Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια πραγματικά... «ανοικτή» επιστολή

Ενα ακόμα «μνημείο» κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού έρχεται να «προσφέρει» η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), με την «ανοικτή επιστολή» της προς τον πρωθυπουργό «για την απελευθέρωση των καταστημάτων τις Κυριακές».

Μια επιστολή πραγματικά... «ανοικτή» σε ό,τι αφορά τον πραγματικό ρόλο των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των κομμάτων του μέσα στα συνδικάτα!

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μέσα στο συνολικότερο νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων που πλήττουν όλο το λαό, η διοίκηση της ΟΙΥΕ δεν κρύβει την αγωνία της για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» που περιλαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα, για τη στοίχιση των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου! Χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο προωθούμενο μέτρο για την Κυριακή αργία, η ΟΙΥΕ σημειώνει: «Εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο ούτε συνιστούσε ούτε συνιστά προαπαιτούμενο για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας. Πολύ δε περισσότερο, η μη αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της απελευθέρωσης των Κυριακών δεν θα αποτελούσε σε καμία περίπτωση σημείο ρήξης με τους θεσμούς, θέτοντας σε διακινδύνευση τη γενικότερη διαπραγμάτευση»!!!

Με άλλα λόγια, την ώρα που απαιτείται ενιαίο μέτωπο όλου του εργαζόμενου λαού απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, η ΟΙΥΕ λανσάρει τη γνωστή καταστροφική γραμμή της... «εξαίρεσης», αναπαράγει ατόφιους τους αστικούς εκβιασμούς προς το λαό περί «διακινδύνευσης» αν δεν υπάρχει «επιτυχής κατάληξη της συμφωνίας», βάζει τους εμποροϋπάλληλους να αποδεχθούν όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» που τους τσακίζουν το ίδιο με όλους τους άλλους εργαζόμενους (όπως π.χ. η μείωση του αφορολόγητου, οι μειώσεις στις συντάξεις κ.ο.κ.).

Εξίσου χαρακτηριστική όμως είναι και η... «νοσταλγία» της ΟΙΥΕ για τα τετ α τετ της με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είχατε σταθεί αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων και δώσατε και εσείς τη μάχη για την υπεράσπιση της Κυριακής - αργίας», αναφέρει στην «ανοικτή επιστολή» της, θυμίζοντάς μας λίγο από το «σοβάτισμα» που έριχναν οι ίδιες δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο πλαίσιο της φιλοτέχνησης ενός «φιλεργατικού προφίλ» στον ΣΥΡΙΖΑ, στη φάση προετοιμασίας του για να αναλάβει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Από τότε, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε αυτό το τιμόνι και υλοποιώντας τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, συνέχισε και σε αυτόν τον τομέα την πολιτική των προκατόχων του: Διατήρησε όλο το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό πλαίσιο, με τις οχτώ Κυριακές σε όλη τη χώρα, το παραπέρα άνοιγμα στις «τουριστικές περιοχές» και προετοίμασε το έδαφος για τη χαριστική βολή που φέρνει σήμερα.

Βάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ζυγαριά των κερδών του κεφαλαίου - στη ζυγαριά δηλαδή που επιβάλλει το συνεχές «ξήλωμα» των δικαιωμάτων αυτών! - η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ τοποθετείται απέναντι στο «γενικευμένο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές» από τη σκοπιά ότι «δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη»...

Με αυτό το κριτήριο, ξένο προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, ζητά από τον πρωθυπουργό «άμεση συνάντηση» για να αναπτύξει «αναλυτικά» τις θέσεις της, μιας και διαπιστώνει πως η κυβέρνηση προχωρά «χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς κανένα διάλογο» στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν από τις δυνάμεις που ζητούν «διάλογο» και παζάρι για το πόσες Κυριακές θα χάσουν οι εμποροϋπάλληλοι, από τις δυνάμεις που αγωνιούν για την «επιτυχή κατάληξη» της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Τη δική τους απάντηση τόσο στην προωθούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όσο και απέναντι στη συνολικότερη αντεργατική επίθεση, θα τη δώσουν προσπερνώντας τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία στις 17 Μάη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με σημαία το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας, την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


Κ. Μ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org