Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κερδισμένοι και χαμένοι...

«Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν»...

Μέσα σε έξι λέξεις, μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, περιέγραψε όχι μόνο το νέο πακέτο μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, αλλά συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου, με κρίση ή χωρίς κρίση.

Πραγματικά, και με τα νέα βάρβαρα μέτρα κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν. Μόνο που ο υπουργός παρέλειψε να αναφέρει το ακόμα πιο σημαντικό: Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι είναι οι δε...

... μέχρι να το τουμπάρουμε

Οσο και να προσπαθεί να το κουκουλώσει η κυβέρνηση, χαμένοι θα είναι οι ίδιοι που είναι χαμένοι όλα αυτά τα χρόνια: Οι εργαζόμενοι και ο λαός που με τη νέα μείωση του αφορολόγητου θα βιώσουν ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα του εισοδήματός τους, των μισθών και των συντάξεών τους. Οι συνταξιούχοι που με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» θα δουν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται για άλλη μια φορά.

Ενώ, από την άλλη, κερδισμένοι θα είναι ακριβώς αυτοί που ζητάνε επίμονα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, που θέλουν να μειώσουν έως και να καταργήσουν το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης γι' αυτούς και το κράτος τους, που θέλουν να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία από τα χαράτσια που φορτώνεται ο λαός προκειμένου να μπορούν να διασφαλιστούν εδώ και τώρα - όπως επανέλαβε χαρακτηριστικά χτες και ο ΣΕΒ - νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

Γι' αυτό και χωρίς καμιά αναμονή για «αντισταθμιστικά μέτρα», «παράλληλα προγράμματα», «δίκαιη ανάπτυξη» κ.ο.κ., οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους: Γιατί η μόνη περίπτωση να είναι αυτοί οι κερδισμένοι είναι να ηττηθούν τα ίδια τα μονοπώλια, οι συμμαχίες τους και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν!

Μνημόνια διαρκείας

«Αυτό που έγινε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ ήτανε μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αποδέχτηκε, δεσμεύτηκε να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις που χρειάζονται τα κράτη - μέλη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από το 2019 και μετά. Αυτό θα γίνει με τη μορφή κάποιας νομοθέτησης, τώρα, μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν από την 01/01/19. Είναι κάτι που πολλές φορές συμβαίνει στη νομοθεσία, ότι η ημερομηνία ψήφισης ενός νόμου και η ημερομηνία εφαρμογής του δεν ταυτίζονται πάντα». Αυτά έλεγε την επομένη του Γιούρογκρουπ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φρ. Κουτεντάκης, σε ραδιοφωνικό σταθμό, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Νέα μέτρα λοιπόν και για μετά την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου. Που σημαίνει «μνημόνια διαρκείας», ακόμα κι αν δεν τα ονομάσουν έτσι, θέλοντας να κοροϊδέψουν το λαό ότι η πολιτική σε βάρος του έκανε τάχα τον κύκλο της και ότι τώρα μόνο κερδισμένος θα βγει από την «αναπτυξιακή» στροφή της κυβέρνησης...

Ευχές

Σε χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, αφού επιδοκίμασε την αθώωση του δημάρχου Πάτρας, Κ. Πελετίδη, ο οποίος δικαζόταν με την κατηγορία ότι δεν παραχώρησε χώρους του δήμου στους δολοφόνους - ναζιστές της Χρυσής Αυγής για να στάξουν το φασιστικό τους δηλητήριο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης ευχήθηκε η απόφαση αυτή να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί, λοιπόν, δεν αφήνουν τις... «ευχές» εκεί στην κυβέρνηση και δεν ξεκινάνε, για παράδειγμα, από την κρατική ΕΡΤ, που προβάλλει ανελλιπώς τις δραστηριότητες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης; Γιατί «ξεπλένουν» τους φασίστες, οργανώνοντας παρέα με τους χρυσαυγίτες βουλευτές «παράτες» και ψευτολεονταρισμούς στο Καστελόριζο; Γιατί ο ίδιος ο τότε υπουργός Εσωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τοποθετούμενος για το θέμα, είχε καλέσει τη δημοτική αρχή της Πάτρας να σεβαστεί τη Χρυσή Αυγή ως «κοινοβουλευτικό κόμμα»; Γιατί στελέχη της ίδιας κυβέρνησης, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, κάνουν λόγο για «προσπάθεια ένταξης στο δημοκρατικό πλαίσιο» του ναζιστικού μορφώματος; Η απάντηση είναι ότι η ναζιστική οργάνωση είναι σπλάχνο του καπιταλιστικού συστήματος που και οι ίδιοι υπηρετούν. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο του, είτε ως μαντρόσκυλο των καπιταλιστών είτε ως μέσο για το στήσιμο κάλπικων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Η στάση του κομμουνιστή δημάρχου, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, αποτελούν πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση. Μόνο που αυτό δεν αφορά ούτε την κυβέρνηση ούτε τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Είναι αποκλειστική υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1847 Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 1847 χιλιάδες εργάτες του Παρισιού εξεγείρονται. Επεμβαίνει ο στρατός και στήνονται οδοφράγματα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας παραιτείται από το θρόνο του και καταφεύγει στην Αγγλία.

1848 Κυκλοφορεί το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ενγκελς. Η έκδοση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», όπου ο μαρξισμός για πρώτη φορά παρουσιάζεται σαν μια ενιαία συστηματική κοσμοθεωρία, ήταν ένα γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας. Στο έργο αυτό συνοψίζεται η ανάπτυξη του μαρξισμού από τα 1840 έως τα 1850. Η γέννηση του μαρξισμού - της καινούριας επαναστατικής κοσμοθεωρίας - ήταν μια πραγματική επανάσταση στην εξέλιξη της επιστήμης και στην ιστορία της κοινωνικής σκέψης.

1920 Ιδρύεται το Ναζιστικό Κόμμα της Γερμανίας, η βασική δύναμη κρούσης του γερμανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και τους λαούς.

1931 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» γράμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς την ΚΕ του ΚΚΕ, στο οποίο προτείνεται το σταμάτημα κάθε συζήτησης - διαπάλης μέσα στο Κόμμα, ωσότου εξεταστεί η ουσία των διαφωνιών και να μην παρθεί έως τότε κανένα καταστατικό μέτρο κατά των διαφωνούντων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει την απόφαση της ΚΔ.

1943 Με την καθοδήγηση του ΕΑΜ Αθήνας κηρύσσεται απεργία των εργατών, υπαλλήλων, μαθητών και πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα με συμμετοχή 100.000 λαού για την επιβίωση και τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης. Η ορμή του λαού ήταν ασυγκράτητη εκείνη τη μέρα, όπως άλλωστε και τις επόμενες. Ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν στα παλαιά ανάκτορα και κατέκλυσαν τα κυβερνητικά γραφεία, ενώ ο κύριος όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας - που τότε ήταν στη διασταύρωση των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα. Μετά τις ομιλίες, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο κι έβαλαν φωτιά στα αρχεία του με τους καταλόγους των υποψηφίων προς επιστράτευση.

1944 Στις Βίγλες της Μεγαλόπολης οι Γερμανοί εκτελούν 204 ομήρους που κρατούνταν στις φυλακές της Τρίπολης.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Αίγιο. Μάχη του ΔΣΕ στους Μυτιληνιούς Σάμου.

1965 Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (24/2 - 1/3/1965). Η Ολομέλεια αυτή αν και επέμεινε στο θέμα της ντε φάκτο νομιμοποίησης του ΚΚΕ, δεν πήρε ταυτόχρονα και τα απαραίτητα μέτρα για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα. Το κυριότερο ήταν ότι δεν αναθεώρησε την απόφαση του 1958 για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων και δεν προχώρησε στη λήψη απόφασης δημιουργίας μαζικών παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Η επέκταση των κομματικών στηριγμάτων σε καμία περίπτωση δεν απαντούσε στο πρόβλημα, ενώ ακόμα και αυτή υπονομεύτηκε στην πράξη από καθοδηγητικά στελέχη του Κόμματος, που είτε δούλευαν στην ΕΔΑ είτε δρούσαν μόνο στο πλαίσιο του ΚΚΕ.

2008 Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρεται από την ηγεσία της Κούβας ύστερα από 50 περίπου χρόνια.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org