Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
Λαϊκή απαίτηση να μην κλείσει και να αναβαθμιστεί

Κοινή συνέντευξη Τύπου χτες από τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου και φορείς

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Την αντίθεσή τους στα σχέδια για κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων, που λειτουργεί στην περιοχή του Σκαραμαγκά, και μετεγκατάσταση σε άλλες δομές των ατόμων που διαμένουν σε αυτό, εξέφρασαν τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων. Το κλείσιμο της δομής έχει αποφασίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Οπως υπενθύμισε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίασή του στις 23 Γενάρη, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά να καταργηθεί η απόφαση για μετεγκατάσταση των φιλοξενούμενων. Παράλληλα, διεκδικεί την αναβάθμιση του Θεραπευτηρίου, με άμεση πρόσληψη προσωπικού, συντήρηση και τεχνικές βελτιώσεις, για την παροχή φροντίδας και περίθαλψης και την πλήρη λειτουργία της δομής, με βάση τις δυνατότητες που παρέχει το κτίριο και τις ανάγκες των ατόμων που διαμένουν σε αυτή.

Ο δήμος δεν περιορίστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους γονείς και κηδεμόνες, αλλά ζήτησε συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ανήκει η Δομή. Η συνάντηση με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό, Θ. Φωτίου, ορίστηκε τελικά για την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Μ. Σελέκος τόνισε την ανάγκη η συγκεκριμένη δομή, όπως και όλες οι δομές για τα ΑμΕΑ και την κοινωνική Πρόνοια, να ενισχυθούν και όχι να οδηγούνται σε συρρίκνωση και κλείσιμο. Στηλίτευσε ακόμα τη μεθοδική προσπάθεια να απαξιωθεί το Θεραπευτήριο, μέσα από την έλλειψη προσωπικού και την εγκατάλειψη του χώρου.

Ο εκπρόσωπος των Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργος Γεωργούλας, επισήμανε πως στο Θεραπευτήριο φιλοξενούνται σήμερα 27 άτομα με βαριές μορφές αναπηρίας. Ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα τελευταία χρόνια ορισμένοι από τους τρόφιμους έχουν μεταφερθεί σε άλλα ιδρύματα. Αναφέρθηκε ακόμα στις επιπτώσεις που έχει η μεταφορά σε άλλους χώρους στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών που φιλοξενούνται στο Θεραπευτήριο.

Τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για τέτοιες δομές, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ, Χάρης Χουρδάκης. Η ανάγκη αυτή όχι απλά δεν καλύπτεται, αλλά οι υπάρχουσες δομές οδηγούνται στην απαξίωση και το κλείσιμο, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους γονείς και τις οικογένειες των παιδιών με βαριά αναπηρία. Κατήγγειλε ακόμα ότι μια σειρά υποδομές που λειτουργούν στα χέρια των ΜΚΟ εκμεταλλεύονται τις οικογένειες, ζητώντας μεγάλα ποσά ως προκαταβολή και ως νοσήλια για τη φιλοξενία των παιδιών. «Πατάνε πάνω στην αγωνία, πάνω στον πόνο, για να βγάλουν χρήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Να ξεσηκωθούν όλοι οι γονείς στις δομές για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάλεσε ο Γιάννης Διακόνης, αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Στη συνειδητή πολιτική επιλογή απαξίωσης της Πρόνοιας αναφέρθηκε η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές, όπως η εντατικοποίηση και οι άσχημες συνθήκες δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για τα «λουκέτα» και την απληρωσιά(2017-11-16 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής(2017-11-01 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμό του(2017-10-18 00:00:00.0)
Αγώνας για την αποφασιστική αναβάθμισή του, ενάντια στο προωθούμενο «λουκέτο»(2017-09-21 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με τη δραματική κατάσταση στην Πρόνοια(2014-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ