Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε τις αιτήσεις για ακύρωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από την έδρα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, στην Αγκυρα, προχτές

Copyright 2017 The Associated

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από την έδρα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, στην Αγκυρα, προχτές
ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Τουρκία, μετά τις καταγγελίες για εκτεταμένες παρατυπίες και με φόντο την ενδοαστική αντιπαράθεση που βαθαίνει σε μια περίοδο σημαντικών ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων σε όλη την περιοχή.

Χτες, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της χώρας απέρριψε όλες τις αιτήσεις για ακύρωση του αποτελέσματος, στις οποίες ξεχώριζαν εκείνες που είχαν καταθέσει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP και το επίσης σοσιαλδημοκρατικό HDP.

Ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζκάν, έκανε λόγο για «κρίση νομιμότητας» του δημοψηφίσματος, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του. Η εκπρόσωπος του CHP, Σελίν Σαγέκ Μπέκε, δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν "ναι" και η μεταρρύθμιση δεν εγκρίθηκε (...) Το δημοψήφισμα είναι άκυρο, όχι (απλά) αμφισβητήσιμο, είναι καθαρά παράνομο (...) Αυτό που υπεκλάπη ήταν η βούληση του λαού». Πρόσθεσε ακόμα ότι το κόμμα της θα χρησιμοποιήσει όλα τα δημοκρατικά μέσα, «περιλαμβάνοντας (και) την πιθανότητα είτε της αποχώρησης από το Κοινοβούλιο είτε της συνέχισης της κοινοβουλευτικής εργασίας». Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CHP, Λεβέντ Γκεκ, υποστήριξε ότι «δεν εγκρίθηκε πρόταση για αποχώρηση από το Κοινοβούλιο».

Από τη μεριά του, ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε χτες πως οι τρόποι αναζήτησης δικαιοσύνης πρέπει να περιορίζονται στις ενστάσεις και πως «η υπέρβαση αυτού του ορίου και η πρόσκληση των πολιτών να βγουν στους δρόμους είναι λάθος. Ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας. Περιμένουμε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να δράσει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα». Στο μεταξύ, ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι το επόμενο συνέδριο του ΑΚΡ θα οργανωθεί το 2018, σχολιάζοντας ότι το μήνυμα των ψηφοφόρων του ΑΚΡ ήταν «να είμαστε πιο προσεκτικοί με ορισμένα ζητήματα», προσθέτοντας ότι μετά και από την έγκριση των μεταρρυθμίσεων ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα αποκαταστήσει τους δεσμούς του με το κόμμα, του οποίου είναι και συνιδρυτής. Επίσης, δυναμώνουν οι φήμες για νέο ανασχηματισμό τις επόμενες βδομάδες.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέκρινε ξανά τους διεθνείς παρατηρητές και τις ενστάσεις για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση του ΟΑΣΕ «δεν έχει αξιοπιστία» και ότι στερείται αντικειμενικότητας, ενώ άφησε και υπονοούμενα για διασυνδέσεις μελών της αποστολής του ΟΑΣΕ με οργανώσεις όπως το ΡΚΚ (επειδή εμφανίστηκαν σε πλάνα με σημαίες της οργάνωσης αυτής).

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες συλλήψεις διαδηλωτών που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κατά φαινομένων νοθείας σε διάφορες επαρχίες. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη έγιναν 16 συλλήψεις μεταξύ άλλων με κατηγορίες για «υποκίνηση σε διασάλευση της τάξης» και ενώ μόλις προχτές παρατάθηκε για ένα ακόμα τρίμηνο το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Τηλεφώνημα και από τον Πούτιν

Στο μεταξύ, η Μόσχα εξέφρασε συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και με τηλεφώνημα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Στη διάρκεια της συνομιλίας, μάλιστα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις» και για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη να προωθηθούν οι ενδοσυριακές επαφές με τη φόρμουλα της Αστάνα αλλά και της Γενεύης. Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική Προεδρία, «επισήμαναν τη σημασία μιας ολόπλευρης και αντικειμενικής διεθνούς έρευνας για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων στο Ιντλίμπ (σ.σ. επίθεση που προηγήθηκε των πρόσφατων αμερικανικών βομβαρδισμών στη Συρία)». Συζητήθηκαν, επίσης, «τρέχοντα θέματα σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων».

Σημειώνουμε ότι, προχτές, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Π. Ποροσένκο. Σε αυτή ο δεύτερος εξέφρασε τις ευχαριστίες για τη στήριξη της Αγκυρας για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά σχετικά με το δημοψήφισμα ο Ποροσένκο περιορίστηκε να επισημάνει «την ολοκλήρωση της πολιτικής εκστρατείας με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος στην Τουρκία».

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του Τσαβούσογλου, το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί συνάντηση του Ερντογάν και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι «θα ορίσουμε μια ημερομηνία ώστε οι δύο Πρόεδροι να συναντηθούν τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ