Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ
Ζητούμενο η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Η συνέπεια των κυβερνητικών και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην υποστήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων αποτυπώθηκε στη συζήτηση επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου με τίτλο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων», που ολοκληρώθηκε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με την αντιπαράθεση ανάμεσά τους να αφορά το ποιος είναι ικανότερος στη διαχείριση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που παζαρεύει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας και προβλέπει σειρά ρυθμίσεων για το ελεγχόμενο ξεκαθάρισμα των συσσωρευμένων και λιμναζόντων κεφαλαίων. Στόχος είναι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ή, όπως χαρακτηρίζονται στο νομοσχέδιο, των «βιώσιμων επιχειρήσεων», ώστε να επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρόκειται να ωφεληθούν σε τίποτα, σημειώνοντας: «Ο πρώτος προφανής στόχος είναι η μείωση των "κόκκινων" δανείων που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή λειτουργία τους, ο δεύτερος είναι η εκκαθάριση της αγοράς από τις "μη βιώσιμες επιχειρήσεις", δηλαδή η επιτάχυνση της αναγκαίας καταστροφής κεφαλαίου που θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο τρίτος στόχος είναι η αναλογική κατανομή της αναδιάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρησης ώστε να μη βρεθεί κάποιος πιστωτής πιο ωφελημένος από τον άλλον στη μοιρασιά της πίτας. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρόκειται να ωφεληθούν σε τίποτα από τη διαιώνιση των παλιών χρεών τους. Γιατί δεν είναι μόνο τα παλιά χρέη που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα παραμένουν και θα δημιουργηθούν και νέα χρέη».

Αναφερόμενος στη στάση όλων των αστικών κομμάτων, επισήμανε ότι οι αντιπαραθέσεις τους ανέδειξαν ότι έγνοια όλων είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και καλούν το λαό να αποδεχθεί ότι πρέπει να δουλεύει για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των άλλων κομμάτων επιβεβαίωσαν πλήρως τα όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «ψευδεπίγραφο», υποστηρίζοντας ότι δεν προσφέρει «καμία βιώσιμη λύση στις επιχειρήσεις», ενώ κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις του κόμματός της για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας.

Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο μόνο αν οι προτάσεις του ληφθούν υπόψη, ενώ επιφύλαξη δήλωσαν Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή δήλωσε «επιφύλαξη», αν και αρχικά είχε βρει «θετικά σημεία» για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης, δεσμεύτηκε για περισσότερες «νομοθετικές βελτιώσεις» προς όφελος των επιχειρηματιών όταν έρθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ