Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ «ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V»
Εμπόδια στην ίδρυση του σωματείου βάζει η εργοδοσία

Καταγγελίες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το εργοταξιακό σωματείο

Κλιμακώνεται η προσπάθεια της εργοδοσίας να παρεμποδίσει την ίδρυση και λειτουργία του σωματείου των εργαζομένων στην κατασκευή της Μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V». Κόντρα σε αυτή την προσπάθεια, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V» και το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης καλούν τους εργαζόμενους σε σύσκεψη σήμερα, Τρίτη 21 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν πώς θα οργανώσουν τον αγώνα και πώς θα δυναμώσουν το σωματείο.

Με κοινή τους ανακοίνωση, τα δυο σωματεία καταγγέλλουν ότι «η μεγαλοεργοδοσία "έπιασε δουλειά", ασκώντας πίεση με διάφορους τρόπους στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ώστε να κάνουν πίσω. Με διάφορες δικαιολογίες, αρκετά από τα ιδρυτικά μέλη τα έθεσε εκτός δουλειάς, πιέζοντας οικονομικά αυτούς και τις οικογένειές τους, καθώς σταμάτησε να μπαίνει στο σπίτι το μεροκάματο. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Πίεσε ορισμένα, λίγα από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ώστε να ζητήσουν πίσω την υπογραφή τους».

Ομως, παρά τις πιέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτικών μελών κρατάει ανυποχώρητη στάση και με το παράδειγμά τους δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν όλοι οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία σημειώνουν: «Η ίδρυση και η λειτουργία του σωματείου ήταν και είναι επιβεβλημένη για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στο έργο να παλέψουν και να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ.».

Καλούν την Επιθεώρηση Εργασίας να πάρει θέση, όπως και τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς του κινήματος.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Οπως σημειώνει, η ευθύνη βαραίνει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και την αντίστοιχη υπηρεσία που προΐστανται, το ΣΕΠΕ, και απαιτεί να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει και τη στάση συγκεκριμένου υπαλλήλου της Επιθεώρησης Εργασίας Κοζάνης, «ο οποίος είπε στα ιδρυτικά μέλη ότι δεν έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν ενιαίο σωματείο στο έργο γιατί εμπλέκονται σε αυτό διάφοροι εργοδότες (...) Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας στηρίζει την πρωτοβουλία των εργαζομένων να ιδρύσουν σωματείο και είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ