Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια) κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. Στην Ερώτηση, που κατατέθηκε πριν την τελευταία τροποποιητική εγκύκλιο του υπουργείου, μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος αφαιρεί το 40% σχεδόν του εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και τους εξωθεί στο κλείσιμο των βιβλίων, δηλαδή τους εξωθεί εκτός αγοράς εργασίας. Αν συνυπολογίσει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, η απώλεια του εισοδήματος ξεπερνά το 60%. Ακόμα και οι άνεργοι θα πρέπει να πληρώνουν 2.800 ευρώ το χρόνο για να έχουν υγειονομική κάλυψη.

Η περιβόητη έκπτωση που θα έχουν τάχα οι νέοι ασφαλισμένοι κάτω πενταετίας αποδεικνύεται κοροϊδία, αφού, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι μειωμένες εισφορές θα μετατραπούν σε έντοκη οφειλή.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με ΔΠΥ απειλούνται με νέες μειώσεις στους μισθούς τους, καθώς οι κρατήσεις θα ανέρχονται έως και 38% του μισθού τους (πέραν της φορολογίας). Η περιβόητη διευκρινιστική εγκύκλιος για τα "μπλοκάκια" πετάει το "μπαλάκι" της ανάληψης πρόσθετων βαρών στους μισθωτούς. Ζητάει από τον μισθωτό να αναγράψει στο μηνιαίο ΔΠΥ που εκδίδει για να πληρωθεί, ότι υπάγεται στη ρύθμιση για τα "μπλοκάκια". Ομως αν ο εργοδότης αρνηθεί να αναγνωρίσει την εξαρτημένη εργασία και να υποβάλει ΑΠΔ, δηλαδή να αποδεχτεί την υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, τότε ο ίδιος ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να αποδείξει ότι είναι μισθωτός.

Η κατάπτυστη εγκύκλιος νομιμοποιεί οριστικά το ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως την εργασία με το "μπλοκάκι" και να υποχρεώσει ταυτόχρονα τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζομένων με "μπλοκάκι", με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Στην ουσία η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που διασφαλίζουν φτηνότερη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια υπουργός σχετικά με την απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου και ποια μέτρα θα πάρει για την κατάργηση της «άτυπης» μορφής της μισθωτής εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ