Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
«Τσουχτεροί λογαριασμοί» και νέες αυξήσεις ενόψει

Την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν λάβει τη «λυπητερή» των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του περασμένου χειμώνα, με τα οποία καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο στάδιο της προετοιμασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Πρόκειται για τις επικείμενες αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν αναφορικά με τις χρεώσεις των λεγόμενων «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» (ΥΚΩ) που διεκδικεί η ΔΕΗ για παρελθόντα έτη, τα οποία υπολογίζονται από την επιχείρηση στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών - στα οποία λειτουργούν μονάδες ντίζελ με ακριβότερο κόστος - και άλλες χρεώσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπήρχαν διαρκείς αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και λόγω αύξησης φορολογίας, χρεώσεων του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), του ενιαίου τέλους ακινήτων (που μετεξελίχθηκε σε ΕΝΦΙΑ), υπήρξε μια σιωπηλή «συμφωνία» απ' όλες τις κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, να μετατίθενται χρόνο με το χρόνο μέρος των χρεώσεων ΥΚΩ, με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί το συγκεκριμένο ποσό που διεκδικεί σήμερα η ΔΕΗ.

Με δεδομένη όμως τη χρονική συγκυρία, που καθορίζεται και από τη συσσώρευση οφειλών προς τη ΔΕΗ αλλά και από τη διαδικασία πώλησης μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στην οποία έχει εισέλθει η επιχείρηση στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης «αξιολόγησης», είναι προφανές ότι η ταμειακή της ενίσχυση καθίσταται επιτακτική. Εννοείται ότι το βάρος θα κληθούν να πληρώσουν, για μια ακόμη φορά, κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά, που σύντομα θα δουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους.

Η πρόταση που έχει ρίξει στο «τραπέζι» η διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει τη σταδιακή ανάκτηση του παραπάνω ποσού σε βάθος τριετίας, ώστε η όποια επιβάρυνση να μην ξεπεράσει τα λίγα ευρώ μηνιαίως, για να υπάρξουν κατά το δυνατόν οι μικρότερες αντιδράσεις. Ολα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο υπουργείου και ΡΑΕ, καθώς φυσικά και από το τελικό ύψος του σχετικού ποσού που θα αναγνωριστεί ότι οφείλεται στη ΔΕΗ. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα έχουν ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Με λίγα λόγια, τα λαϊκά νοικοκυριά που ήδη έχουν υποστεί βαρύτατες αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος - κάτι που διαπίστωσαν ιδιαίτερα όσα από αυτά τον περασμένο χειμώνα «τόλμησαν» να ξεπεράσουν τις 1.600 kwh από τη χρήση ηλεκτρικών σωμάτων για να ζεστάνουν τα σπίτια τους - θα υποστούν και νέο χαράτσωμα στο όνομα της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρύ τίμημα για τα λαϊκά νοικοκυριά(8/10/2016)
Προαναγγελία νέων αυξήσεων μέσα στο φθινόπωρο(11/9/2014)
Υπερκέρδη στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών(16/12/2012)
Δομικές αλλαγές με σκληρές συνέπειες(4/12/2012)
Ετοιμάζουν πανωλεθρία για τα λαϊκά νοικοκυριά(17/12/2011)
Τιμολόγια εμπαιγμού(9/1/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org