Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμοί στα ελληνικά αστικά επιτελεία

Προβληματισμούς στα επιτελεία των ελληνικών αστικών κομμάτων προκαλεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και κυρίως τα επόμενα βήματα της τουρκικής ηγεσίας στις σχέσεις με την ΕΕ, άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού σχετικά με τις «προκλήσεις για την Ελλάδα» που δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις» στο χτεσινό της φύλλο και συγκλίνουν στην ανάγκη επιδίωξης μιας «ευρωπαϊκής Τουρκίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και κράτους δικαίου, χωρίς όμως να δώσει την εντύπωση εγκατάλειψης, πολύ περισσότερο εγκατάλειψης της Τουρκίας».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε σε «5 προκλήσεις και μια ευκαιρία» (π.χ. «βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων», «σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή», «επίλυση του Κυπριακού») από μια Τουρκία «που η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να θέλει να είναι προβλέψιμη και σταθερή», για να καταλήξει ότι αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις είναι «ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει το γεωπολιτικό κενό που θα αφήσει στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και να αναβαθμίσει «την γεωστρατηγική της αξία».

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι είναι αναφανδόν υπέρ της «προσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ» αφού αυτό - κατά τη γνώμη του - «θα μείωνε τις εντάσεις και θα αύξανε τις πιθανότητες ειρηνικής συμβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα «πρέπει να πιέσει την ΕΕ για διατήρηση της συμφωνίας (σ.σ. για το Προσφυγικό) πάση θυσία και επίσης για το άνοιγμα διαλόγου για ό,τι σημαίνει για την Τουρκία και την ΕΕ η βελτίωση των σχέσεων, είτε μέσω της εκκρεμούς αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης είτε με άλλους τρόπους».

Ενδεικτικό είναι και άρθρο στη χτεσινή «Καθημερινή», όπου αναλύεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να ζυγίσει πολύ προσεκτικά τη νέα κατάσταση και να μπορέσει να προβλέψει τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν». Μεταξύ άλλων επισημαίνονται συνέπειες από τυχόν μεγαλύτερη ρήξη στις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών. «Αν οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας μπουν σε μεγάλη κρίση, οι κίνδυνοι για τα συμφέροντά μας θα είναι μεγάλοι. Ιδίως αν ο κ. Ερντογάν νιώσει ότι έχει τις "πλάτες" Τραμπ και Πούτιν, που αυτή τη στιγμή μοιάζει να τις έχει. Δεν θα είναι εύκολο να συμβιώσουμε με ένα γείτονα σε νευρική κρίση και με έναν ηγέτη που κινείται μεταξύ μεγαλείου και παράνοιας», σημειώνεται.

Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας εκτιμάται πως «μια πιο αυταρχική Τουρκία δε σημαίνει a priori ότι μετατρέπεται σε πιο δύσκολο γείτονα» και ανάμεσα σε άλλα συμπληρώνεται ότι η Ελλάδα «δεν έχει κανένα λόγο όμως να είναι στην πρώτη γραμμή των επικρίσεων, καθώς οι συνέπειες των ευρωτουρκικών εντάσεων γίνονται συνήθως πολύ περισσότερο αισθητές στην Ελλάδα παρά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση κατά της οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς μια ανερμάτιστη Τουρκία ενδέχεται να αποτελέσει έναν σαφώς πιο επικίνδυνο γείτονα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» τα παζάρια για να προχωρήσει ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός(2022-09-16 00:00:00.0)
Στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών ΕΕ - Τουρκίας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου(2020-09-17 00:00:00.0)
Επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου(2020-01-24 00:00:00.0)
Επαφές στη Σμύρνη με «αγκάθια» και ευρωενωσιακές «γέφυρες»(2018-09-05 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μέρκελ σε περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων(2017-02-01 00:00:00.0)
Ο Κ. Σημίτης στη Μάλτα(2001-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ