Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Θέλει χωροταξικό σχεδιασμό ακόμα περισσότερο στα μέτρα του

Τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θέσπιση ενός χωροταξικού σχεδιασμού που επιτάσσουν οι «ανάγκες των επιχειρήσεων» παρουσίασε προχτές ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, ενώπιον του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος με θέμα «Χωροταξική μεταρρύθμιση και νέα πολιτική του χώρου ως προϋπόθεση ανάπτυξης».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κ. Μπίτσιος εξέφρασε δυσφορία εκ μέρους των επιχειρήσεων, αναφερόμενος στο χωρικό σχεδιασμό και «τον τρόπο που εφαρμόζεται στη χώρα μας», γιατί όπως είπε, εδώ και δεκαετίες, «σε αντίθεση με αυτό που όλοι θα επιθυμούσαμε, δεν αποτελεί εγγύηση για τον επενδυτή» και επιπλέον «οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από επενδύσεις». Οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν μια χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία - «λάστιχο» και απολύτως προσαρμοσμένη στις επενδυτικές ανάγκες του κεφαλαίου, ζητούν ο εθνικός χωρικός σχεδιασμός να τους παρέχει «ασφάλεια δικαίου», που στην πραγματικότητα σημαίνει κανέναν περιορισμό στην επιχειρηματική τους δράση.

Ο Γ. Σταθάκης εγγυήθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σταθερά στη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου, που «θα περιγράφει ξεκάθαρα τους κανόνες» και θα παρέχει τη νομοθετική ασφάλεια που επιζητούν οι επενδυτές, διατηρώντας φυσικά στη φρασεολογία του ως «φύλλο συκής» την... «προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών», επιχειρώντας δηλαδή να πείσει το λαό ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει τάχα με τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό (4447/2016), το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αποσαφηνίζονται οι χρήσεις γης, τη θεσμοθέτηση των 11 Περιφερειακών Πλαισίων, την αποσαφήνιση του πλαισίου για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του Ειδικού Πλαισίου για τον Ορυκτό Πλούτο, την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, το νόμο για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την κατάρτιση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί κανόνων δόμησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ