Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινή φυλάκισης για συνδικαλιστική δράση

Σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης για αγωνιστική κινητοποίηση, μετά από μήνυση του δημάρχου

Σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον Ηλία Μανουσαρίδη, μέλος της ΔΑΣ και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ), αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς και την πρακτική του δημάρχου Θεσσαλονίκης και στελεχών της διοίκησης του δήμου, που στόχο έχουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο Η. Μανουσαρίδης, συνταξιούχος σήμερα, δικάστηκε μετά από μήνυση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν τον Οκτώβρη του 2011 ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της τότε κυβέρνησης και τις χιλιάδες απολύσεις που είχε προαναγγείλει.

Δικάστηκε με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, επειδή ως πρόεδρος του ΣΕΔΘ, μαζί με πολλούς άλλους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων, έκαναν παρέμβαση σε σύσκεψη δημάρχων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Μπουτάρη και συγκλήθηκε με στόχο να χτυπηθούν οι τότε απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Τόσο μέσα από τη μήνυση όσο και μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας στοχοποιήθηκε ο Η. Μανουσαρίδης, ο οποίος ως πρόεδρος του ΣΕΔΘ πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των αγωνιστικών δράσεων που συλλογικά αποφασίζονταν.

Ο ίδιος ο Γ. Μπουτάρης παραδέχθηκε ότι στη σύσκεψη θα συζητούσαν το ενδεχόμενο να κινητοποιήσουν ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Παραδέχθηκε, δηλαδή, ότι στόχος της σύσκεψης ήταν το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού. Η παρέμβαση των εκπροσώπων των εργαζομένων έγινε με στόχο όχι να διακοπεί η συνεδρίαση, αλλά να ενημερώσουν τους δημάρχους ότι κάθε τέτοια απόφαση θα «σπάσει» πάνω στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων.

Στο πλευρό του διωκόμενου συνδικαλιστή, εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, βρέθηκαν μαζικά πρώην συνάδελφοί του, συνδικαλιστικά στελέχη που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι του ΣΕΔΘ, απαιτώντας να σταματήσει η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων. Τα συνδικαλιστικά στελέχη που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ κατήγγειλαν ότι έχουν βιώσει τη «δημοκρατικότητα» της διοίκησης Μπουτάρη, όπως και άλλοι εργαζόμενοι του δήμου, με μηνύσεις, αναφορές, μετακινήσεις, έγγραφες απολογίες, απειλές σε όσους υψώνουν ανάστημα απέναντι στην αντεργατική πολιτική που και η διοίκηση Μπουτάρη υπηρετεί πιστά.

Κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε συνδικαλιστική δίωξη στα Χανιά

Την ίδια ώρα, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., οργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων αντιδρώντας στις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών και μελών του.

Συγκεκριμένα, σήμερα δικάζονται μετά από μήνυση εργοδότη η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ειρήνη Δημητρουλάκη καθώς και το μέλος του σωματείου Αλέκα Κουμάκη. Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης» επειδή το σωματείο κινητοποιήθηκε το 2013, όταν η εργαζόμενη απολύθηκε από τον συγκεκριμένο εργοδότη.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο σημειώνει: «Το "έγκλημά" μας ήταν ότι υπερασπιστήκαμε τη συναδέλφισσά μας για να έχει σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα και την επαναπρόσληψή της. Η δίωξη έρχεται σε μία περίοδο όπου κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), ΕΕ, ΔΝΤ, ως πολιτικοί εκφραστές των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, μεθοδεύουν την κατάργηση (του ν. 1264/82) των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος της απεργίας».

Την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, με αφορμή τη σημερινή δίκη στα Χανιά, καταγγέλλουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Στα δικαστήρια οι απολυμένοι της «Ευρωκλινικής»

Να βρεθούν δίπλα στους απολυμένους συνδικαλιστές από την επιχείρηση «Ευρωκλινική», την Παρασκευή 24/2, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 9), όπου εκδικάζεται η αγωγή που έχουν καταθέσει ενάντια στις απολύσεις, καλεί το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Τον περασμένο Ιούλη η εργοδοσία της «Ευρωκλινικής» προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και δύο συνδικαλιστές, εκλεγμένοι στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Οι απολύσεις, μάλιστα, έγιναν λίγες μέρες μετά την κλαδική απεργία, που είχε πραγματοποιηθεί την 1η Ιούλη.

«Στις ιδιαίτερα κρίσιμες σημερινές συνθήκες, όπου σχεδιάζεται νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, έχει καθοριστική σημασία σύσσωμος ο κλάδος να δηλώσει έμπρακτα τη στήριξή του στους συναδέλφους», υπογραμμίζει το Σωματείο και καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστές να μην ανεχτούν την απόπειρα της εργοδοσίας «να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει εμπόδια στον αγώνα των εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε 6μηνη φυλάκιση καταδικάζεται πρώην πρόεδρος σωματείου!(2022-04-01 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην «Ευρωκλινική»(2016-07-21 00:00:00.0)
Δικάζονται στελέχη του ΠΑΜΕ(2012-01-21 00:00:00.0)
Βρώμικη επίθεση Μπουτάρη στους εργαζόμενους(2011-10-25 00:00:00.0)
Στο κενό οι στημένες κατηγορίες(2007-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ