Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μέτρα και «σταθμά»...

«Υπάρχουν ευκαιρίες ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Και υπάρχει μια αναμονή και μπορώ να σας πω, αυτή εδώ η αναμονή, έχοντας υπόψη τι γίνεται στην Τουρκία - τώρα θα μου πείτε, μπορεί αυτό να σας φαίνεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι έτσι - αυτή η αναμονή μπορεί να ενισχυθεί. Θα σας πω το εξής: Μια εποχή που η Τουρκία παρουσίαζε αυτή την ανάταξη που θέλουμε, έφευγαν από την Ελλάδα βιομηχανίες (...) Με το πραξικόπημα που έγινε τον Ιούλιο, την πρώτη εβδομάδα, 11 εταιρείες, 6 εμπορικές και 5 βιομηχανικές εγκατέλειψαν την Τουρκία. Και είναι εύλογο ότι αυτή η τάση υφίσταται στην Τουρκία. Μια σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προκαλέσει ένα αντίστροφο κύμα». Αυτά είπε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό ο Ν. Μάρδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και ανεξάρτητα απ' το αν κάνουν την επιθυμία της κυβέρνησης πραγματικότητα, είναι τουλάχιστον ενδεικτικά για το μέτρο με το οποίο τα αστικά επιτελεία «μετράνε» τις εξελίξεις που προκαλούν οι ενδοαστικές αντιθέσεις και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή. Εχοντας δηλαδή για αποκλειστικό μέτρο - τι άλλο; - το πόσο και πώς αυτές επιδρούν στην επιχείρηση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και εμπλέκοντας για το λόγο αυτό το λαό στις επικίνδυνες περιπέτειες που απαιτεί ο στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της εγχώριας αστικής τάξης. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, πρέπει να συγκρουστούν με τους στόχους αυτούς, «μετρώντας» τις επικίνδυνες εξελίξεις με το δικό τους μέτρο, αυτό των σύγχρονων αναγκών τους.

Εικόνα απ' το μέλλον...

Με τα γνωστά «ταξικά γυαλιά», για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, διάβαζε χτες η κυβερνητική προπαγάνδα τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, όπως και τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ για το ότι είναι «απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας» για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εκαναν ότι δεν είδαν, βέβαια, τα υπόλοιπα απ' όσα προβλέπονται στην έκθεση. Οπως, για παράδειγμα, ότι την ώρα που η καπιταλιστική ανάκαμψη «θα καλπάζει» (λέμε τώρα) και ζεστό χρήμα θα «αποδεσμεύεται» με τη μία ή την άλλη μορφή από την αποπληρωμή των χρεών που δημιούργησαν οι καπιταλιστές και το κράτος τους, για να ξαναπάει στην «πραγματική» καπιταλιστική οικονομία, την ίδια ώρα η επίσημη ανεργία προβλέπεται να πέφτει... κατά μισή με μία μονάδα. Η δε αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη, εκείνη του Τόμσεν, μίλαγε για υποχώρηση της ανεργίας κάτω από 10%, μετά από... 21 χρόνια. Και την ίδια ώρα, χτες, τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α' τρίμηνο του χρόνου έδειχναν ανάγλυφα πώς «πιάνονται» οι στόχοι των πλεονασμάτων, από το κόψιμο των δαπανών σε Υγεία, Πρόνοια, αγρότες και συντάξεις. Μια πραγματική δηλαδή εικόνα από το «λαμπρό» μέλλον που θα σημαίνει για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα η επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης...

Προετοιμασία εδάφους

Με το Φορολογικό ασχολείται τώρα τελευταία συχνά - πυκνά η «Αυγή». Τι μας λένε; Οτι τα στοιχεία δείχνουν πως 7 στα 10 ευρώ φόρων προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Το γδάρσιμο βέβαια μισθωτών - συνταξιούχων και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το ξέραμε. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η κυβερνητική εφημερίδα: Το καθεστώς αυτό, γράφει, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, «όχι μόνο γιατί δεν πρέπει, επειδή είναι άδικο κ.λπ. κ.λπ., αλλά επειδή δεν είναι βιώσιμο»! Δηλαδή, σου λέει, δεν είναι το θέμα ότι γδέρνουμε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά ότι σε λίγο δε θα μένει τίποτα να γδάρουμε για να βρεθούν λεφτά, ώστε να πιάνονται οι «στόχοι» του κεφαλαίου, να βρίσκεται «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για να αποπληρώνονται τα «σπασμένα» που δημιούργησε η καπιταλιστική «ανάπτυξη» των προηγούμενων χρόνων. Κι έτσι, ποια είναι η - κατά την «Αυγή» - «προ πολλού γνωστή απάντηση στο πρόβλημα»; Η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», όπως ακριβώς ζητάει και ο ΣΕΒ. Μη φανταστείτε, όμως, ότι θα φορολογήσουν το κεφάλαιο, ή ότι σκέφτονται να πάρουν πίσω καμία από τις 50 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών. Εξάλλου, και η επιμονή τους ότι το αφορολόγητο όριο «χτίζεται» «εύκολα» για τα λαϊκά νοικοκυριά, δείχνει το ποιος μπαίνει στο στόχαστρο. Δεν είναι άλλος από το λαό, που με τις αστειότητες αυτές προσπαθούν οι κυβερνητικοί να τον εξοικειώσουν με το τσεκούρι στο αφορολόγητο που έχουν αποφασίσει και που θα πιάνει ακόμα και τους εργαζόμενους του 500άρικου...

Χιλιάδες «κατοστάρικα»

Η προκλητική τοποθέτηση του βουλευτή της συγκυβέρνησης Δ. Καμμένου για τα «κατοστάρικα» των συνταξιούχων που γίνονται «φραπέδες» της νεολαίας και επομένως είναι καλύτερο να μετατραπούν σε επιδότηση της εργοδοσίας για βραχύχρονη απασχόληση μερικών από τους χιλιάδες ανέργους, δεν είναι «παραφωνία» σε μια κυβέρνηση που κατά τ' άλλα «προσπαθεί» για το καλύτερο σε «ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες»... Αλλωστε, τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία πανηγυρίζει ξανά από προχτές η κυβέρνηση, προήλθαν από νέες περικοπές στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών. Συγκεκριμένα, η μείωση των κρατικών δαπανών (που «γεννάει» πλεονάσματα) προήλθε από μειώσεις στην επιχορήγηση των νοσοκομείων και των άλλων κρατικών δομών Υγείας κατά 75 εκατ. ευρώ, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 147 εκατ. ευρώ (μέχρι και τα ψίχουλα που θεσμοθέτησαν οι ίδιοι για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας περιέκοψαν...), στις επιδοτήσεις γεωργίας κατά 171 εκατ. ευρώ (χρήματα που μειώνουν κι άλλο το εισόδημα για τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά), σε αποδοχές και συντάξεις κατά 99 εκατ. ευρώ κ.λπ. Τα χιλιάδες αυτά κομμένα «κατοστάρικα» των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών γίνονται «ζεστό» χρήμα για τα μονοπώλια και αποτελούν ταυτόχρονα τα καλύτερα «διαπιστευτήρια» ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει καλά τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1889 Γεννιέται ο Αδόλφος Χίτλερ.

1914 Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 εργάτες, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1916 Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα ΕΪΡΕ.

1919 Συνέρχεται στο Βελιγράδι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (20-23/4/1919). Στις αρχές του 1920, το ΚΚΓ αριθμούσε πάνω από 65.000 μέλη και η Κομμουνιστική Νεολαία 6.000.

1922 Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 - 1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αη Στράτη και τη Μακρόνησο.

1942 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Ελεύθερης Ελλάδας», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ.

1944 Δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκμηδενίζουν επίλεκτο χιτλερικό τάγμα σε μάχη που δόθηκε κοντά στο χωριό Γλόγοβα.

1949 Συνέρχεται στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο υιοθετεί το «περιστέρι» του κομμουνιστή καλλιτέχνη Π. Πικάσο ως σύμβολο των απανταχού κινημάτων της Ειρήνης.

1949 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης και σε όλους τους λαούς του κόσμου, στην οποία τονιζόταν: «Για να πετύχουμε ειρήνη και γαλήνη στην Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πιο μεγάλες υποχωρήσεις. Κάνουμε τη δήλωση αυτή αν και ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας παραμένει ακατανίκητος και καταφέρνει πετυχημένα χτυπήματα ενάντια στον αντίπαλό του. Οδηγός μας εδώ είναι αποκλειστικά τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας και της Ειρήνης».

1959 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος Μανώλης Τριανταφυλλίδης.

1962 Χιλιάδες οικοδόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία και οργανώνουν μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».

1963 Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Η Μπέτυ Αμπατιέλου διαμαρτύρεται έντονα στη βασίλισσα Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζ».

1963 Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο εκτελεί τον Χουλιάν Γκριμάου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας.

1966 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τους 10 αποφυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί με τον Ααγκαστικό Νόμο 375 «περί κατασκοπείας».

1967 Πραγματοποιείται μυστική σύσκεψη στρατηγών, κατά την οποία ο αρχηγός του ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης εισηγείται τη διενέργεια πραξικοπήματος.

1970 Οι κρατούμενες αγωνίστριες στις φυλακές Αλικαρνασσού αρχίζουν 3ήμερη αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή τους.

1999 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org