Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Η συζήτηση για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην ημερήσια διάταξη

Στου Ζωγράφου μίλησε η Αλ. Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ
Στου Ζωγράφου μίλησε η Αλ. Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ
Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με σύνθημα «Συζητάμε, προχωράμε, ισχυροποιούμε το ΚΚΕ» και θέμα τις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο. Οι συσκέψεις και οι εκδηλώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη των Οργανώσεων και με τη συμμετοχή οπαδών και φίλων του Κόμματος, εργαζομένων που δίνουν τη μάχη στους τόπους δουλειάς μαζί με τους κομμουνιστές, η συζήτηση για το δυνάμωμα του Κόμματος εμπλουτίζεται διαρκώς.

Από την κουβέντα δεν λείπουν βέβαια οι εκτιμήσεις του Κόμματος για την τρέχουσα επικαιρότητα, για το νέο γύρο της επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του κεφαλαίου και των συμμάχων τους (ΕΕ και ΔΝΤ). Για την ανάγκη κλιμάκωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης, μετά την πρώτη απάντηση που δόθηκε με τα πρόσφατα συλλαλητήρια.

Οι πρωτοβουλίες αυτές των Κομματικών Οργανώσεων δίνουν την ευκαιρία να απαντηθούν και απορίες σχετικές με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, καθώς και γύρω από το Πρόγραμμα του Κόμματος.

Για παράδειγμα, αναλύονται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά και πλευρές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όπως οι θεσμοί της εργατικής εξουσίας, τι σημαίνει ότι είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας, με θεμέλιό της τον τόπο δουλειάς. Απαντιούνται ερωτήματα σχετικά με τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις αιτίες των αντεπαναστατικών ανατροπών στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

5ο Διαμέρισμα Αθήνας μίλησε ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
5ο Διαμέρισμα Αθήνας μίλησε ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Προφανώς ξεχωρίζουν στη συζήτηση η διεθνής κατάσταση, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, η ρευστότητα που χαρακτηρίζει ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως την ΕΕ, και οι αντιθέσεις σε άλλες συμμαχίες, όπως στο ΝΑΤΟ. Ο προβληματισμός είναι έντονος, ειδικά για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την προκλητικότητα της τουρκικής άρχουσας τάξης, την παρουσία του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων στις συσκέψεις για την κατάσταση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, τις τοποθετήσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων γύρω από αυτή τη σύνθετη διεθνή κατάσταση, αλλά και για τις προσπάθειες του ΚΚΕ για την ανασυγκρότησή του σε επαναστατική κατεύθυνση.

Στις εκδηλώσεις, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο περιεχόμενο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και στο χαρακτήρα της Κοινωνικής Συμμαχίας, για την οποία παλεύουν οι κομμουνιστές μέσα στο κίνημα. Ξεκαθαρίζεται ότι αποφασιστικός παράγοντας για να προχωρήσουν αυτά τα καθήκοντα είναι η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες και στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Οτι αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ανάπτυξη των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη, αναγνώριση από περισσότερους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, της οργάνωσης της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αναδεικνύεται η ανάγκη για πιο αποφασιστική διάδοση της στρατηγικής του ΚΚΕ, με σκοπό να πειστούν περισσότεροι εργάτες ότι αυτή αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα.


5ο Διαμέρισμα Αθήνας
5ο Διαμέρισμα Αθήνας

Σε σύσκεψη της ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Καθαριστριών μίλησε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ
Σε σύσκεψη της ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Καθαριστριών μίλησε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ

Εκδήλωση της ΤΟ Επισιτισμού, με τον Θ. Χιώνη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ
Εκδήλωση της ΤΟ Επισιτισμού, με τον Θ. Χιώνη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ

Στην Αργυρούπολη μίλησε η Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Στην Αργυρούπολη μίλησε η Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ