Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
5%

Στις παρούσες συνθήκες, που στις Θέσεις χαρακτηρίζονται μη επαναστατικές, μιλάμε με ανθρώπους που δε θέλουν το σοσιαλισμό, όχι μόνο αυτόν που υπήρξε, αλλά ούτε του μέλλοντος. Δε θέλουν να παίρνουν όλοι τα ίδια, να έχουν όλα τα παιδιά την ίδια πρόσβαση στην κάλυψη των αναγκών τους. Θέλουν να μπορούν να επενδύσουν, στους ίδιους και στα παιδιά τους, να έχουν την αποκλειστικότητα στη διαπαιδαγώγησή τους. Προτιμούν τη μέγιστη δυνατή απόλαυση των προϊόντων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο, την ιδιοκτησία, τις ευκαιρίες που θεωρούν ότι τους προσφέρει ο καπιταλισμός. Υπάρχει και αυτός που λέει να μην έχουν ωράριο οι εργαζόμενοι, για να εξυπηρετηθεί.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναδεικνύει τι είναι ο σοσιαλισμός. Κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, κάλυψη των αναγκών, δικαιοσύνη, δημοκρατία, υγεία, παιδεία, ανάπαυση, ασφάλεια κ.τ.λ. Τον προβάλλει ως διέξοδο. Προβλέπει και ερμηνεύει την κρίση, σε αντίθεση με την προσπάθεια απόδοσής της στα δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι.

Δεν είναι, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ και όχι μόνο, αιτία της κρίσης οι λαϊκές κατακτήσεις. Κάνουν κριτική, τα κανάλια και η ΝΔ, που βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει τα αντιλαϊκά μέτρα. Διεθνώς, οι καπιταλιστές επενδύουν, με εφόδιο και το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί από την εργασία προηγούμενων γενιών, την εργασία των εκμεταλλευόμενων. Κριτήριό τους είναι η επιδίωξή τους για κερδοφορία, άρα, και σε αντίθεση με τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες των εργαζομένων. Η κρίση που θα εκδηλωνόταν με την εκκαθάριση της αγοράς μέσω του ανταγωνισμού, με την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για τα μονοπώλια (με δάνεια, επιδοτήσεις κ.τ.λ.) αναβάλλεται, μέχρι που ξεσπάει σε παγκόσμιο, σήμερα πλέον, επίπεδο, οπότε το κεφάλαιο απαξιώνεται και συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερο. Στο διακύβευμα ποιων καπιταλιστών το κεφάλαιο θα καταστραφεί, ενδεχόμενη εξέλιξη είναι ο πόλεμος, όπως σωστά επισημαίνεται.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, επιθυμούν στην πλειονότητά τους ανάπτυξη. Φαίνεται ότι η κρίση θα συνεχιστεί. Φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση, αδικία υπήρχαν και σε περιόδους ανάπτυξης. Η εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου συνεπάγεται, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και εδώ, στη Ρόδο, ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή εντατικοποίηση, κόψιμο μισθών, απλήρωτους εργαζόμενους, αυταρχισμό, ακόμα και σε μια καλή σεζόν. Προϋποθέτει αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, και απαλλαγή του κεφαλαίου από βάρη. Ενώ τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πληρώνουν φόρους και εισφορές σαν να έχουν το γιατρό στο καπό του αυτοκινήτου, υποβαθμίζονται η δημόσια και δωρεάν Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, οι φθηνές αστικές συγκοινωνίες. Πολλά άμεσα προβλήματα αναδείχθηκαν από το ΚΚΕ, με κατεύθυνση την οργάνωση της ταξικής πάλης, της αντίστασης, των κινητοποιήσεων, τη δημιουργία ταξικών σωματείων. Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα προσεγγίζεται η στρατηγική του Κόμματος, προβάλλεται σε εργατικές - λαϊκές μάζες.

Το αρνητικό των αντικειμενικών συνθηκών επιβεβαιώθηκε. Μερικοί λόγοι για τη διατήρηση του αρνητικού συσχετισμού είναι:

Και πριν την εκδήλωση της κρίσης, και μετά, ούτε ήταν ούτε είναι όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, στην ίδια κατάσταση. Δεν έχουν τα ίδια εισοδήματα, θέση στην παραγωγή, περιουσία, καταθέσεις, δάνεια, υποχρεώσεις κ.τ.λ. Δεν υποφέρουν όλοι το ίδιο. Χωρίς να τους αποκλείει αυτό από τους αγώνες, επηρεάζει τους συσχετισμούς. Η ταξική διαστρωμάτωση αντανακλάται και στη νεολαία και τη διαπερνά, ως προς τις διαθέσιμες διεξόδους των νέων, τα εφόδια που μπορούν να αποκομίσουν, την οικονομική τους ασφάλεια. Συνυπάρχει με την αύξηση της ταξικής ανισότητας στον καπιταλισμό.

Η αστική τάξη κάθε χώρας επεξεργάζεται την τακτική της στην ταξική πάλη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, υποδαύλισης αντιθέσεων μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων, διαμόρφωσης κοινωνικών συμμαχιών. Η αστική τάξη, επιπλέον, για ιστορικούς και γεωστρατηγικούς λόγους, αλλά και ως αντίδραση στη - σε δύσκολη εποχή για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα - στάση και στην επιρροή του, εξελίσσει την τακτική της ως προς το ΚΚΕ. Παράλληλα, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, ο ΔΣΕ, οι διώξεις (εκτελέσεις, εξορίες, βασανιστήρια, διακρίσεις κ.τ.λ.) εναντίον κομμουνιστών και όχι μόνο, οι αγώνες και οι θέσεις του Κόμματος, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, μπαίνουν στο στόχαστρο της ιστορικής διαστρέβλωσης, με διαχρονική επίπτωση στις συνειδήσεις και στην πολιτική αντίληψη που διαμορφώνεται. Στους νέους διαδίδεται το ψέμα παράλληλα και σε αντιδιαστολή με τις αγωνιστικές παραδόσεις και την πραγματικότητα που βιώνουν, και με σύγχρονες επεξεργασίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο. Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κινήματος, τις δύσκολες συνθήκες, την προβολή του καπιταλισμού, εμποδίζει την παρέμβαση του ΚΚΕ στις εργατικές - λαϊκές μάζες.

«Είστε προδότες», λένε διάφοροι προσφυγοφάγοι - τουρκοφάγοι, για τη θέση του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η ιστορική πείρα έχει δείξει ότι αυτοί βολεύονται και με τον σύμμαχο (ΗΠΑ - Ην. Βασίλειο) και με τον κατακτητή (Γερμανία) και με την ελληνική αστική τάξη (τότε και τώρα). Δηλητηριάζουν το λαό, στη λογική «να φάμε τους Τούρκους, να τους κυνηγήσουμε μέχρι τη Μογγολία» (Αργά, θα ποδοπατηθείτε).

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι πεδίο ταξικής πάλης. Σωστά διαπιστώνεται ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, ΗΠΑ - Κίνας. Οσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, να μην παρασυρθεί ο εργατικός - λαϊκός κόσμος, να μη θυσιαστεί για τις επιδιώξεις των ξένων καπιταλιστικών κέντρων και της ελληνικής αστικής τάξης. Η αστική τάξη θα προσπαθήσει να σφυρηλατήσει την ενότητα στα δικά της συμφέροντα. Οι εργατικές - λαϊκές μάζες να προτάξουν το δικό τους σχέδιο.

Εχουν εξαγοραστεί άμεσα, ίσως όχι εκατοντάδες χιλιάδες, που επηρεάζουν τον περίγυρό μας και ενισχύουν την πίεση στο Κόμμα. Τον πρώτο μήνα που θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι θα παίρνουν μισθό τουλάχιστον 751 ευρώ. Ακούμε: «Τα λες αυτά γιατί δεν έχεις δουλέψει», «Μιλάς γιατί έχεις δουλειά» (το ίδιο άτομο), «είστε με το σύστημα», «έξω τα κόμματα», δηλαδή «έξω το ΚΚΕ», «όλοι μαζί τα τρώνε», «μια ζωή μιζέρια, 5%». «Στο δημοψήφισμα πήγατε με τους δανειστές». Τόσα χρόνια τα λένε αυτά. Με ΠΑΣΟΚ επάγγελμα, με ΣΥΡΙΖΑ συνήθεια και χόμπι. Να διακρίνουμε ποιος και γιατί κάθε φορά τα λέει. Επίσης, να φτάσουμε σε περισσότερο κόσμο με την αναβάθμιση της παρουσίας του ΚΚΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου συνυπάρχουν η παρέμβαση της πλουτοκρατίας και ο «αυθορμητισμός» των συμμάχων της.

Τα παραπάνω επηρεάζουν την ταξική πάλη.

Είναι πιθανό οι εξελίξεις, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, να διαμορφώσουν νέες συνθήκες. Οι εργατικές - λαϊκές μάζες, που βιώνουν την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη πείρα.


Φοίβος Καπερώνης
ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ