Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις σωματείων για την ανάκληση απολύσεων

Απαντούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις συνδικαλιστικές διώξεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των λογιστών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των λογιστών
Την ακύρωση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου συνεχίζει να διεκδικεί η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Ο εργαζόμενος είχε απολυθεί τον Ιούνη του 2016 από την επιχείρηση «ΛΕΟΣ ΑΕ» και το σωματείο είχε καταγγείλει ότι η απόλυση στόχευε τη συνδικαλιστική του δράση. Μάλιστα, η απόλυση είχε γίνει έναν περίπου μήνα μετά την πανεργατική απεργία στις 6 και 7 Μάη, στην οποία είχε πάρει μέρος, ενώ η ίδια επιχείρηση είχε απολύσει έναν ακόμα απεργό από το κατάστημά της στην Καλλιθέα.

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του, το σωματείο έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο, όπου την περασμένη Παρασκευή εκδικαζόταν η υπόθεση. Εκεί η πλευρά της εργοδοσίας προσπάθησε να υποβιβάσει την ουσία της απόλυσης του συνδικαλιστή, παρουσιάζοντάς τη ως αυτονόητο επακόλουθο «της μη καλής σχέσης» μεταξύ της επιχείρησης και του εργαζόμενου. Η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί.

Στη ΒΙΒΕΧΡΩΜ

Με 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, απαντούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΒΙΒΕΧΡΩΜ στην απόλυση συναδέλφου τους. Ο εργαζόμενος απολύθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά από έναν περίπου χρόνο δουλειάς στη συγκεκριμένη εταιρεία, που βρίσκεται στην περιοχή της Μαγούλας Αττικής. Είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου (2/2), με την οποία είχε καλέσει τους συναδέλφους του να οργανωθούν τόσο στο επιχειρησιακό, όσο και στο κλαδικό τους συνδικάτο.

Στην ίδια συνέλευση, ο εργαζόμενος είχε εκφράσει τη στήριξή του στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οπως καταγγέλλει το κλαδικό σωματείο, παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας πως η απόλυση έγινε για «λόγους απόδοσης», αυτό που βρέθηκε στο στόχαστρο ήταν η παρέμβαση και το κάλεσμα του εργαζομένου προς τους συναδέλφους του.

Χτες, έγινε Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, στην οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε απεργία, με αίτημα να παρθεί πίσω η απόλυση. Παράλληλα, σχετική καταγγελία έχει γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα συζητηθεί στις 24/2.

Στην εταιρεία NOTOS

Την εταιρεία NOTOS για την απόλυση τριών εργαζομένων από το κατάστημα του Πειραιά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Για τις απολύσεις, το Σωματείο καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, 6 μ.μ., στην είσοδο του καταστήματος (Ηρώων Πολυτεχνείου 35 & Τσαμαδού - Πειραιάς).

Οι απολύσεις, σημειώνει ο Σύνδεσμος, «δεν είναι ξεκομμένες από την εντατικοποίηση, τους πετσοκομμένους μισθούς, τα ωράρια λάστιχο, την εκ περιτροπής εργασία και τη δουλειά τις Κυριακές, που η εργοδοσία έχει επιβάλει αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων έως σήμερα. (...) Ο μόνος δρόμος που θα μας δώσει αισιοδοξία και προοπτική είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών (...)

Οι εργοδότες όσο βλέπουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός οργανωμένος αντίλογος από μας θα συνεχίσουν να αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο για να δουλεύουμε με όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς με όλο και λιγότερα δικαιώματα. Καλούμε τους συναδέλφους στα NOTOS να σπάσουν την τρομοκρατία, να οργανωθούν στο σωματείο τους και να κάνουν το φόβο της εργοδοσίας πράξη. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Η τρομοκρατία και οι απολύσεις δεν θα περάσουν».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org