Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πλούσια συζήτηση και συλλογικές αποφάσεις για την πορεία του αγώνα

Μαζική συμμετοχή, πλούσια συζήτηση και συλλογικές αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Νίκαια της Λάρισας

Eurokinissi

Μαζική συμμετοχή, πλούσια συζήτηση και συλλογικές αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Νίκαια της Λάρισας
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για την πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προχτές Τρίτη, στη Νίκαια της Λάρισας, όπου και αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία από την ανοιχτή, πλούσια και γόνιμη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιό της.

Μια συζήτηση στην οποία, μετά την εισήγηση από τον Β. Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας και εκπρόσωπο του μπλόκου της Νίκαιας, πήραν το λόγο εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και μπλόκων από διάφορες περιοχές της χώρας, μεταφέροντας τις γνώμες και τις προτάσεις των αγροτών που εκπροσωπούν και των ίδιων για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Η μαζικότητα της σύσκεψης (συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, από δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα από 45 νομούς της χώρας, καθώς και από 35 μπλόκα), καθώς και η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αποδεικνύουν ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα κατακτά ένα πλαίσιο λειτουργίας που εξασφαλίζει την ανάδειξη και την αξιοποίηση των σκέψεων και των απόψεων των αγωνιζόμενων αγροτών και τη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Ανεβαίνει διαρκώς το κύρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος

Από τα όσα ειπώθηκαν στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις στη σύσκεψη, έγινε φανερό ότι:

-- Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας θα έχει διάρκεια και πολυμορφία και δεν πρέπει να στέκεται μόνο στα άμεσα προβλήματα και αιτήματα, αλλά να προβάλλει την προοπτική.

-- Αντίπαλος είναι η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια και οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

-- Μεγαλώνει διαρκώς η αποδοχή και η εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για παραπέρα ενίσχυσή του, όπως αυτό εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συντονίζει τις κινητοποιήσεις.

-- Στην επιδιωκόμενη ενότητα στον αγώνα δεν χωράνε εκείνοι που εκφράζουν τα συμφέροντα και προβάλλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, στηρίζοντας την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς κι υπονομεύοντας το περιεχόμενο και την προοπτική των αγώνων της.

Στην εισήγησή του, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε εξαρχής ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, χρειάζεται να στηρίζεται σε ένα μαζικό και ισχυρό αγροτικό κίνημα, που θα παλεύει σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με κοινή στόχευση και προοπτική.

Απαντώντας, δε, στα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» που αναπαράγονται από διάφορες πλευρές, αφού αναφέρθηκε στις - έστω μικρές και κουτσουρεμένες - παραχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στη διάρκεια των περσινών 40ήμερων μπλόκων, τόνισε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν παλεύει μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.

Αγωνιζόμαστε όλη τη χρονιά και με διάφορες μορφές

Ο Τ. Χαλκίδης, από το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία, σημείωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί κι όταν τελειώσουν τα μπλόκα, γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα που δημιουργεί στους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής του το γεγονός ότι τα έξοδα για την πληρωμή των εργατών που χρησιμοποιούν για την παραγωγή και τη συγκομιδή του προϊόντος, δεν μπορούν ν' αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα.

Ο Κ. Ανεστίδης, από το μπλόκο των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στα... «δικά τους καπετανάτα» τα οποία θέλησαν να στήσουν κάποιοι στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν είχαν στόχο το συντονισμό των μπλόκων σε περιφερειακό επίπεδο, όπως έλεγαν, αλλά τη διαφοροποίηση από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καθώς άλλα έχουν στο μυαλό τους.

Ο Μ. Καρκαβάτσος, από το μπλόκο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο Κρήτης, επεσήμανε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν κάνει αγώνες μόνο μια φορά στα μπλόκα, αλλά όλη τη χρονιά και με διάφορες μορφές πάλης. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των αγροτών απ' όλη τη χώρα στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, υποσχόμενος ότι από την Κρήτη θα ξεκινήσει ένα γεμάτο καράβι.

Ο Χρ. Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, μετέφερε την πείρα που αποκτήθηκε από το στήσιμο των 3 μπλόκων, τονίζοντας ότι το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καλαμάτας δείχνει ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει εργατική - λαϊκή στήριξη.

Ο Στ. Σεμερτζίδης, από το μπλόκο Μανιακίου στη Φλώρινα, υποστήριξε ότι, στο πλαίσιο της ενότητας, θα έπρεπε να προστατευτούν οι αγρότες της Πελοποννήσου που πέρσι, πηγαίνοντας για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ. Απαντώντας, ο Β. Μπούτας ανέφερε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν μπορεί να περιφρουρήσει κι εκείνους που διαχωρίζονται απ' αυτό, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός των άλλων, έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να βάλει εμπόδια στην προσέλευση στο συλλαλητήριο κι άλλων αγροτών, που έρχονταν από άλλες περιοχές.

Ο Β. Πέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να χτυπήσουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και τους αγώνες του - ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι κρεοπώλες και μπακάληδες στην περιοχή του δέχονται τηλεφωνήματα και πιέσεις από ορισμένους που τους ζητούν να σταματήσουν να προσφέρουν τρόφιμα για τους αγρότες στο μπλόκο επί της Ιωνίας Οδού - υπογράμμισε ότι ο αγώνας στρέφεται κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας σε λίγα χέρια και δεν μπορεί να είναι «της στιγμής», αλλά διαρκείας.

Απέναντί μας τα μονοπώλια και οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες

Ο Γ. Μοδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, σημείωσε ότι εκτός από την πολιτική που τους ξεκληρίζει για να αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απέναντί τους και τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που ωφελούνται από αυτή την πολιτική. Ειδική αναφορά έκανε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής τους με τους δασικούς χάρτες, καθώς πολύ μεγάλες αγροτικές εκτάσεις φαίνονται σαν αναδασωτέες.

Η Διαμάντω Κρητικού, από το μπλόκο Αμυνταίου στη Φλώρινα, τόνισε ότι η κυβέρνηση από τη μια αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών και από την άλλη έδωσε πολλά κι είναι πρόθυμη να δώσει κι άλλα στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες.

Ο Χρ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, αναφερόμενος σ' αυτούς που ενώ προβάλλουν άλλα αιτήματα, φωνάζουν υποκριτικά για ενότητα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα χωρίς συμφωνία στο πλαίσιο αιτημάτων και στην προοπτική του αγώνα. Δεν μπορούμε, είπε, να έχουμε ενότητα με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας ή όσους καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών. Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο στην Αθήνα, εκτίμησε ότι η Πελοπόννησος θα έχει μαζική παρουσία.

Ο Στ. Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, αφού μετάφερε την πείρα από το μπλόκο της Μελούνας, τόνισε ότι ο αγώνας δεν είναι «μια κι έξω», θα έχει συνέχεια.

Ο Ν. Αγγελής, από το μπλόκο Αερινού στη Μαγνησία, επεσήμανε ότι δόθηκε σκληρή μάχη για να στηθεί και μετά να ενισχυθεί αυτό το μπλόκο, κόντρα στην υπονόμευση από δυνάμεις οι οποίες εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες της περιοχής. Πρότεινε επίσης τη μέρα που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα έχει τη συνάντηση με την κυβέρνηση, να γίνει συγχρονισμένη κλιμάκωση της πάλης στα μπλόκα σ' όλη τη χώρα.

Ο Μπ. Χαρισόπουλος, από το μπλόκο της Κατερίνης, σημείωσε ότι πολλά από τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν σήμερα οι αγρότες υπήρχαν και πριν από πολλές δεκαετίες, αφού οι κυβερνήσεις δεν τα ικανοποιούν.

Σημαντική επιτυχία το μπλόκο στον «κοινωνικό αυτοματισμό»

Ο Γ. Σουμελίδης, από το μπλόκο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, υπογράμμισε ότι μόνο οι αγώνες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων φέρνουν αποτελέσματα και όχι ο «διάλογος» με τους «θεσμούς» που προτείνουν η κυβέρνηση και οι κάθε λογής «πρόθυμοι» συνομιλητές της.

Ο Θ. Παπακωνσταντίνου, από το μπλόκο Κουλούρας στην Ημαθία, μίλησε για αγώνα ειλικρίνειας και αξιοπρέπειας που δίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τονίζοντας ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο τις συκοφαντίες και τα βρώμικα παιχνίδια μερικών, ούτε και την κριτική που γίνεται από εκείνους οι οποίοι κάθονται στον καναπέ και λείπουν από τους αγώνες.

Ο Γ. Βάγγος, από τη Βοιωτία, κάλεσε εκείνους που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά έλειπαν από την προχτεσινή, να εξηγήσουν το γιατί και υπογράμμισε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είναι το αποκούμπι όλων των μικρομεσαίων αγροτών και χρειάζεται να την στηρίξουν με νύχια και με δόντια, καθώς έρχονται ακόμα πιο σκληρές και δύσκολες μέρες.

Ο Κ. Κωνσταντινίδης, από το μπλόκο τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, είπε ότι αντίπαλος των μικρομεσαίων αγροτών είναι η ΕΕ που θέλει να τους μετατρέψει σε κολίγους στην ίδια τη γη τους.

Η Ελένη Τάντση, από το μπλόκο της Νάουσας, επεσήμανε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε ν' αποτρέψει το στήσιμο των μπλόκων και να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», όπως και το ότι διευρύνεται και δυναμώνει η εργατική - λαϊκή στήριξη στον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ(6/3/2018)
Ο αγώνας μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική είναι συνεχής και πολύμορφος(19/2/2017)
Κόντρα σε «θεούς και δαίμονες»(14/2/2017)
ΜΠΛΟΚΟ αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική(22/1/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org