνεται ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να μπορέσει το κεφάλαιο να πάρει εξιτήριο από την κρίση και να εξασφαλίσει εισιτήριο στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Η αντιλαϊκή συμφωνία, που ισοδυναμεί με 4ο μνημόνιο, είναι η βάση για το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17 και 18 Μάη.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Δίψα» εμπλοκής...

Η «δίψα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον «πανηγυρικό» τρόπο και για μια ακόμα φορά με τη συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο Αμερικανός πρέσβης, που έχει κατ' επανάληψη δηλώσει «εντυπωσιασμένος» από τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είπε πως είναι η μακρόχρονη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συνδυασμό με την κρίσιμη γεωγραφικά θέση της στο επίκεντρο των γεωστρατηγικών σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που κάνει ανθεκτική και με «λαμπρό» μέλλον την «επένδυση» των ΗΠΑ στη χώρα, ως ένα σταθερό πυλώνα για την προώθηση των επικίνδυνων σχεδίων τους στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τα ίδια αυτά «χαρτιά» στα χέρια και με το βλέμμα στα «γεωστρατηγικά σχέδια» των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων που συγκρούονται στην περιοχή, επιδεικνύει μια πρωτόγνωρη κινητικότητα, διαβλέποντας μέσα στη φωτιά των ανταγωνισμών «ευκαιρίες» για τους εγχώριους ομίλους.

Στα πρόσφατα ταξίδια των κυβερνητικών στελεχών στις ΗΠΑ «έκλεισαν» η πολυετής ανανέωση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών δυνατοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, «που θα υπηρετήσει τα κοινά συμφέροντα Ελλάδας - ΗΠΑ» στην περιοχή κ.ά. Διεκδικώντας ενεργότερους «ρόλους» βαθύτερης εμπλοκής, ως «δίαυλος» των επικίνδυνων αμερικανικών, ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών σχεδίων στην περιοχή.

Το προηγούμενο διάστημα προωθήθηκαν συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη, π.χ. με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διεκδικήσει για την εγχώρια αστική τάξη κομμάτι από τη λεία στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. «Προεκτείνοντας» και εκτός συνόρων, με την παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε 13 αποστολές στο εξωτερικό, όπως και με τις αντίστοιχες διπλωματικές πρωτοβουλίες, το στόχο της αστικής τάξης της χώρας για Ελλάδα «ενεργειακό» και διαμετακομιστικό κόμβο, πύλη εισόδου στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή καλλιεργήθηκε ο εφησυχασμός για την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και κρατώντας επίμονα ανοιχτούς διαύλους, δρομολογώντας αρνητικές εξελίξεις και το κλείσιμο «ανοιχτών ζητημάτων» όπως π.χ. το Κυπριακό, για τη «σταθερότητα» της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου αποτυπώνονται η επικίνδυνη αυτή εμπλοκή και η «σύμπτωση» συμφερόντων, είναι η «μπαρουταποθήκη» των Βαλκανίων, όπου συναντιούνται ανταγωνιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, αλλά και των αστικών τάξεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και άλλων βαλκανικών κρατών.

Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει ότι «η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο που μπορεί όμως να γίνει σημαντικότερος», και την ίδια μέρα ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ανοίγει ζητήματα για την ΠΓΔΜ και το «αν θα υπάρχει ως χώρα» το επόμενο διάστημα. Δημιουργεί ουσιαστικά προσχήματα επέμβασης «για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών» και λέει εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης ότι «θα ενεργήσουμε κατά τη δύναμη την οποία έχουμε στα Βαλκάνια».

Η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, η διεκδίκηση «ενεργότερων ρόλων» στις μοιρασιές των ιμπεριαλιστών, η άλλη ουσιαστικά «όψη» της αντιλαϊκής επίθεσης στο εσωτερικό, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του λαού και την «ασφάλειά» του σε μια περιοχή που φλέγεται εξαιτίας ακριβώς των ανταγωνισμών αλλά, αντίθετα, μεγαλώνουν τους κινδύνους. «Εντός» κι «εκτός», οι στόχοι των καπιταλιστών δεν είναι στόχοι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι επικίνδυνες εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση και δράση, δυνάμωμα της πάλης για την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια, αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, που οι στόχοι του μυρίζουν αίμα για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πρόγραμμα δράσης με κορύφωση την απεργία στις 17 Μάη
  • Εντείνουν την προετοιμασία για την οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη 17 Μάη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
  • Παναττική συγκέντρωση οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις την Πέμπτη 18 Μάη, μέρα ψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή.

ΣΕΛ.  10


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλήσεις και μεθοδεύσεις γύρω από τα Ενεργειακά

ΣΕΛ.  17
ΠΑΣΕΒΕ
Καταγγέλλει τις αιματηρές αυξήσεις στις εισφορές

ΣΕΛ.  10
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμή στους αθάνατους ήρωες της Αντιφασιστικής Νίκης

ΣΕΛ.  8
ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗΣ»
Σταθερά στα ύψη η «ευελιξία»

ΣΕΛ.  10

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ