ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου θα γίνει η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Τις προετοιμασίες για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη εντείνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Καθώς τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αναμένεται να έρθουν στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 17/5 και η ψήφισή τους να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18/5, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία αξιοποιούν κάθε μέρα και ώρα για να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το απεργιακό κάλεσμα, για να προετοιμαστεί η απάντηση των εργαζομένων στη νέα επίθεση.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Κέρκυρα (10 π.μ., Σαρόκο), Μυτιλήνη (11 π.μ., πλατεία Σαπφούς), Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς), Χίο (10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Κάλεσμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Διήμερη κινητοποίηση από τους συνταξιούχους

Στο δρόμο βγαίνουν και οι συνταξιούχοι ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που τους στοχεύουν πολλαπλά και ιδιαίτερα μέσα από τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Νομικών ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 17/5, ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18/5, την ώρα που η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπαίνει στην τελική ευθεία, οργανώνουν παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, θα κλιμακώσουν την πάλη τους με τρεις περιφερειακές πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις στα μέσα Ιούνη: Στη Θεσσαλονίκη στις 13/6 (από Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα), στην Αθήνα στις 15/6 (από την υπόλοιπη Ελλάδα) και στις 21/6 στην Κρήτη.

Σύσκεψη για τον προγραμματισμό της δράσης

Ο προγραμματισμός δράσης μπροστά στην απεργία τέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης εκπροσώπων συνδικάτων και φορέων στην Επιτροπή Αγώνα Αλίμου, που έγινε το περασμένο Σάββατο. Στη σύσκεψη, πέρα από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, συζητήθηκαν πλευρές της κατάστασης που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους: Τα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις στον κλάδο των λιθογράφων, η εντατικοποίηση στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, η τρομοκρατία και οι άσχημες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στο δήμο, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εμποροϋπαλλήλους και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Απέναντι σε όλα αυτά, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους να απαντήσουν με την οργανωμένη πάλη μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς.

Αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες να οργανωθεί πλατιά ενημέρωση σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά, με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων και φορέων και με στόχο στις 17/5 να νεκρώσει κάθε χώρος εργασίας και να δοθεί μαζικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Το Σάββατο 13/5, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος Αλίμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα γίνει νέα σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της δράσης και θα σχεδιαστούν τα βήματα μέχρι τη μέρα της απεργίας.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Με δίωρη στάση εργασίας (8.00 - 10.00 π.μ.) και Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, βάζει μπροστά την προετοιμασία της απεργίας το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ.

-- Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί στις 6.30 μ.μ. ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στο ΕΚΑ.

-- Συνεδριάζουν τα Συντονιστικά των Λαϊκών Επιτροπών Κέντρου - Ανω Πόλης, Τούμπας, 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, για την προετοιμασία της απεργίας.

-- Σύσκεψη για την απεργία οργανώνει η Γραμματεία Γρεβενών του ΠΑΜΕ, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ πραγματοποιούν σύσκεψη για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας του κλάδου στις 16 και 17 Μάη.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο Μετρό, η Επιτροπή Αγώνα εκτάκτων σε αρχαιολογικές ανασκαφές και η Επιτροπή Αγώνα στην Ανακατασκευή εργοστασίου της «Ελληνικός Χρυσός» οργανώνουν σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ με στόχο την οργάνωση της πάλης ενιαία στον κλάδο των κατασκευών και την προετοιμασία της απεργίας.

-- Το σχέδιο δράσης για την οργάνωση της απεργίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα συζητηθεί σε σύσκεψη των ΔΣ όλων των σωματείων, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Δεν σταματάνε πουθενά αν δεν τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας!

Ανακοίνωση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους

Το νέο χαράτσι της κυβέρνησης, που αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές στους αυτοαπασχολούμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και καλεί το κίνημα των ΕΒΕ να δώσει μαζική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, συμβάλλοντας στην επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη.

«Ξεπερνάει κάθε όριο ο αντιλαϊκός κατήφορος και η προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ και προσθέτει:

«Πριν περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έρχονται να νομοθετήσουν την αύξησή τους. Με τη νέα ρύθμιση προσθέτουν στα κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία και τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Δηλαδή πρακτικά αυξάνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις ασφαλιστικές εισφορές.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας (έμπορος) με ακαθάριστο εισόδημα 8.500 ευρώ, με το σημερινό νόμο καταβάλλει 157,9 ευρώ το μήνα, ενώ με τη νέα ρύθμιση οι εισφορές του θα εκτιναχθούν στα 191 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 33,1 ευρώ και ποσοστό αύξησης 18%. Οσο αυξάνονται τα εισοδήματα, αυξάνει και η αύξηση των εισφορών, σε ποσοστό που φτάνει να ξεπερνάει το 30%.

Είναι ξεδιάντροποι. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα! Αφού αυξάνουν τις εισφορές για πάντα, μας κάνουν έκπτωση 15%, μόνο για τον πρώτο χρόνο», τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί μέρος των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων που καταθέτει η κυβέρνηση και πλήττουν ενιαία τους εργαζόμενους και το λαό.

«Καμιά ώρα χαμένη. Κλιμακώνουμε την προετοιμασία μιας νέας και σημαντικής μάχης. Παίρνουμε πρωτοβουλίες παντού, σε όλους τους κλάδους, στα μαγαζιά, σε όλα τα Σωματεία. Επιδιώκουμε η απεργία στις 17 Μάη να είναι μια μαζική απάντηση του κινήματος των ΕΒΕ απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Παλεύουμε όχι μόνο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Σε πανελλαδικό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17/5, για να μην περάσουν τα μέτρα του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων και το νέο χαράτσι στις εισφορές των μηχανικών που αμείβονται με «μπλοκάκι», καλεί η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών Τεχνικών.
Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις

-- Σήμερα Τετάρτη, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Την Κυριακή 14 Μάη, από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

-- Την Κυριακή 14 Μάη, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Νέες υπογραφές συνδικαλιστικών οργανώσεων

Τις 249 έφτασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα που υπογράφουν τη Διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τις τελευταίες μέρες, στις ήδη υπάρχουσες υπογραφές, προστέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής και 13 ακόμα σωματεία. Η Διακήρυξη, με πρωτοβουλία που πήρε το ΠΑΜΕ, διακινείται και υπογράφεται από συνδικάτα και συνδικαλιστές των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σταθερά στα ύψη η «ευελιξία»

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ευελιξία στις νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας το πρώτο τετράμηνο του 2017, μετά και την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για το μήνα Απρίλη.

Σύμφωνα με αυτά, σε σύνολο 659.734 νέων προσλήψεων από την αρχή του έτους, οι 334.110 (50,64%) ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Απ' αυτές οι 242.754 (36,79%) ήταν προσλήψεις μερικής απασχόλησης και οι 91.356 (13,85%) ήταν προσλήψεις εκ περιτροπής εργασίας. Οι υπόλοιπες 325.624 συμβάσεις (49,36%) ήταν μεν πλήρους απασχόλησης, ωστόσο ένα μέρος και από αυτές είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ως εκ τούτου περικλείουν και αυτές στοιχεία «ευελιξίας», αφού αν και είναι με πλήρες ημερήσιο ωράριο, έχουν ημερομηνία λήξης...

Ειδικά για τον Απρίλη, οι προσλήψεις ήταν 92.132 περισσότερες από τις απολύσεις, ως αποτέλεσμα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου και του Πάσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θετικό αυτό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, συνηθισμένο για τον συγκεκριμένο μήνα ακόμα και τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό. Ενδεικτικά, στα καταλύματα υπήρξαν 45.763 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις και στην εστίαση 19.671 επιπλέον προσλήψεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ