Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το χουντικό στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017 και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το βιβλίο «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ομιλία - παρέμβαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Εκθεση ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ

Ενόψει της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας του 1967, στην έκθεση που στήθηκε για αυτό το σκοπό στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζονται συγκλονιστικά ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Στα κείμενα που συνοδεύουν την έκθεση υλικών (μέρος της παρουσιάσαμε στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη») διαβάζουμε: «Το ΚΚΕ, παρότι ήταν εκτός νόμου από το 1947 και χωρίς Κομματικές Οργανώσεις από το 1958, αποτέλεσε την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης».

Τα υλικά βεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Στην έκθεση βρίσκουμε την προκήρυξη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με το πραξικόπημα, στις 21 Απρίλη 1967.

Με αυτήν το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό και τον καλεί: «Περιφρονήστε τα φασιστικά στρατοκρατικά μέτρα και αντιταχθείτε με την πιο μεγάλη αποφασιστικότητα στη βασιλοφασιστική δικτατορία (...) Κάθε πόλη και χωριό, κάθε εργοστάσιο και γραφείο πρέπει να γίνει μετερίζι δημοκρατικής αντίστασης».


Η πάλη του λαού δεν ήταν αναίμακτη. Γέμισαν πάλι οι φυλακές και τα ξερονήσια. Ταυτόχρονα, όμως, ξεδιπλωνόταν με κάθε τρόπο η αντίσταση. Στιγμές της αποτυπώνονται στον παράνομο «Ριζοσπάστη» και αργότερα με την ίδρυση της ΚΝΕ και στον «Οδηγητή», ενώ ήδη κυκλοφορεί η «Αδούλωτη Αθήνα», όργανο της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ.

Η «Αδούλωτη Αθήνα» παίρνει θέση στις εξελίξεις γύρω από το Κόμμα, με το κύριο άρθρο της να ενημερώνει, τον Φλεβάρη του 1968, για τις Αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και την πάλη με την αναθεωρητική ομάδα.

Το κίνημα βρίσκει τρόπους να αποκαλύπτει τη θηριωδία της χούντας. Στο ειδικό δελτίο της Επιτροπής Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων στις 30/3/70 διαβάζουμε:

Θεοδώρα Κουλμανδά: Φοιτήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας, 23 ετών. «Πιάστηκα τα ξημερώματα της 27.8.68 από όργανα του σπουδαστικού τμήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Με μετέφεραν στο 6ο τμήμα. Στις 9.30 το βράδυ κουκουλομένη σε μια κουβέρτα, με μετέφεραν σ' ένα υπόγειο. Μ' έδεσαν με καλώδια σ' ένα κρεβάτι. Μου διοχέτευσαν ηλεκτρικό ρεύμα στα δάχτυλα των χεριών και στις μασχάλες. Το σώμα μου τιναζόταν επί μία ώρα. Μετά με μετέφεραν σένα γραφείο όπου 15 αστυνομικοί άρχισαν να με κτυπούν κτηνωδώς παντού. Ζαλίστηκα, δεν έβλεπα τίποτα. Με ξαναπήγαν στο θάλαμο βασανιστηρίων, με δέσανε πάλι στο κρεβάτι και επανέλαβαν τα ηλεκτροσόκ. Σωστό πτώμα με πήγαν πάλι στην Ασφάλεια. Εμεινα 50 μέρες σένα κατασκότεινο κελί, με χωμάτινο δάπεδο. Μετά με πήγαν στις φυλακές Θεσσαλονίκης. Μετά δεκάμηνο, στις 15.7.69 μεταφέρθηκα στου Αβέρωφ. Από τα βασανιστήρια έπαθα νευρικό κλονισμό. Βασανιστές μου: Θόδωρος Μπούρας, κάποιος Θωμάς και άλλοι που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα ονόματα».

Ενα ολόκληρο βιβλίο γραμμένο σε μινιατούρα διαστάσεων 2χ5cm στις φυλακές Χαλκίδας και Κορυδαλλού (του Γιώργη Μωραϊτη, το
Ενα ολόκληρο βιβλίο γραμμένο σε μινιατούρα διαστάσεων 2χ5cm στις φυλακές Χαλκίδας και Κορυδαλλού (του Γιώργη Μωραϊτη, το "Αναμνήσεις ενός αντάρτη")
Στις 12/8/70 βρίσκουμε προκήρυξη του ΠΓ με την οποία δίνεται απάντηση στην προσπάθεια της χούντας να παρουσιάσει την απόλυση 500 κρατουμένων ως μέτρο ανθρωπισμού. Το ΠΓ θεωρεί την απόφαση επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και του κινήματος διεθνούς αλληλεγγύης και τονίζει ότι το θέμα των πολιτικών κρατουμένων παραμένει ανοιχτό και οξύτατο. «Εκατοντάδες ακόμα πατριώτες και αγωνιστές εξακολουθούν να κρατούνται παράνομα πάνω από τρία χρόνια, ανάμεσά τους πολλοί άρρωστοι, υπερήλικες, γυναίκες που υποφέρουν από καρκινοπάθεια και άλλες βαριές αρρώστιες όπως η Ρούλα Κουκούλου, η Μίνα Γιάννου, η Λούλα Λογαρά, η Μαρία Καραγιώργη». Το ΠΓ καλεί σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Στις 14 Φλεβάρη 1973, με αφορμή την κατάληψη της Νομικής, βρίσκουμε ανακοίνωση του ΠΓ που χαιρετίζει θερμά τους φοιτητές σπουδαστές. Ενώ στις 2/6/73 βρίσκουμε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλεται η απόπειρα να εμφανιστεί σαν βήμα εκδημοκρατισμού η διακήρυξη της χούντας για δημοψήφισμα. Στις 16 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, βρίσκουμε την ανακοίνωση του ΠΓ που χαιρετίζει την εξέγερση των φοιτητών σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη:

«Η λαϊκή ψυχή, σημειώνει, πάλλεται και εκδηλώνει στους δρόμους την αλληλεγγύη της προς τους φοιτητές. Καμιά συνδιαλλαγή με το καθεστώς».

«η κατάστασις αυτή είχε δημιουργήσει τον έσχατον κίνδυνον να αλωθή η χώρα από τον κομμουνισμόν (...) ο εθνικός στρατός έκρινεν ότι ώφειλε να παρέμβη δια να αποτρέψη τον δρόμον προς τον κριμνόν (...) οι περιορισμοί είναι το δέσιμον του ασθενούς επί της κλίνης δια να υποστή ακινδύνως την εγχείρισιν
«η κατάστασις αυτή είχε δημιουργήσει τον έσχατον κίνδυνον να αλωθή η χώρα από τον κομμουνισμόν (...) ο εθνικός στρατός έκρινεν ότι ώφειλε να παρέμβη δια να αποτρέψη τον δρόμον προς τον κριμνόν (...) οι περιορισμοί είναι το δέσιμον του ασθενούς επί της κλίνης δια να υποστή ακινδύνως την εγχείρισιν". Συνέντευξη του Παπαδόπουλου στις 27 Απρίλη 1967 την οποία τα ΝΕΑ της εποχής διανθίζουν με τον τίτλο περί "εβδομήκοντα οχήματα των τριών τόννων επαναστικόν υλικόν"
Και στις 29 Ιούλη 1974 διαβάζουμε με αφορμή την πολιτική μεταβολή: «Η χουντική ηγεσία με οδηγίες της Ουάσιγκτον και άλλων ηγετικών ΝΑΤΟικών κύκλων ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας σε συντηρητικούς αστούς πολιτικούς με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή. Η τέτοια αλλαγή (...) αποβλέπει στην εκτόνωση της συμπυκνωμένης λαϊκής αγανάκτησης, στη ματαίωση της ριζικής δημοκρατικής μεταβολής, στη διατήρηση των στρατηγικών θέσεων των ΕΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας».


Ιούλης του '74. Με την εμφάνιση της ηγεσίας του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας επιβλήθηκε η ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος (οι φωτογραφίες από την άφιξη και τη συνέντευξη που ακολούθησε στα γραφεία της
Ιούλης του '74. Με την εμφάνιση της ηγεσίας του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας επιβλήθηκε η ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος (οι φωτογραφίες από την άφιξη και τη συνέντευξη που ακολούθησε στα γραφεία της "Ελεύθερης Ελλάδας").

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org