ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Περιπλέκεται το κουβάρι των ενδοαστικών διεργασιών

Ο νέος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (δεξιά). Ο τελευταίος είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη νέα ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού (φωτ. αρχείου)
Ο νέος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (δεξιά). Ο τελευταίος είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη νέα ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού (φωτ. αρχείου)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με νέα ορμή εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στη Γαλλία, μετά την ανάδειξη του πρώην στελέχους τραπεζών Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της χώρας και ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 11 Ιούνη (ο α' γύρος).

Το ένα μετά το άλλο, πρωτοκλασάτα στελέχη του μέχρι πρότινος κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti Socialiste - PS) ανακοινώνουν ότι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το νέο εκλογικό σχήμα που ετοιμάζει ο Μακρόν («Η Δημοκρατία εμπρός»!). Χτες, ο πρώην πρωθυπουργός του PS, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι το PS «είναι νεκρό και ανήκει στο παρελθόν».

Από την άλλη μεριά, ο σημερινός Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί (που ανήκει επίσης στο PS) είπε: «Δεν ξέρω αν το PS είναι νεκρό ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναστηθεί... Πρέπει να γίνει μια σημαντική δουλειά επανίδρυσης. Πρέπει να ξανασκεφθούμε τα πάντα, διότι το σοσιαλιστικό λογισμικό, σοσιαλδημοκρατικό του 21ου αιώνα, πρέπει να επανα-εφευρεθεί τώρα».

Διεργασίες προμηνύονται και σε άλλα κόμματα, δεδομένων και των σχεδιασμών που ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζιπέ- που προέρχεται από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους (LR) και είχε διεκδικήσει και το προεδρικό χρίσμα του κόμματος - είπε ότι δεν είναι της λογικής μιας «συστηματικής παρακώλυσης (του νομοθετικού έργου) και μιας μετωπικής αντιπαράθεσης» με μια κυβέρνηση Μακρόν. Εξήγησε ότι πρέπει πάνω απ' όλα «να διασφαλίσουμε ότι η Γαλλία θα πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται (...) Πρέπει να προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον πριν από κάθε άλλο υπολογισμό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Kantar Sofres-OnePoint» που έγινε στις 4-5 Μάη, σχεδόν 1 στους 2 Γάλλους (49 %) επιθυμεί από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να προκύψει «μια άλλη πλειοψηφία (σ.σ. από τη σημερινή) στην Εθνοσυνέλευση» και ο νέος Πρόεδρος να διαθέτει «μια πλειοψηφία για να κυβερνήσει». Αλλη έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά την περασμένη Κυριακή, εμφάνιζε το «Η Δημοκρατία Εμπρός!» να παίρνει 24% - 26%, τους Ρεπουμπλικάνους 22%, το Εθνικό Μέτωπο 21% - 22%, την «Ανυπότακτη Γαλλία» (του Μελανσόν) 13% - 15% και το PS 8% - 9 %.

Την ίδια στιγμή, «φωτιά» παίρνουν οι αναλύσεις για τις νέες «συγκλίσεις» και «αποκλίσεις» που θα πυροδοτήσει μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας η εκλογή Μακρόν, σε ένα φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών εντός ΕΕ. Σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είπε ότι «η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τον εκλεγέντα Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει την ανεργία», αλλά όχι μειώνοντας το εμπορικό της πλεόνασμα.

Πάντως, να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή τους τελευταία συνάντηση που είχε η Μέρκελ με τον απερχόμενο Γάλλο ηγέτη Φρανσουά Ολάντ, συζήτησαν - σύμφωνα με γαλλικά και άλλα ΜΜΕ - μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ελλάδα κ.τ.λ. Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό», η Μέρκελ φέρεται να είπε ότι δεν θα μπορούσαν να «μην τα πουν» για όσα κατάφεραν, αλλά και για τις «προκλήσεις» του μέλλοντος, προσθέτοντας ότι «θα δούμε πού θα ξαναβρεθούμε...».

ΣΥΡΙΑ
Κινητικότητα για τα επόμενα στάδια επιχειρήσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανησυχία για νέα πιθανή εστία συγκρούσεων στη μεθόριο Συρίας - Ιορδανίας - Ιράκ προκάλεσε η χτεσινή έντονη κινητικότητα αμερικανικών, βρετανικών και ιορδανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, η κινητικότητα των δυνάμεων αυτών δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας «Πρόθυμος Λέων», που ξεκίνησαν την Κυριακή στην Ιορδανία με τη συμμετοχή περίπου 7.500 στρατιωτών από 20 χώρες της περιοχής και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ από Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Το ίδιο διάστημα, στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε σύνοδος των υπουργών Αμυνας 15 χωρών που θεωρούνται «κλειδιά» στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ. Στη σύνοδο οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος συναντήθηκε προηγουμένως με τον Δανό ομόλογό του, Κλάους Φρενερίκσεν. Παρόν ήταν και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, που είναι το 68ο μέλος στον λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «ΙΚ». Δεν ανακοινώθηκαν αποφάσεις. Διεθνή πρακτορεία ωστόσο μετέδωσαν πως έγινε αποτίμηση των έως τώρα επιχειρήσεων κατά του «ΙΚ» στη Μοσούλη του Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές φαίνεται να ελέγχουν πλέον ελάχιστες συνοικίες της πόλης, και στη βόρεια Συρία και δη στη Ράκα, την οποία έχουν περικυκλώσει και πλησιάζουν οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που απαρτίζουν Κούρδοι των δυνάμεων YPG, που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές», ως «παρακλάδι του ΡΚΚ». Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο υποστήριξαν χτες βράδυ πως η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Πενταγώνου, να δώσει πολύ βαριά όπλα στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους φέρεται πως θεωρεί πιο αξιόπιστους συμμάχους από την Αγκυρα. Η εξέλιξη αναμένεται να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας...

Τα γεγονότα αυτά αναμένεται να τεθούν σήμερα στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ρεξ Τίλερσον.

Παράλληλα χτες ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος γύρος ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 16 Μάη, στη Γενεύη με ατζέντα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό των συγκρούσεων και τη λεγόμενη «πολιτική» μετάβαση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες προκλήσεις και αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Ενώ φουντώνουν τα σχέδια για τον ορυκτό πλούτο όλης της Μεσογείου, φουντώνουν και τα παζάρια για τη διχοτόμηση του νησιού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μετά τις απανωτές NAVTEX, η Τουρκία συνέχισε την προκλητική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ και «δεσμεύοντας» τμήματα του FIR Λευκωσίας, βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, για στρατιωτικές ασκήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, ανέφερε ότι έχει δοθεί άδεια στην εταιρεία «Turkish Petroleum Corporation» από το 2011 για σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός» στα ανοιχτά της Κύπρου, που θα συνεχιστούν κανονικά. Ο ίδιος επέκρινε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» επειδή έχει απορρίψει πρόταση να συνάψει με τα Κατεχόμενα συνεργασία αντίστοιχη με αυτή που έχει ξεκινήσει με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Κανονικά, για αύριο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του Ακιντζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε πως παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας εκείνος βρίσκεται «στο τραπέζι του διαλόγου γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε περιθώριο έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν να αποδώσει τις ευθύνες αποτυχίας στη δική μας πλευρά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε διαχρονικό φαινόμενο τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα επίτευξης προόδου, παραμένοντας βεβαίως συνεπείς στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στις θέσεις αρχών, ούτως ώστε να φτάσουμε στην ουσιαστική συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού - δηλαδή, στα θέματα ασφάλειας - στα οποία η Τουρκία έχει να λογοδοτήσει. Σημειώνουμε ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα η Τουρκία δεν βρίσκει διεθνή κατανόηση». Χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, συνάντησε την Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Ο πρόεδρος του (κυβερνώντος) ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διέψευσε ισχυρισμούς ότι η Λευκωσία ζήτησε αντικατάσταση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε και είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για λύση αλλά ταυτόχρονα να προκαλεί με το «Μπαρμπαρός». Πρόσθεσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «παραμένει στη φιλοσοφία ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό» και ότι «γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά χωρίς συνομιλίες το βέβαιο είναι ότι παραμένει το στάτους κβο με κίνδυνο να βαθαίνει η διχοτόμηση, τόσο επί του εδάφους, όσο και στη συνείδηση του λαού».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έκθεση του χρηματοπιστωτικού κολοσσού «BNP Paribas» εκτιμά ότι η πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική λύση για την εξαγωγή του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου είναι μέσω της Αιγύπτου και συγκεκριμένα των δύο έτοιμων σταθμών υγροποίησης που διαθέτει.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Πλειστηριασμός» προεκλογικών υποσχέσεων Μέι - Κόρμπιν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αρχίζει να ανεβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο το «θερμόμετρο» των αντιπαραθέσεων ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιούνη, καθώς οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων κλιμακώνουν τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες.

Η αρχηγός των Συντηρητικών και απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει θέσει ως βασικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας αυτό της «ισχυρής και σταθερής ηγεσίας για τα εθνικά συμφέροντα». Υπόσχεται «ισχυρή οικονομία για το μέλλον» και πως έχει καταρτίσει σχέδιο «για μετά το Brexit». Σε άρθρο της που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «The Sun», η Μέι υπόσχεται πως εάν εκλεγεί θα πάρει μέτρα για να περιορίσει την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, διαβεβαιώνοντας πως θα προστατεύσει «17 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά από τις άδικες αυξήσεις στους λογαριασμούς».

Ο αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκίνησε και επίσημα χτες την εκστρατεία του κόμματός του από το Μάντσεστερ με δήθεν φιλολαϊκό προφίλ, διαβεβαιώνοντας πως αν νικήσει στις εκλογές θα πάρει μέτρα για να σταματήσει τάχα τη φοροδιαφυγή των διευθυντών μονοπωλίων και τραπεζιτών. Υποστήριξε ότι αν εκλεγεί θα εξασφαλίσει «ήπιο Brexit», δηλαδή πρόσβαση χωρίς δασμούς στην ενιαία αγορά της ΕΕ, εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών.

Ερωτηθείς αργότερα από δημοσιογράφο του BBC αν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση εκλογικής ήττας, ο Κόρμπιν απάντησε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, γιατί εξελέγη δύο φορές αρχηγός του κόμματος από τα κομματικά μέλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ