Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πανεργατικό μπλόκο στην αντεργατική πολιτική, πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα

Οργάνωση και δράση σε κάθε κλάδο μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο της 4ης Νοέμβρη και την απεργιακή κλιμάκωση

Από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα ενάντια στην τηλεργασία
Από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα ενάντια στην τηλεργασία
Το μήνυμα της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς και του συντονισμού του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για να μείνει στα χαρτιά το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη και να αναπτυχθεί η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, μεταφέρουν καθημερινά στους εργαζόμενους Σωματεία και Ομοσπονδίες.

Η απόφαση της συνδικαλιστικής σύσκεψης στην Αττική για τη διοργάνωση μεγάλου παναττικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη, αλλά και η κατεύθυνση της προετοιμασίας για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, δίνουν τον τόνο στις πρωτοβουλίες και τη δράση. Η οργάνωση του συλλαλητηρίου και η απεργιακή προετοιμασία γίνονται αντικείμενο συζήτησης στις εκλογοαπολογιστικές και άλλες συνελεύσεις των σωματείων, στις συσκέψεις που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι παραπάνω αποφάσεις και κατευθύνσεις τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ, αυξήσεις μισθών, σταθερό εργάσιμο χρόνο, υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, σε σύγκρουση με το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι παλιότεροι και ο πρόσφατος νόμος.

«Οχι» στα ωράρια - λάστιχο και την τηλεργασία

«Οχι» στα ωράρια - λάστιχο και τις απλήρωτες υπερωρίες, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας είπαν με την κινητοποίηση που οργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, στο Σύνταγμα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

«Δυναμώνουμε την κοινή δράση για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής», τονίζουν τα τρία κλαδικά σωματεία. Καλούν όλους τους εργαζόμενους και τα επιχειρησιακά σωματεία στους κλάδους τους σε κοινή δράση και συντονισμό, ώστε να δημιουργηθεί «ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα, στους αντεργατικούς νόμους».

«Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες: Δεν θα αποδεχθούμε να γίνει η ζωή μας λάστιχο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε η Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Συνόψισε την πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο από την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, ενώ κατήγγειλε τη στάση συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που σπεύδουν να βάλουν πλάτη και να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τις «ηλεκτρονικές» συνελεύσεις και αρχαιρεσίες. «Τα συνδικάτα είναι οργανώσεις δικές μας, των εργαζομένων, δεν θα δώσουμε λογαριασμό στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους πώς θα συζητάμε και θα αποφασίζουμε», υπογράμμισε.

«Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά», διαμήνυσε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑ. Στάθηκε στο τέντωμα του ωραρίου, τη διόγκωση των εξόδων και την απομόνωση των εργαζομένων που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας. «Καταφέραμε με τις παρεμβάσεις μας να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία», σημείωσε και κάλεσε σε οργάνωση στα σωματεία και συμμετοχή στη δράση τους.

«Οι εργαζόμενοι και των τριών κλάδων πληρώνουν χρόνια τώρα την πολιτική αυτή», υπενθύμισε η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό. Στο φόντο των πρόσφατων αντεργατικών ρυθμίσεων, κατήγγειλε τους στόχους της εργοδοσίας για μονιμοποίηση της τηλεργασίας ως μια ακόμα ευέλικτη μορφή εργασίας, που καθιστά απολύτως δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο. Από το βήμα της κινητοποίησης απηύθυνε κάλεσμα προετοιμασίας της συμμετοχής των εργαζομένων στους τρεις κλάδους στο παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ο Μιχαήλ Αγαπίου.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Ανάμεσα στις μάχες που δίνουν κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ξεχωρίζει η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του, ενώ ήδη υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς.

Στις 19 Οκτώβρη η απεργία στη ΔΕΗ

Σε απεργία προχωρούν την Τρίτη 19 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα διεκδικούν αιτήματα για τη μείωση της τιμής του ρεύματος, την κατάργηση των χαρατσιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργίας, που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει συγκέντρωση στο Παλιό Πάρκο στην Πτολεμαΐδα την Κυριακή 17 Οκτώβρη. Αντίστοιχα, το ΣΕΕΕΝ Πελοποννήσου καλεί σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 12 μ. στη Μεγαλόπολη.

Στον Πειραιά

Σήμερα Τετάρτη, συναυλία διαμαρτυρίας οργανώνεται, στις 6 μ.μ., στον χώρο του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμμετέχει στη σημερινή συναυλία και καλεί στο συλλαλητήριο που οργανώνεται τη μέρα της απεργίας, στις 10 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Το Εργατικό Κέντρο μάλιστα πραγματοποίησε σύσκεψη με σωματεία της δύναμής του την περασμένη Δευτέρα, όπου συμμετείχαν το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO), τα Συνδικάτα Μετάλλου και Χημικής Βιομηχανίας, η ΠΕΜΕΝ, η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η ΠΕΝΕΝ, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Πειραιά), Επαγγελματιών Οδηγών, ο ΠΑΣΕΝΤ, Οικοδόμων Πειραιά, Ενωση Λογιστών (Παράρτημα Πειραιά).

Εισηγητικά ο Νίκος Ξουράφης στάθηκε μεταξύ άλλων σε θετικά παραδείγματα από την οργάνωση της πάλης, όπως των μεταλλεργατών στη Ζώνη με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις, αλλά και στον αγώνα των διανομέων της «e-food», αντίστοιχα στα ελαιουργοσαπωνοποιεία με τις αυξήσεις που κατάφεραν κ.ά.

Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε, χρειάζεται να ανοίξει πλατιά συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στους εργαζόμενους και στα σωματεία να οργανώσουν αυτήν τη συζήτηση, τη δουλειά. Ταυτόχρονα να ανοίξει συζήτηση για όλα τα θέματα που πλήττουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, την ποιότητα ζωής, της Υγείας, της Παιδείας.

Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη περιλάμβανε: Τη στήριξη της κινητοποίησης για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, την οργάνωση παρέμβασης με σωματεία υγειονομικών για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ