Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων με «μπλοκάκι»

Ως «εργαλείο αντιμετώπισης» της «άτυπης» μισθωτής εργασίας παρουσίασε τη διάταξη που... τη «νομιμοποιεί» ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση που έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας να καταργηθεί η «άτυπη» μορφή μισθωτής εργασίας, δηλαδή τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Οπως επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τη νέα ρύθμιση του υπουργείου στη συνέχεια, η κυβέρνηση επί της ουσίας νομιμοποίησε «το παράνομο καθεστώς των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών για εργαζόμενους με μπλοκάκια, και το μετατρέπετε μάλιστα σε μία επίσημη μορφή εξαρτημένης εργασίας αντί να το απαγορεύσετε». Από πάνω, η κυβέρνηση τους επέβαλε νέα χαράτσια με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ με την μετέπειτα ρύθμιση «πετάτε το μπαλάκι στους εργαζόμενους για να αποδείξουν ότι είναι μισθωτοί εργαζόμενοι, δηλαδή ότι δεν είναι ελέφαντες και καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά και τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκούνται από την εργοδοσία».

Επισήμανε επίσης ότι ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ, που δεν είναι ιδιωτικός τομέας αλλά «ανεξάρτητη αρχή», έχει εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και όχι μόνο αυτό, αλλά «για να παρέχουν υπηρεσίες πρέπει να υπογράψουν δήλωση ότι δεν είναι μισθωτοί και ότι δεν θα διεκδικήσουν την εργοδοτική εισφορά», με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πενιχρός μισθός τους κατά 20%.

Σε ό,τι αφορά στους αυτοαπασχολούμενους με «μπλοκάκι», τόνισε ότι «τα δύο τρίτα του εισοδήματος είναι εισφορές και φορολογία». Πληρώνουν το 38% του εισοδήματός τους για ασφάλιση, ενώ συν την φορολογία φτάνουν να χάνουν σε πληρωμές συνολικά το 60% του εισοδήματός τους. «Ακόμα και άνεργοι υποχρεώνονται να πληρώσουν 2.800 ευρώ το χρόνο», πρόσθεσε, χώρια ότι «το ΚΕΑΟ (σ.σ. Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) προχωρά σε κατάσχεση για ποσά χρωστούμενα ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι στόχος του εργατικού κινήματος είναι η απόσυρση του νόμου - λαιμητόμου.

Η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» τα μπλοκάκια επειδή αυτό θέλει η εργοδοσία

Ο υφυπουργός προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα αποφάνθηκε ότι... «έχετε κάνει λάθος ερμηνεία του νόμου» και ισχυρίστηκε πως οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα «μπλοκάκια» είναι... «εργαλείο» για να «αντιμετωπίσουμε την κρυμμένη υπό το μανδύα του ελεύθερου επαγγελματία εξαρτημένη εργασία». Είπε μάλιστα, στη βάση του «κοινωνικού εταιρισμού» που πρεσβεύει η κυβέρνηση, ότι η επιτυχία της διάταξης είναι κοινή υπόθεση των συνδικάτων και των «υγιών επιχειρηματιών», το πώς δηλαδή θα «αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό»! Επεκτείνοντας τον εμπαιγμό, πρόσθεσε ότι «αυτού του είδους η αδήλωτη εργασία νοθεύει την αγορά εργασίας, ζημιώνει τις υγιείς επιχειρήσεις» και πως «η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δεν ωφελεί την οικονομία», ενώ συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτανθούν και στη Δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υφυπουργού, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι θέμα δικαστηρίων, αλλά καθαρά «πολιτική κυβερνητική απόφαση». Οπως τόνισε είναι «τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός» ότι οι εργοδότες θα ενδιαφερθούν για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», προσθέτοντας πως όταν η ΕΛΣΤΑΤ εκβιάζει τους εργαζόμενους, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Και από αυτή την άποψη «η διάταξη έχει ήδη κριθεί».

Η κυβέρνηση, τόνισε, νομιμοποιεί τα «μπλοκάκια» γιατί «αυτό που θέλουν οι εργοδότες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι ακριβώς να μην υπάρχουν συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα. Να μην υπάρχουν μισθωτοί με πλήρη απασχόληση, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ