Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απολογία του Κώστα Πελετίδη

Ο Κ. Πελετίδης, στην τοποθέτησή του χτες στη δίκη υπερασπίστηκε τον πολιτικό ρόλο που πρέπει να έχει κάθε δήμαρχος και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο και το καθήκον τους να υπερασπίζονται τις τοπικές κοινωνίες από ρατσιστικά μηνύματα που τις διαχωρίζουν. Εξηγώντας τη θέση του ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου να μη διευκολυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο η δράση της Χρυσής Αυγής από την οποία μηνύθηκε, ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ότι «καθήκον του δημάρχου είναι να είναι δίπλα στον πατραϊκό λαό και να διαφυλάσσει την ενότητά του. Είναι τυχαίο ότι δέκα παρατάξεις συμφωνούν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη;».

Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, ο δήμαρχος Πατρέων σημείωσε ότι «στεκόμαστε απέναντί τους», για να συμπληρώσει ότι «τη μήνυση εναντίον της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου υπογράφει ο Μιχαλολιάκος που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα». Φανταστείτε, είπε, να υπερίσχυε σαν αξία η ρατσιστική ιδεολογία. Και ανέφερε παραδειγματικά τις θέσεις της ΧΑ για «αίμα μόνο για Ελληνες» ή για το διαχωρισμό των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε δικά μας και ξένα. «Υπάρχει παιδί ξένο; Υπάρχει άνθρωπος που λέει ότι ο άλλος δεν είναι άνθρωπος;», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως η Χρυσή Αυγή είναι ένα μόρφωμα που θέλει να αναβιώσει στη χώρα μας αυτό που η ανθρωπότητα απεύχεται και αναφέρθηκε στην Ιστορία του λαού μας και την εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το ρόλο του ναζισμού. Πως πρόκειται για μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που βρίσκεται στα δικαστήρια, γιατί έχουν τάγματα εφόδου, σκοτώνουν, ειρωνεύονται μια μάνα που έχασε το παιδί της. Απέναντι σε όλα αυτά αναρωτήθηκε: «Θέλουμε δημάρχους να σιωπούν; Οι δήμαρχοι δεν είναι για να στολίζουν καρέκλες. Αλλά θα πρέπει να παλεύουν, ώστε τα παιδιά μας να έχουν αξίες. Πρέπει να τα μαθαίνουμε να είναι άνθρωποι με καρδιά και ψυχή. Αλλιώς δεν είναι άνθρωποι. Και μια κοινωνία που δεν βγάζει ανθρώπους, δεν μπορεί να προχωρήσει».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη γνωστή ρήση «Οταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν συνδικαλιστής. Οταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Οταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Οταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει». Τέλος, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει πολιτική θέση για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να την εκφράζει με τις αποφάσεις του. «Ο δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο τέως βουλευτής της Χρυσής Αυγής και πολιτικός ενάγων, Μ. Αρβανίτης, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστές και εγκληματίες. Την ίδια ώρα «επιχειρηματολόγησε» υπέρ του ρατσιστικού μηνύματος της οργάνωσης «αίμα μόνο για Ελληνες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να φυλάξεις το σπίτι σου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο κενό» η δίωξη του Κώστα Πελετίδη ύστερα από μήνυση των φασιστοειδών(24/2/2017)
Ολόπλευρη στήριξη στον διωκόμενο δήμαρχο Πάτρας(15/2/2017)
Δηλώσεις δημάρχων(14/2/2017)
Πολιτική η δίωξη του Κώστα Πελετίδη(10/2/2017)
Επίθεση φασιστοειδών σε κάτοικο των Μολάων(1/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org